IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски банки затягат контрола за клиенти с връзки с Русия

Държавните банки в Китай досега поддържаха санкционните режими на САЩ по отношение на Северна Корея или Иран

22:27 | 16.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поне две китайски държавни компании са започнали стриктни проверки на своите клиенти за попадащи в списъка на санкциите връзки с Русия, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Причината са вторичните санкции, които САЩ въведоха за финансови компании, нарушаващи санкциите срещу Русия.

Според източниците на агенцията банките ще спрат да поддържат връзки с всяка компания в санкционния списък на САЩ и ще спрат да финансират компаниите, свързани по някакъв начин с военнопромишления комплекс на Русия. Китайският финансов регулатор не коментира информацията, посочват от Bloomberg.

Агенцията припомня, че четирите големи държвни банки - Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank, Agricultural Bank of China и Bank of China, досега са се съобразявали със санкциите на САЩ, налагани на Северна Корей и Иран, за да избегнат изключването от клиринговата система на щатския долар. Още през февруари 2022 година ICBC и Bank of China ограничиха финансирането на руски суровини.

Преди празниците САЩ решиха да наложат вторични санкции срещу финансови институции заради войната в Украйна в опит да намали максимално средствата,  на които разчита Русия, за да воюва. Анализаторите определят този ход като противоречив, тъй като последиците от него са непредсказуеми.  Някои банкови институции от страх да не бъдат наказани могат да органичат цели сектори, срещу които няма наложени санкции.

Въпреки че не подкрепя санкционния режим на Запада, Китай не предоставя военна помощ на Русия. Двете страни обаче увеличиха значително търговията помежду си, като Китай е един от големите пазари за руския петрол. Руските банки се обърнаха към китайската система за плащания UnionPay, след като Visa и Mastercard се изтеглиха от руския пазар.

Заради санкциите на Запада руската централна банка в момента няма достъп до около половината от валутните си резерви, като може  да разчита само на златото и китайските юани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 3 месеца
хихи ... екстра ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още