IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол рязко падна до най-ниското ниво от август

Понижението е факт дни преди важната среща на ОПЕК+, на която ще се обсъждат добивите

11:14 | 22.11.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол през морските терминали намалява рязко до тримесечно дъно в навечерието на срещата на ОПЕК+, сочат изчисленията на Bloomberg. От началото на септември Русия започна да повишава износа, като през октомври беше регистрирано най-високото ниво за последните четири месеца - 3,48 млн. барела на ден. От началото на ноември обаче има видимо намаление.

В седмицата 13-19 ноември през морските терминали са изнесени по 2,7 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво от август насам. Износът намалява с 580 хил. барела на ден, сочат изчисленията на Bloomberg. Това е най-резкият седмичен спад за последните четири месеца. 

Съответно и приходите от търговията през миналата седмица са на най-ниското ниво от два месеца.

Според анализатори една от причините могат да се окажат усилията на САЩ да затегнат контрола около спазването на тавана за цената на руския сорт "Уралс". През последните седмици имаше наложени санкции за няколко кораба, превозвали петрол с цена над 60 долара за барел. От Министерството на финансите на САЩ съобщиха, че преглеждат дейността на още 100 кораба, за които имат съмнения, че нарушават санкциите срещу Русия.

Данните за България сочат, че след краткото колебание през лятото, от началото на ноември доставките остават стабилни - около 104 хил. барела на ден. Страната ни е единствената европейска държава, която купува руския сорт "Уралс" след ембаргото, наложено от Европейската комисия през декември 2022 г.

В последните дни България влезе във фокуса на международните агенции със съмненията, че нарушава санкциите срещу Русия, търгувайки с горива, произведени от руски петрол. Заради тези съмнения властите решиха да прекратят дерогацията, която позволява на България да купува руски петрол. От "Лукойл" пък отчетоха, че може да се стигне до прекратяване на работата на рафинерията им при това положение.

Понижението на износа се случва дни преди важната среща на ОПЕК+, насрочена за 26 ноември. На нея ще бъде дискутирана ситуацията на петролните пазари и цената на суровината. Въпреки намалените добиви (с малко над 5 млн. барела на ден от края на 2023 г.), цената на петрола в последните дни се колебае около и малко над 80 долара за барел.

Според оценки на Международната агенция за енергетика (МАЕ) на петролните пазари ще има лек излишък, дори и петролният картел да удължи ограничените добиви през 2024 г. Цената е под натиска на опасенията за свиване на търсенето на петрол.

Bloomberg отчита още и ръст на добивите на петрол в Русия, но той е насочен към вътрешния пазар, след като рафинериите в страната приключиха плановите си ремонти.

Основни купувачи на руския петрол остават Китай и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... смешно политкомисарче ... дядя вова aka. borkata aka. mr.yoda те е зарибил с отварите си , а ?! ... :))) ... добър е , требе да му се признае ... и ти клъвна и са го фалиш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 5 месеца
До: zelka007 русия са направили слънцето.... слушай малоууума кво ти говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... тцъ недъгав ... офисите и складовете са ни с фотоволтаици ... знам , че според форумните енергетици не требе да има ток , ама освен че си светим и термопомпите на отоплението работят ... смешен политкомисар , в португалско цена в момента 30 евра за МВтч (солнце , ветер и вода) ... а в ядрено-въглищната сила БГ - 121 евра за МВтч , една от най-високите цени в ЕС ... :))) ... айде от догодина ще си плащате и за въглищари и за хранилище за ЯО ... мен ми е през ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ще.хвърлиш ли едно око на ЕСО? Вай пак пишеш с руски ток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
ще правят мили очички на брадатия строител на градове в пясъците ... нефелно племе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още