IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адриана Янчина: Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще увеличи разходите

Съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена, настоява адвокатът

12:56 | 08.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Актуализирането на данъчните оценки на имотите ще доведе до по-високи такси към общините. Това прогнозира в Bulgaria ON AIR адвокат Адриана Янчина в коментар на едно от последните предложения на финансовото министерство данъчната оценка на имотите да се актуализира на всеки две години, за да достигне пазарната цена на жилищата.

Тя обясни, че данъчната оценка се определя от различни компоненти към Закона за местните данъци и такси. „Включени са няколко компонента, като предложението е да се промени базата на данъчна основа, за да може данъчните оценки да достигнат пазарната цена на имотите“, посочи юристът.

По думите на Янчина в момента данъчната оценка е в пъти по-ниска от реалната продажна цена, а данъчните оценки не са актуализирани prez последните 10-20 години. В същото време ръстът в цените на имотите е около 50% за София и по-големите градове в страната.

„Законодателните промени са предложени от Националното сдружение на общините“, отбеляза адвокат Янчина и добави, че именно общините искат актуализиране на данъчните оценки, за да получават по-големи приходи от данък "сгради".

"Това ще доведе до увеличаване на такса "битови отпадъци", тъй като те са обвързани с данъчната оценка на един имот. Може би през 2025 г. ще бъдат измислени по-справедливи схеми, защото в момента данък "битови отпадъци" се определя на база данъчна оценка, независимо колко души живеят в едно жилище", обясни още юристът.

Много хора предпочитат да изповядат сделка на база данъчната оценка, защото заплащат по-малки такси. „Това крие големи рискове и съветвам всички да изповядват сделката на реалната продажна цена. Ако впоследствие се стигне до отстраняването им от имота, ще получат само цената, която е записана в нотариалния акт, а не реално заплатената цена", предупреди адвокатът.

От какво зависи данъчната оценка? Къде се събира информация за извършените сделки?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още