IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Предложените данъчни промени говорят за слабост на контролните механизми

Краткосрочният фокус върху бюджетните приходи без дългосрочна визия създава правна несигурност в бизнеса, каза Пламен Донев

16:03 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Диференцираните данъчни ставки създават множество трудности в бизнеса и по-големи възможности за данъчни отклонения, като се отразяват и върху по-ниските приходи в държавния бюджет. Това каза Пламен Донев, дипломиран експерт-счетоводител и преподавател по Данъчно облагане в УНСС в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Намалената ДДС ставка не води до по-ниски цени“, категоричен е експертът. Според него анонсираната от финансовия министър възможност ДДС за ресторанти и хотели да остане 9% при въвеждане на допълнителни мерки за изсветляване е признание, че данъчната администрация не може да се справи с проблема в сектора.

„Това е въпрос на слабост на контролните механизми. Не е начинът чрез намалени ДДС ставки да се бори този проблем – трябва да намерят по-добър подход на работа“, каза Донев.

Според него проблемът не е, че не се знае какви са незаконните практики, а че не се прилагат достатъчно добре ресурсите на администрацията, за да им се противодейства.

Донев определи промените в данъчната система като „преднамерена политика“ и с цел „да се върже бюджета“ се преминава към некоректни данъчни практики от страна на данъчната администрация.

„Краткосрочният фокус върху бюджетните приходи за една година напред без дългосрочна визия и без яснота създава правна несигурност в бизнеса“, каза той.

Експертът коментира и идеята за промяна в облагането на гражданските договори.

„Ако едно лице трябва да премине от граждански към трудов договор при едно и също ниво на възнаграждение, общата данъчна осигурителна тежест ще се увеличи с около 40%“, каза той. Според него НАП, насочвайки се към тази допълнителна сума на осигуровки и данък, се опитват да си отворят вратичка да правят свободни прекласификации, а това е проблем, защото няма ясно определени критерии.

„При зле разписани текстове в законопроекта, има голям риск да бъде ударен целия сектор на свободно предоставяне на услуги“, каза Донев.

Донев обърна внимание и на темата за въвеждането на глобален минимален данък. Той е част от проекта BEPS, насочен срещу отклонението на данъчно облагане, и изисква всички големи мултинационални компании с оборот над 750 млн. евро на година да дължат минимум 15% ефективна данъчна ставка върху своите печалби.

България няма как да избегне тази европейска директива и ще се приеме т.нар. национален допълнителен данък. Засегнатите дружества от този режим, за които ще има увеличение на данъчната тежест, ще бъдат около 1000, обясни експертът. Донев отбеляза, че глобалният данък е много сложен режим и макар първата година, за който той ще влиза в сила 2024 г., реално първото деклариране ще бъде през 2026 г. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още