IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен е спад в цените на недвижимите имоти в малките градове, но не и в София

Експерти предвиждат стабилен пазар на имотите у нас

19:26 | 25.10.23 г. 4
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В по-малките градове, където динамиката на имотния пазар е по-ниска, са възможни понижения на цените. В тези градове няма и такъв пик на строителството, какъвто има във Варна, в София и в Бургас. Това каза Александър Бочев, зам.-председател на НСНИ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Иван Велков, председател на FIABCI България, в момента расте съвсем нова генерация от клиенти, които се отнасят по различен начин както към свободното си време, така и към спестяванията си и качеството на средата, която ги заобикаля. По думите му тя ще пренареди пазара здравословно и полезно за всички.  „В момента потребителите и купувачите са доста информирани и взискателни и има сериозно покачване на интереса към качествено, ново строителство, съобразено с изискванията на пазара и новите технологии“, каза той.

По отношение на отчетения спад на сделките с недвижими имоти в страната през третото тримесечие на годината, гостите отбелязват, че през последните няколко години слабите трети тримесечия се дължат на желанието на хората да прекарват времето си за пътувания и екскурзии. 

„Манипулативно е да се твърди, че броят сделки е на най-ниското си ниво от 2010 г. насам“, каза Бочев. „В големите градове, където е големият пазар – София, Варна, Бургас – статистиката от Агенцията по вписванията, ако не се разглежда само третото тримесечие, а първите три тримесечия на тази година, нарастването спрямо 2010 г. през 2023 г. в София е с 90%. Във Варна има около 40%, в Пловдив има около 30% увеличение“, каза той.

„Единственият спад, който бележим в момента е спрямо 2022 г., която беше доста пикова. Но спадът по градове е между 10 и 13%, което е нормално за един такъв свободен пазар“. Според Бочев в момента има огромно количество строежи, които се реализират още на зелено. Тези сделки не се отразяват в Агенцията по вписванията, защото има продажби, но се вписват, когато бъдат изповядани, а това е година-година и половина или две от реалното сключване на сделката.

Иван Велков отбелязва, че пандемията през последните три години, а след това – на цените на енергийните ресурси, геополитическите усложнения, несигурността на финансовите пазари, започват да променят нагласите на тези, които имат по-широк хоризонт да запазят спестяванията си, да инвестират и да търсят реализация.

Несигурността накара голямо количество хора да инвестират парите си в недвижими имоти, за да запазят те стойността си, допълни Александър Бочев. „Но с покачването на цените 2020-2021 г. на пазара се намесиха спекулативните сделки – хора, купуващи на зелено и препродаващи след завършване. В момента цените вече на стабилни нива и не се очакват сътресения на пазара и тези сделки също намаляха“, каза той. 

„Пазарът в момента е много по-софистициран и подготвен информационно и затова е по-предпазлив, което за нашите географски ширини е много полезно упражнение, защото пък точно за тези няколко големи града в България вътрешната миграция в страната се превърна в трайна тенденция. Независимо от други конюнктурни съображения, търсенето на жилища за новопристигащи и новонастаняващи се столичани, създава една обективна картина“, каза Велков и отбеляза, че има голямо търсене и съответно – голям брой сделки.

По думите му много повече се търсят предложения, които дългосрочно и устойчиво да гарантират качество, докато преди фокусът е бил само върху ценовите параметри.

Според Бочев през следващата една година, както и през изминалите изминалата година-година и половина, ще имаме стабилен пазар на недвижимите имоти и няма да имаме значителни сътресения по отношение на цените. По отношение на броя на сделките ще видим статистиката към края на годината, защото четвъртото тримесечие е най-силно. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
Просто не купувайте. Като им паднат за година броя на сделките под 100 000 ще запеят друга песен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
Ever
преди 6 месеца
Смях. Допреди седмици инотнтие експерти се обясняваха по телевизиите как няма никакъв шанс не просто цените да паднат, а да спрат да растат. Как просто в близките месеци се очаквало по-бавен ръст, но видите ли 2024-2025 се очаквало ново голямо покачване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Имотните пазари стагнират в целия свят защото цените не само на имотите ,на всичко се надуха благодарение на лесните,евтини пари/кредити/,но вече света е друг.Парите само ще поскъпват,а от тук нататък Европейската банка ще свива и ликвидността отделно,така че пазара на имоти ще претърпи спад.Това се вижда навсякъде и е комично брокерите на имоти да продължават да лъжат и да заблуждават чрез медиите хората и обществото като цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
miloshev
преди 6 месеца
Обичайно сме свидетели на обратния сценарий. А именно - първо започват да падат цените в големите градове, а едва след това в малките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още