IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстъпката за руския петрол вече не е толкова атрактивна за Индия

Западни медии съобщиха за валутни спорове между Русия и Индия, които спират доставки на петрол

15:09 | 03.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия е намалила вноса на петрол от Русия през декември и причината за това не са неразбирателството относно валутата на заплащане, за каквото имаше данни в последно време, пише Bloomberg. В брифинг индийският министър на петрола Сангх Пури обясни, че отстъпката, с която се продава руският петрол, вече не е толкова атрактивна за индийските рафинерии.

Индийският министър на петрола изтъкна още, че Ню Делхи има водеща позиция на пазара и може да си позволи да се пазари за изгодни оферти.

Пури не коментира тавана от 60 долара за барел за цената на руския петрол, наложен от страните от Г-7. Данни на руското Министерство на финансите показаха, че в периода август-ноември доставките на сорта "Уралс" се извършват съществено над това ниво, като пикът е през септември - 83 долара за барел, но тогава и на пазара цената на петрола се движеше около нивото от 94-95 долара за барел.

За сравнение, през юни средната цена на сорта "Уралс" беше около 55 долара за барел, а на петрола на световните пазари - над 75 долара за барел.

По данни на Bloomberg доставките на руски петрол за Индия през декември са достигнали най-ниското си ниво от януари 2023 година, като шест танкера, или 5 млн. барела от сорта "Сокол" (добиван в Далечния изток от "Роснефт"), не са били доставени, защото двете страни не са се разбрали за валутата за разплащанията.

"Индийското правителство има само едно изискване - индийските потребители да получават енергията на най-добрата възможна цена, без прекъсвания", заяви обаче индийският министър.

Индия е един от големите вносители на петрол в Азия. Всеки ден страната потребява около 5 млн. барела и около 1,5 млн. от тях са от Русия, коментира още Пури. Страната му не се съобрази с исканията на Запада да се присъедини към санкциите срещу Русия.

Според източници на Ройтерс още от юли "Роснефт" има проблеми с доставките на петрол за Индия, която поиска да плаща в рупии за петрола. За руската компания обаче тази валута е неизползваема, тъй като няма гаранции, че ще успее да я обмени. В същото време и индийската страна контролира харченето на рупии и налага наказателни лихви за обмен на валутата извън пределите на Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 месеца
меката китка с олабения (цензура) плющи минусчета на поразия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 4 месеца
А на някой може вече да му стопли под каскета, че да се наложиш на пазара с дъмпинг на цената рано или късно води до ценова война :) Ама как да го разберат поддръжниците на *** в Русия като нищо никога на никой не са се пробвали да продават ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, и Украинците извиват ръцете на Европа, просейки всичко де що могат да отмъкнат. Дори не си плащат горивото по нашите бензиностанции с луксозните си коли. Сккапано неблагодарно племе което няма да му бъде позволено повече да взема само решения. От една страна 5 поколения ще плащат дълг на САЩ и Европа, а от друга ще загубят териториалната си независимост. В крайна сметка Краварите ще са най-облагодетелствани, както винаги става, когато те предизвикват конфликти по Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 27
zelka007
преди 4 месеца
До: evlogi ... ами в момента чайниците им извиват ръчичките , като купуват газ на производствена цена ... и не желаят да преговарят за никакви ценови корекции , нито да строят силата на сибир 2 ... :))) ... а индийските рафинерии не искат да си съсипят с рассийски петрол пазара на нафффта по света , защото света иска надлежни доказателства , че нафффтата , или газьолът , или нефтохимикалите , не идат от античовешките детеубийци и крадци на перални ... и вече въобще не иде реч за цената ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 20
evlogi
преди 4 месеца
Когато попадне изцяло в ръцете на Китай и Индия, тогава ще види самая магучая откъде изгрява слънцето и къде зимуват раците.То тва не е като да разиграваш разнопосочните интереси на десетките западни държави и да се възползваш от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 20
xapoznai
преди 4 месеца
То е ясно, че след газа това ще е следващия срив... Тука ще отнеме време да ги изтикат, не е като при газа ама бас хващам, че ще сме свидетели на още "доброволни съкращения" на добива. Предполагам и останалите по-малки експортни сектори са надолу... Борсата обаче е в небесата ама сега като дойде време за дивидентите и ще лъсне истината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още