IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнително 86 млн. лева в Бюджет 2024 поискаха от синдикатите за заетите в културата

Започват протестни действия с искането за постепенно увеличаване на средствата за култура

12:01 | 01.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

За допълнително 86 млн. лева повече в Бюджет 2024 за ръст на заплатите на заетите в културния сектор настояват от КНСБ.

„Държавата отстъпи от функция „Култура“ през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация за този период беше между 30% и 35%", каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов по време на пресконференция в централата на синдикалната организация. Той посочи, че средствата са необходими с оглед на инфлацията, но и за наваксване на ръста на минималната заплата, който ще бъде близо 20% от 1 януари.

Разходите за култура, предвидени в бюджета за тази година, са 0,4%, отбеляза икономистът.

„Нашето искане е в хоризонт от няколко години напред тези разходи да станат 1% от БВП“, каза той, като уточни, че ако това се приложи веднага, това би значело бюджетът за култура от 800 млн. лева да стане 2 млрд. лева още догодина. „Ние сме реалисти и не очакваме това да се случи, но очакваме да има поети ангажименти в средносрочен план как това да стане“, каза още той.

„Ние сме тук, за да покажем явно несъгласие с политиката на неглижиране на нашия сектор от страна на всички управляващи, без изключение“, каза председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Той посочи, че след удръжки заплатата на актьор в театъра в Благоевград е 500 лв., и отбеляза, че са необходими средства не само за заплати, а за цялостна дейност. Мутафчиев постави въпроса и за недостатъчния интерес към работа извън столичните театри заради лошите условия, както и за ниските заплати на сценичните работници.

„Последните месец и половина Министерството на културата не утвърждава разходи на сектор „Сценични изкуства“ в цялата страна, с което възпира тотално работата на всички институти, които се занимават с театър и музика“, каза той. „Те не могат да планират турнета, защото не могат да си планират командировките, не им ги изплащат, не могат да си изплатят хонорарите към гост актьорите в техните постановки, а те също хранят семейства. Има нещо, което не се случва, както трябва“, каза още той.

„Изкуствата и културата са инвестиция в бъдещето на нашите деца, включително в бъдещето на държавата, за да имаме един ден идентичност, след като си отидем и ние“, каза Мутафчиев.

Междувременно културни дейци и работещи в театри и музеи излизат на протест днес пред сградата на Столичната община с искане за увеличаване на средствата в сектора. Две от техните основни искания са за минимална заплата от 2000 лева и ръст на средствата в бюджета за култура до 1% от БВП.

По-рано днес министърът на културата Кръстьо Кръстев изрази подкрепата си към протестиращите в сектор „Култура“.

„Категорично заявявам, че съм на страната на протестиращите. Работя за това да подредим сектора, да подобрим всичко онова, което в последните години е разместено. Този сектор не е финансиран от доста време. Да създадем ясни правила и закони и от тук нататък да започнем подреждане на цялата система. Културата е скъпо удоволствие на всяка нация. Това скъпо удоволствие изисква определени средства“, каза Кръстю Кръстев пред БНТ.

Той отбеляза, че за да подпише браншовия договор за увеличаване на заплатите в сферата на културата, трябва да изпълни всички точки от него и пое ангажимент цялото правителство да работи за увеличаване на бюджета.

Синдикатите подготвят протести и в сферата на образованието с искане за по-високи субсидии на университетите, като желаната сума е 223 млн. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още