IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за Бюджет 2024: 10% ръст на пенсиите и 933 лв. майчинство през втората година

Правителството предвижда повишение на бюджетните заплати с поне 5%

10:39 | 03.11.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина предвижда проектът за Бюджет 2024. Това съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов след среща в Министерския съвет на премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство – сумата да е равна на минималната работна заплата, която от януари става 933 лева. Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година. 

Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на Конфедерация на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", посочи той пред БНР.

На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията.

Намеренията са още при формирането на бюджетите в отделните структури да участват и представители на синдикатите, които да представят своите виждания и искания.

Депутатите удължиха срока за внасяне на Бюджет 2024.  Очаква се Министерският съвет да внесе законопроектите в срок до 15 ноември 2023 година.

На срещата между синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев е обсъдено и въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители, съобщава "Труд". В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години. За да стане това, е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 6 месеца
МРЗто трябва да се увеличава , поне да изравним Унгария и Румъния ... айде , унгарците вероятно ще ги минем след година или две , там орбан ги води към светлото бъдеще ... но ръстът не е зле да изпреварва ръста в Чехия , Полша и Румъния ... турците ще ги задминем догодина ... !! и не е зле да се помисли не за връзване на МРЗ към средната заплата , а към образованието и производителността !! щото не е нормално човек с основно или никакво , да взима кинти почти колкото човек със средно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
държавните и общинските служители е редно да си плащат пълният размер на осигуровките , поне за здраве в началото ... освен това те имат един куп привилегирован доплащания , много гъвкаво и лежерно работно време , ползват почивни бази до които външен човек има затруднен достъп ... и на доста места щатът не отговаря на натоварването , дори и в напрегнати дни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: Sharkys а кво предлагаш? може би да им спрем пенсиите, че да има повече за кражба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
Sharkys
преди 6 месеца
Айде поредно увеличение на държавните разходи. А кой ще го плаща не се казва. По-леви политици от тези сме нямали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Gna
преди 6 месеца
Пенсиите растат защото пенсионерите намаляват. Иначе минимална заплата под 1500 лв в Бг при положение, че храната тук е една от най-скъпите в света е меко казано престъплепие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още