IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ опитват да възстановят ефективността на ценовия таван за руския петрол

99% от руските доставки на петрол са в нарушение на тавана на Запада, сочат данни на Bloomberg

10:47 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ наложиха нови санкции срещу корабособственици, превозвали руски петрол с цена над определения от Г-7 и Европейския съюз (ЕС) таван от 60 долара за барел, съобщава Ройтерс. Съобщение на Министерството на финансите на САЩ сочи, че ограничения за търговия са наложени на три компании, базирани в Обединените арабски емирства и срещу три танкера, които са тяхна собственост.

Санкционираните компании са Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited и Gallion Navigation Incorporated.Техните кораби - Kazan, Ligovsky Prospect и NS Century, плават под либерийски флаг.

Това е второто подобно наказание, след като през октомври САЩ вписа в списъка с нарушителите на тавана на цените един танкер от Турция и един от ОАЕ. Източник на Ройтерс твърди, че финансовото министерство ще втвърди позициите си относно спазването на тавана от 60 долара за барел.

Вашингтон ще опита да възстанови работата на тази санкция, която доскоро ограничаваше приходите от търговия с петрол в руския бюджет. Но данни на Bloomberg показват, че през октомври 99% от руските доставки на петрол са били на цена, превишаваща 60 долара за барел.

По данни на руското Министерство на финансите цената на сорта Уралс достига 81,59 долара за барел през октомври. Средната цена на суровината в периода януари-октомври е малко под 62 долара за барел.

В последните месеци, след поскъпването на петрола на световните пазари, се повиши и интересът към руския сорт, който все още се продава с известна отстъпка, дори и да надвишава тавана на Запада. На петролните пазари обаче отново се появиха опасения относно влошаващата се икономическа обстановка в световен мащаб и това върна цената на референтния за повечето петролни договори сорт Брент до нивото от около 80 долара за барел.

Това вече има отражение и върху сорта Уралс и в перида 15 октомври - 14 ноември цената му пада до 79 долара за барел.

Преди дни стана ясно, че ЕС също търси начини за ограничаване на приходите от петрол за Кремъл, особено след като предварителните данни за изпълнението на бюджета, показаха, че през октомври Русия е получила 17,7 млрд. долара от петрол спрямо малко над 8 млрд. долара през септември.

Една от обсъжданите мерки е засилен контрол от страна на Дания. Страната има право да проверява и спира кораби при опасения, че застрашават околната среда. Според анализатори Русия успява да заобиколи санкциите обикновено използвайки закупени наскоро стари танкери, представяйки или фалшиви застраховки, или застраховки при неизвестни застрахователни компании. При това положение не е ясно кой ще поеме отговорността при разлив на товара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още