IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки корабособственици отказват да превозват руски петрол

Засега Русия има достатъчно кораби, но доставките на петрол вече отнемат средно 8-10 седмици

10:32 | 24.11.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Под заплахата от санкции от САЩ три големи гръцки собственика на кораби - Minerva Marine, Thenamaris и TMS Tankers, вече отказват да превозват руски петрол, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници сред търговци и корабни агенти. И трите компании не коментират информацията.

Според документи, до които има достъп агенцията, до септември - октомври и трите компании са обслужвали активно износа на сорта "Уралс", но през ноември започват да отказват да предоставят свои кораби на Русия.

И трите компании превозват руски петрол от десетилетия и продължиха да го правят, въпреки че много европейски компании се отдръпнаха от Русия заради страх от санкции. Те имат общо 100 петролни танкера и поемат почти целия износ на петрол от пристанищата в Приморск, Уст-Луга и Новоросийск, или около 2,4 млн. барела на ден.

В последните седмици Вашингтон затегна контрола върху изпълнението на мярката, ограничаваща цената на петрола до 60 долара за барел, и вече санкционира няколко компании - от Турция и Обединените арабски емирства, които нарушиха тавана.

Според източници на Ройтерс Москва засега има достатъчно кораби на разположение за транспортиране на петрола до своите клиенти в Азия, Близкия изток, Африка и Южна Америка, включително и своята "тайна флотилия" - малки компании, регистрирани в различни държави, сред които ОАЕ, Гана, Сейшелските острови и т.н. 

Но международните компании, желаещи да предоставят услугата, започват да намаляват. На Русия сега  ѝ трябват повече танкери, отколкото преди, защото средно доставките отнемат 8-10 седмици, спрямо до 2 седмици, когато основните пазари на руските петролни компании бяха в Европа.

До средата на юли 2023 г. руският сорт "Уралс" се търгуваше около тавана на Г-7, ЕС и Австралия - 60 долара за барел, и мярката имаше ефект. След това обаче цената му започна да се повишава на фона на действията на ОПЕК+ и доброволното съкращаване на добива в Саудитска Арабия и Русия. Заради намалението се завърна волатилността на световните петролни пазари и водещите сортове Брент и WTI поскъпнаха сериозно.

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на петрола сорт "Уралс" през октомври е 81,52 долара за барел. По последни данни обаче има понижение и към средата на ноември цената му вече е около 79 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 в смисъл, че на вас ви плащат, тъй ли? Всичко ше си кажеш ти. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... то на тоз не му плащат , полезен доброволец е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: 0pk важното е да пишеш тъъъпоти и да текът копейките... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Веск
преди 5 месеца
Важното е, че руската 500 годишна феодална ***, която все още е жадна за земи отиде у киреча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
0pk
преди 5 месеца
Важното е, американските корабособственици да не им се пречи да превозват руския петрол. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още