IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: ЕК иска отговори от България относно приходите на „Лукойл“

Медията потвърждава по-ранни публикации, свързани с рафинерията на руската петролна компания в Бургас

21:50 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) ще разследва България, след като стана ясно, че руската петролна фирма „Лукойл“, която оперира в страната, се е възползва от вратичка в санкциите на Европейския съюз (ЕС), за да генерира 1 млрд. евро за Кремъл, съобщава Politico.

Възползвайки се от своето уникално освобождаване от забраната на ЕС за търговия с руски петрол, договорено миналата година, България позволи на милиони барели петрол от Москва да достигнат до притежаваната от Русия рафинерия в Бургас, която след това изнася рафинираните продукти към други страни, включително за държави членки на ЕС, изтъква Politico.

„Обръщаме внимание на това и помолихме българите да обяснят“, споделя високопоставен служител на ЕК, който говори в условия на анонимност. „Вярно е, че тези дерогации и изключения могат да създадат проблеми“, добавя той.

Освен приблизително 983-те милиона евро, които вратичката осигури за Русия чрез налози върху производството и износа, тя също така генерира почти 500 млн. евро печалби за собственика на рафинерията, откакто дерогацията влезе в сила на 5 февруари, става ясно от класифициран анализ, изготвен за българския парламент и видян от Politico.

София спечели дерогацията от забраната на ЕС за внос на руски суров петрол по море миналата година, след като изтъкна, че доставките са необходими за нейната енергийна сигурност.

„Лукойл“ не наруши санкциите, но се оказа, че е изпратила почти 3 млн. барела рафинирани продукти с руски произход по море само между март и юли тази година, включително до страни от ЕС като Малта, показват данни за доставките - еквивалентно на приблизително един от всеки пет барела суров петрол, пристигащ в Бургас и след това преработен в рафинерията.

Въпросът предизвика политически удар в България.

В отговор на констатациите българският министър-председател Николай Денков в четвъртък каза , че е изненадан „от мащаба на тази схема за избягване на санкции“ и обеща там, където „законите са безсилни, да ги подобри“.

Говорейки от София, Денков също така настоя, че правителството облага с данък печалбите на „Лукойл“, „за да намали средствата, които отиват в Руската федерация за водене на войната и … [да] увеличи средствата, които отиват в българския бюджет“.

След политически борби миналия месец България се съгласи да прекрати дерогацията два месеца по-рано, през октомври следващата година, но констатациите водят до нови призиви за по-ранна отмяна.

„Всички са шокирани, включително правителството“, посочва българският депутат от ГЕРБ Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в Народното събрание, добавяйки, че планира да внесе ново правно предложение за незабавно прекратяване на дерогацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още