IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти у нас са на най-ниското си ниво за третото тримесечие от 2010 г. насам

Варна изпреварва Пловдив и вече е на второ място сред най-оживените имотни пазари у нас

16:27 | 23.10.23 г. 28
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Сделките с имоти у нас през третото тримесечие на тази година са достигнали най-ниското си ниво от 2010 г. насам, когато имотният пазар в страната все още се възстановяваше от последиците от кризата през 2008 г. Между юли и септември на национално ниво са изповядани 54 277 сделки, като броят им намалява с 13% на годишна база, което е пето поредно тримесечие на спад. От началото на годината в страната са вписани 153 109 сделки, като те също намаляват с 12,6% спрямо деветмесечието на 2022 г., сочат изчисления на база данните на Агенцията по вписванията.

Спадът на сделките в големите градове продължава, като в София, Пловдив, Варна, Бургас и Несебър те са вече около и малко над нивата през третото тримесечие от 2019 г., последната преди пандемията от COVID-19, последвана от силен ръст на сделките през 2021 и първата половина на 2022 г.

Варна изпреварва Пловдив и вече е на второ място сред най-оживените градски имотни пазари у нас след София, а Несебър запазва четвъртото си място, задминавайки Бургас, въпреки че изповяданите сделки там намаляват с над 20% за второ поредно тримесечие.

В София между юли и септември са вписани 7001 сделки с имоти, което е спад с 5,4% на годишна база. Понижението все пак е по-малко в сравнение с второто тримесечие, когато достигна 11,7 на сто, но сделките с имоти у нас започнаха да намаляват точно от третото тримесечие на миналата година, затова и базата за сравнение е по-ниска, отколкото през второто тримесечие на 2022 г., което все още беше много силно за имотния пазар у нас.

За деветмесечие в столицата са вписани 21 997 сделки, което е с 10% по-малко спрямо същия период на миналата година.

След София по най-голям брой изповядани сделки с имоти вече се нарежда Варна, където между юли и септември са вписани 3657 сделки. Морската столица също отбелязва едноцифрено понижение на годишна база от 6,7%, след като предходното тримесечие то достигна 12,4%. От началото на годината до края на септември във Варна са изповядани 10 262 сделки с имоти, като те намаляват с 12,4% спрямо същия период на миналата година.

Другите четири града с население над 120 хил. души – Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, продължават да отчитат двуцифрено понижение на сделките с имоти през третото тримесечие.

В Пловдив между юли и септември са вписани 3582 сделки, което е намаление с 14,7% на годишна база. То е по-малко в сравнение със спада от 17,8% през второто тримесечие, но все пак недостатъчно, за да задържи Града под тепетата на второто място в страната по брой сделки с имоти. За деветмесечието в Пловдив са изповядани почти 11 хил. сделки при над 16 500 през същия период на миналата година, или спад с 33,6%, най-големия сред водещите градове у нас.

В Бургас през третото тримесечие сделките са 1931, като намаляват с 10,8%, значително по-малък спад в сравнение с 23,1% през второто тримесечие. От началото на годината в морския град са вписани 5195 сделки, като те намаляват с 14,9 на сто на годишна основа.

За поредно тримесечие Бургас отстъпва четвъртото място по брой сделки на Несебър, където през същия период са изповядани 2382 сделки. Те обаче също намаляват за второ поредно тримесечие с 23,3% на годишна база, точно колкото беше понижението между април и юни.

Двуцифрени спадове на сделките както през третото тримесечие, така и от началото на годината отбелязват също Русе и Стара Загора. С 1186 сделки между юли и септември Русе отчита намаление с 15,8% на годишна база, а в града на липите то е с 16,5 на сто. За деветмесечието изповяданите сделки в двата града са съответно с 19,7% и 15,8% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Сходна е тенденцията и във всички други по-големи градове у нас, а също и в морските и планинските ни курорти. В Благоевград сделките са намалели с 23,8%, във Велико Търново спадът е с 16,5 на сто, а в Плевен – с 11%. Малко по-добро е представянето на Кърджали, където сделките са спаднали само с 8,5%.

Значителното забавяне на сделките в морските курорти продължава и през третото тримесечие. В Балчик те са намалели с 22,7%, в Поморие – с 21,1 на сто, а Царево – с цели 30,8%. По-леко понижение с 11,3% е отчетено в Каварна.

В планинските курорти най-добро е представянето на Разлог, където се изповядват и сделките в Банско, там понижението е само с 4,3%. В останалите планински курорти двуцифрените спадове на сделките продължават. В Самоков, където се вписват сделките в Боровец, те намаляват с 19%, в Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, спадът е с 13%, а в Чепеларе достига 14,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 6 месеца
До: Gna надявам се, че си ми схванал мисълта. Имотите няма какво да ги мислим, другият проблем е по-важен - Българското население се стопява. Лошото е, че тези тиквеници, които ни управляват не си мърдат пръста. Проблемът с постоянно покачващите се цени на имотите натежава допълнително на младите и ги обезкуражава да създават семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
SnaGi
преди 6 месеца
Сериозно ли си мислиш, че основната причина за напускащи София млади хора в посока провинцията са ниските заплати? Съгласен съм за нива на заплати за въпросните позиции, но по голяма част от цитираните от теб професии не са атрактивни за млади хора и масово там са заети по възрастни служители. Масовите случай на напускащи млади София в посока провинцията са хора, които могат да си го позволят финансово. Тоест хора, които си запазват дохода дори и да не са в София. Както и търсещи спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
До: SnaGi нормално младите да напускат Сф, какво да правят тук. Средна заплата в НСИ 1300 лв, младши полицай 1300 лв, младши учител 1500 лв, касиери и магазинери 1500 лв, продавачи по молове 1500 лв, охранители 1000 лв, младши банков служител 1200 лв, чистачи 1000 лв, общи работници по фабрики 1500 лв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 2
SnaGi
преди 6 месеца
До: Absolute_Amateur Честно казано, не съм мн съгласен с теб. Тенденцията за вътрешната миграция вече съвсем не е мн ясна. Села вече няма, които да пълнят градовете. Младото население в провинциалните градове(с изключение на 4 града) е силно намаляло и не е в състояние да компенсира смъртността в 4те големи града. Раждаемостта дори и в София е скормните 12к за год.Отделно последните няколко години се наблюдава тенденция за напускащи София млади хора посока провинция. Официално и София намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
Арабите бягат от война и нямат пари. Останалите 4 милиона какви са? Сложи 2 милиона Българи над 50 години. Това са хора, които са се устройли и си живеят в голямата си част в собствени жилища и едва ли ще тръгнат да се местят. И накрая остават едни 2 милиона, които една част от тях най-вероятно имат нужда от имот. Сега тук е въпроса можеш или не можеш да си купиш. Средна заплата в София 1000 евро нето, извън Сф още по-малко. Всеки сам да прецени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
Като говориме за демография, дайте да видиме тези 6 милиона души какви са. 2 милиона роми,турци,араби,руснаци,украйнци, британци и т.н. Кой по-точно от тези се очаква да извади 150 хил евро за жилище? Ромите живеят по махали, турците си живеят по селата около Кърджали, Разград, Търговище и т.н. Украйнците бягат от война и 99 % от тях нямат 1 лев, Руснаците дойдоха преди 15-20 години и си взеха по 1 жилище около Варна, Британците си купиха ефтини селски къщи преди години и си харчат пенсиите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 1
Gna
преди 6 месеца
До: Absolute_Amateur за панелите се даваше около 70 години гаранция, само че ще се ползват докато паднат или България изчезне. Точно демографията така ще удари имотния сектор, че няма да им се вярва. Съвсем скоро до 10тина години раждаемостта ще спадне на 30-35 000 бебета при смъртност над 100 000 души годишно. Това в държава от 6 милиона. Вътрешната миграция е слаба и няма да спаси имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Absolute_Amateur
преди 6 месеца
До: SnaGi Той самият може и да не купува, но да продава на други. За него не е изгодно купувачат да е компетентен по тези въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
Absolute_Amateur
преди 6 месеца
До: Gna Демографията е важна, но и вътрешната миграция, а тенденцията е ясна. Нови жилища трябват. Знаеш ли какъв е жизнения цикъл на сграда? Не всеки иска да живее в панелка цял живот. Друг е въпросът, че и старите имоти ги няма на пазара. А за този неоправдан ръст са виновни всички по веригата, като се започне от банките. Но също така и самите купувачи, тъй като от тяхното решение зависи сделката. Страх движи пазара, не разума. Сега лихвите се качват, купувачите се позамислиха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Absolute_Amateur
преди 6 месеца
До: Gnaпич, жилището е право и то според конституцията, или по точно правото на собственост и то се защитава от закона. Тук не говорим само за жилищен сектор и пряко засегнатите в него. Както съм написал, аз съм за това пазарът не само да се коригира, както го наричат брокери и продавачи на кредити, а да спадне и то значително. Това което исках да кажа, е че не трябва да съдим всички еднакво само защото са в този сектор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още