IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутни проблеми вгорчават търговията с петрол на Русия

Заради санкциите Москва не иска плащания в долари и евро, но и не приема трудно конвертируемите индийски рупии

13:58 | 28.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От десетилетия щатският долар е основна валута при търговията с петрол и също толкова дълго се търси алтернатива от държавите, които искат да се противопоставят на доминацията на САЩ, пише Ройтерс. Но този процес засега изглежда невъзможен заради трудностите при конвертирането, а и по политически причини, допълва агенцията.

Проблемите се виждат в пълна степен от Русия - доходоносната търговия с петрол беше подложена на санкции от Запада, след като започна война в Украйна. Москва преориентира пазарите си - насочи петрола на изток, но това я изправи пред трудности с превалутирането на доставките, пише още в материала, част от който е подготвен на територията на Русия, тоест е съобразен с цензурата за военната тематика.

Източници на Ройтерс коментират, че проблемите за Москва започнаха през юли, когато Индия - най-големия пазар на руските доставчици на петрол през морски терминали (около 60%), поиска да плаща в рупии за руския петрол и доставките намаляха съществено. Руските търговци не искат плащания в индийската валута, защото имат неофициални насоки от Руската централна банка, че рупиите няма да бъдат приети, твърди агенцията.

Причината е, че Индия насърчава харченето на рупии основна на нейна територия и има наказателни обменни курсове за конвертиране, които понякога надхвърлят 10% от сумата.

Русия има малка възможност да използва рупии, тъй като вносът от Индия е много ограничен. По тази причина и компаниите отказват да приемат плащането в рупии, които не могат да обменят. Централната банка на Русия не е отговорила на запитването за коментар, изпратено от Ройтерс.

Източници от търговските среди твърдят, че през август две големи руски петролни компании са заплашили да отклонят танкерите си, превозващи около 1 млн. тона руски петрол за Индия към други дестинации, ако получат плащания в рупии. Тогава е намерено компромисно решение за плащания в китайски юани, хонгконгски долари и дирхами (Обединени арабски емирства), категорични са голям брой източници от валутния пазар на Русия.

Проблемът с алтернативни валути е актуален и за другите основни купувачи - Китай, Турция и африканските страни. Ситуацията се усложнява още повече, след като САЩ започна да затяга контрола върху изпълнението на мярката за таван върху цената на петрола.

Ситуацията обаче е патова - самата Русия се опитва да избегне плащанията в долари и евро заради санкциите, които Западът наложи върху банковия сектор на страната. Теоретично петролните компании нямат проблем да използват щатския долар, но пък избягването му прави по-труден контрола върху трансакциите. Алтернативните валути пък носят риск и за двете страни.

Москва предпочита плащанията за петрол да бъдат в китайски юани, но това е твърде чувствителна тема за индийските компании. Някои индийски рафинерии все пак минаха на юани, тъй като нямат други опции. Някои държавни рафинерии пък предпочетоха да използва дирхама на ОАЕ. В последните седмици обаче емирствата започнаха да следят по-внимателно за тавана върху цената на петрола заради заплаха от санкции. Търговци с руски петрол заявяват, че поне две банки от ОАЕ са въвели декларации за спазването на тавана върху цената на руския петрол от 60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
До: zelka007, Фекален, пак ли си с удължено работно време че пак пишеш първи зад всяка статия, къде се споменава Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
zelka007
преди 5 месеца
чекай са , нъл в рубли ?! кви са тези многополюсни валюти рупии , юани и дирхами ?! помогнете друзя антиваксъре-газовици ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още