IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на руски петрол за България се сринаха в началото на 2024 г.

Основните купувачи на руския петрол са в Азия, сочат наблюденията на Bloomberg

18:50 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките на руски петрол за България намаляват до 63 хил. барела на ден в първата седмица на 2024 година, сочат наблюденията на Bloomberg върху износа на Русия през морските терминали. В последната седмица на 2023 година Русия доставяше по 104 хил. барела петрол на ден, но от 1 януари 2024 година рафинерията "Нефтохим", която е собственост на руската петролна компания "Лукойл", вече няма право да изнася горива, произведени от руски петрол.

Българският парламент прекрати предсрочно и дерогацията за внос на руски петрол и така България ще се присъедини към ембаргото на страните от ЕС от 1 март 2024 година, вместо от 1 януари 2025 година.

През декември доставките на руски петрол за България бяха намалени заради проблеми в петролните терминали на пристанището в Новоросийск.

Единствените европейски клиенти на Русия през морските терминали са България и Турция. Общо доставките в региона през първите дни на 2024 година намаляват до 380 хил. барела на ден. Това е най-ниското ниво за последните три месеца. Останалите държви в Европа не купуват руски петрол през морски терминали от декември 2022 година,  когато влезе в сила петролното ембарго на Брюксел.

Като цяло износът на руските сортове петрол в седмицата 1-7 януари намалява до средно 3,34 млн. барела на ден, което е в съзвучие с ангажиментите на Москва към ОПЕК+ да намали с 300 хил. барела износа на петрол спрямо нивата през май-юни. Допълнително Русия се съгласи и да намали износа на горива, с което общото ограничение през първото тримесечие на 2024 година ще бъде 500 хил. барела дневно.

Всички руски петролни танкери, които се насочват към Азия, подължават да минават през Червено море, сочат още данните на Bloomberg. Агенцията отбелязва, че те едва ли ще станат мишена на подкрепяните от Иран хути, но опасността от случаен удар не е за пренебрегване.

Нещо повече, заради тавана върху цената на руския петрол компаниите започнаха да използват "сива флотилия" - стари кораби "втора ръка", често пътуващи без включени транспондери или сключени застраховки.

Основните купувачи на руския петрол са в Азия, където доставките леко намаляват до 2,96 млн. барела, спрямо 2,99 млн. барела на ден в края на 2023 година, което беше най-високото ниво за последните два месеца. Главен пазар на руския петрол е Китай с около 1,19 млн. барела дневно. Към Китай и Индия се насочват и основната част от товарите, които не обявяват първоначално своята дестинация.

Според изчисленията на Argus Media приходите от продажбата на петрол намаляват леко в първата седмица на годината - до 1,45 млрд. долара спрямо 1,73 млрд. долара в последната седмица на 2023 година. Средно за последните четири седмици приходите на Русия от търговията с петрол през морските терминали достигат около 1,5 млрд. долара за седмица.

В месеците от началото на пълномащабната война в Украйна пикът на приходите от продажбата на петрол беше през юни 2022 година - 2,17 млрд. долара за седмица.Тези постижения бяха повторени и през октомври 2023 година, но след това САЩ засили контрола относно цената на руския петрол и приходите започнаха да намаляват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още