IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е спестила 2 млрд. долара, купувайки руски петрол през 2023 г.

През ноември вносът на сорта "Уралс" премина рекорди

15:04 | 18.12.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година Турция е спестила към 2 млрд. долара, купувайки евтиния руски петрол, сочат изчисленията на Ройтерс. През ноември турски компании са купили рекордни количества сорт "Уралс" (400 хил. барела дневно), а вносът на дизел и други горива от Русия в периода януари-ноември се повишава с 200%, сочат още данните.

По данни на Fuelo от началото на декември средната цена на дизела на бензиностанцииите в Турция достига 35 лири (около 2,15 лева) за литър.

Турция е най-големият европейски пазар за руския петрол и горива. Страната отказа да се присъедини към санкциите на Запада, макар че подкрепи Украйна, предоставяйки ѝ дронове Bayraktar в първите седмици от началото на пълномащабната война в страната.

Индия и Китай са другите две страни, купуващи големи количества руски петрол. Турция обаче е по-близка дестинация за руските танкери и това означава, че печели повече от останалите, допълва Ройтерс.

Очакванията са доставките на руски петрол за Турция да продължат да се увеличават през следващите месеци, след като "Лукойл" подписа договор с азербайджанската Socar за преработката на до 200 хил. барела на ден в турската рафинерия на компанията.

В периода януари-ноември Русия е доставила 13 млн. тона петролен дестилат, включително и ултралек дизел. През 2022 година доставките са били 4,3 млн. тона. Според източници на Ройтерс това е ставало с отстъпка между 25 и 150 долара за тон (3,30-20 долара за барел). Със спестените средства Анкара е успяла да намали търговския дефицит, а съответно и натиска върху националната си валута.

Данните сочат и ръст на износа на горива от Турция със 120% през първите 11 месеца на годината - до 6,03 млн. тона. Заради тези данни Анкара получава критики, че помага на Русия да заобиколи санкциите на Запада, наложени заради военната инвазия на Москва в Украйна.

Турция официално отрича тези обвинения, обяснявайки, че изнася горива, произведени от петрол, пристигнал от различни дестинации.

Турция не е единствената, която се възползва от евтиния руски петрол. Индия също увеличава вноса със 77% и на базата на изчисленията на Ройтерс е спестила 2,7 млрд. долара.

Според търговци разходите за доставка на един танкер с петрол до Турция са около 6 млн. долара, а до Индия - към 9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
andy
преди 5 месеца
До: andy Заключение - Капитализмът не е за холивудизирани баламурници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 5 месеца
Всички купуват, "освещават" и после препродават енергоносители на вакуумници като нас Българите. Но евроатланските българи с евроатланските ценности са толкова умни, че аха за малко да го схванат, но все не им се получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 5 месеца
До: khao, предпоследно налято, с личната кола. Жената натъпка багажника с некви прахове, омирисаха ми главата. Отделно горивото. Последно бехме с автобус, шоферо натъпка догоре с нафта :) Каов, а ти кога беше в TR?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 5 месеца
До: doba но за последно мина през 95та :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 5 месеца
До: doba ... обичам ви всички , кой от кой по-заможен и имотен , но под всяка новина за разлика в тунджата или точеца или лебеца сме първи ... :))) ... как така има място по света и около нас , с по-ниски цени ... а "наш'те" , каквото и да се крие зад тази дума , печелбаре ни крадат и обират ... мдаа ... колко тона тунджа харчиш на година , чисто любопитство , правил ли си сметка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
doba
преди 5 месеца
До: zelka007, Зелков, като минавам оттам пълна догоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
zelka007
преди 5 месеца
До: doba ... винаги си свободен да идеш в турско да живееш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
doba
преди 5 месеца
Ердоганя кешира, а нашите искат да махат дерогацията. Баламурници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още