IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия намалява доставките на петрол и петролни продукти още през декември

Доставките за България се върнаха до средното ниво в последната седмица на 2023 г., сочат изчисленията на Bloomberg

19:27 | 02.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е намалила с 300 хил. барела на ден доставките на петрол и петролни продукти още през декември, изчислява Bloomberg. Москва се съгласи доброволно да намали добивите си с точно 300 хил. барела на ден от 1 януари 2024 година като част от политиката на ОПЕК+ да държи под контрол цената на петрола и в момента не е ясно дали ще има допълнително ограничения от новата година.

През декември износът на руски петрол през всички морски терминали достига до 3,46 млн. барела на ден.

В последния месец на 2023 година буря в Черно море ограничи за кратко доставките на петрол. Русия пренася и около 1,7 млн. барела дневно с танкери през Червено море. Руски танкери едва ли ще бъдат мишени на подкрепяните от Иран хути, но винаги има риск за обстрел по погрешка, отбелязва още Bloomberg.

В последната седмица на миналата година износът на петрол от руските морски терминали се увеличава до 3,78 млн. барела дневно, което е ръст от 560 хил. барела на ден повече спрямо предходната седмица (18-24 декември). Това е най-високото ниво от началото на ноември, а толкова рязко седмично увеличение не беше отчитано от юли насам.

Доставките за България се върнаха на нивото от 104 хил. барела на ден, след като в предходните седмици имаше ограничения заради проблеми на пристанището в Новоросийск. България и Турция са единствените европейски пазари на Русия. Народното събрание отмени дерогацията за руския петрол в последните дни на 2023 година.

Мярката влиза в сила от 1 март, но още от 1 януари 2024 година българската рафинерия няма да може да изнася петролни продукти до страни от ЕС. Има гратисен период за продажбата на петролни продукти, произведени от петрола, купен преди края на годината.

По данни на Министерството на финансите на Русия цената на руския сорт "Уралс" в периода 15 ноември -14 декември 2023 година намалява до малко над 66 долара за барел. Това е с близо 13 долара по-евтино спрямо сорта Dated от Северно море,чиято средна цена през този период наближава 79 долара за барел. Москва вече не използва цената на сорта "Брент", който е референтен за повечето петролни договори. Неговата средна цена към средата на декември също се движеше в диапазона 79-80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още