IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС и ГЕРБ се връщат в пленарна зала, кабинетът свива приходната част на бюджета

Дерогацията за „Лукойл“ отпада с крайна дата 1 март

15:10 | 17.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Гергана Йорданова
Снимка: БГНЕС/Гергана Йорданова

ГЕРБ и ДПС ще се върнат в пленарната зала в сряда и ще осигурят кворум, за да покажат, че има евроатлантическо мнозинство. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, цитирана от БНТ, сред среща между финансовия министър Асен Василев и представители на ДПС и ГЕРБ. Няколко поредни заседания на парламента пропаднаха заради липса на кворум, защото представителите на ГЕРБ и ДПС отказваха да се регистрират в пленарна зала.

За да се завърнат, е постигнато съгласие за постепенно отпадане на дерогацията за внос на руски петрол на два етапа: от 1 януари се спират квотите за износ, а от 1 март 2024 г. се прекратяват окончателно вносът и преработката на руски петрол.

Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в държавния бюджет да бъдат удовлетворени, каза Атанасова.

Приходите в бюджета за 2024 г. ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа, заяви Йордан Цонев от ДПС. Той отбеляза, че това е било първото условие, поставено от ГЕРБ за приемане на бюджета. Второто условие на ГЕРБ е да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти, в който ще бъдат включени АМ "Струма", пътят Плевен-Русе, АМ "Хемус" и др.

От своя страна, ДПС са поставили условие за приоритетен списък с инвестиции за общините, като тези два приоритетни списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, като капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., заяви Цонев. Според ДПС средствата са достатъчни, за да не влезе страната в рецесия. Прецизирахме тавана на дълга с над 1 млрд. лв., каза още Цонев.

Промените ще бъдат нанесени от финансовото министерство, за да минат през тристранен съвет и да бъдат приети от Министерски съвет.

„Имахме доста откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство с другите партии в парламента – „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БСП, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие“, каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още