IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл Нефтохим" заплашва със спиране на производството заради отмяната на дерогацията

Рафинерията иска диалог, за да се намери безрисково решение за българския пазар на прекратяването на вноса на руски петрол

12:22 | 18.11.23 г. 8
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ
Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

„Лукойл Нефтохим Бургас“ настоява износът на горива, произведени от руски петрол, да продължи, като предупреждава за рискове за българския пазар заради препълването на складовете след прекратяването на дерогацията за вноса на нефт от Русия.

Компанията посочва, че има риск производството да спре заради договореното поетапно отпадане на квотите за износ.

„Във връзка с обявената договореност между управляващите партии в Народното събрание относно дерогацията за внос на руски петрол, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД заявява, че отмяната от 1 януари 2024 г. на квотите за износ на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, фактически е равносилна на отмяна на дерогацията още от декември 2023 г.“, посочва се в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

„Липсата на възможност за износ на тези продукти ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до принудително спиране на производството. Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар“, допълва се в съобщението.

От компанията призовават за диалог, за да се намери „безрисково“, според нея, решение, като декларира готовност да преговаря.

В петък ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ППДБ) и ДПС се договориха дерогацията, или изключението, което Европейският съюз (ЕС) направи за България във връзка със забраната на вноса и преработката на руски петрол, да отпадне на два етапа.

От 1 януари 2024 г. се предвижда да се спрат квотите за износ на горива, произведени от руски петрол, за Украйна и страни извън ЕС. От 1 март се предвижда да спре вноса на руски петрол за преработка в рафинерията.

От партиите коментираха, че са се съгласили на този преход в две стъпки, за да няма сътресения на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 18.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
oojlxxcq
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: cвиpка, анaлeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата: тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат------> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Damian12
преди 5 месеца
Румънските рафинерии работят с неруски нефт, взеха и лиценза на рафинерият Лукойл в Румъния, а тук на Радев хората 2 години ни обясняват как това са невъзможни неща и света ще спре ако го направим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
смешни червенотиквениковчета , що ривете ве ?! в Турция , Румъния , Гърция , Сърбия има общо над 20 работещи рафинерии ... нефтохима нито е най-голямата , нито е най-оборотната ... да , повечето внасят и рассийски смески , но с изключение на две , рассийските смески не са им основна суровина ... !! ... тук се работи основно с петрол от 4 основни дестинации , рассийският отпада , остават три ... меткате се не меткате по баламатума , рашибозуците излизат от играта ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 13
Achtung
преди 5 месеца
Не ми се мисли, какво ще стане на 1 март, ако случайно някой украински дрон удари едно руско пристанище до което има една тръба, по която уж тече казахстански петрол. Господата в парламент начело със сапунения академик, ще правят като махалото под някой клон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
acb
преди 5 месеца
До: Alex SilverЛечението е с връщане на парите от Руски поток, КТБ , Хемус и всичките други знайни и незнайни многомилиардни далавери герберастки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
melon
преди 5 месеца
Май ще трябва правителството да назначи управител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 21
Alex Silver
преди 5 месеца
Коккорчо се прави, че не знае, че Лукойл е платил за миналата година 1.5 млрд данъци, потвърдено от НАП. Значи те ще отпаднат от приходната част на бюджета. Като прибавим и глобата за руския газ, която няма да дойзе, дефицитът само от двете ще е над 3.5 млрд, а дефицитът на бюджета ще надхвърли 4%. Как се лекуват такива шарлатан-финансисти? С неокастрени гьостерици, май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
Кисимов
преди 5 месеца
Боковистите все си навират гагите в чуждите ясли, но ще им резнат рогцата накрая - и така ще видят дерогация що било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още