IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предприема рисков ход, който да ограничи финансирането на Кремъл

Вторичните санкции срещу банките сработиха при ядрената програма на Иран, но дали ще заработят и срещу Русия?

08:40 | 23.12.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ подготвят смел, но и много рисков ход - вторични санкции за банките, които имат отношения с компании и физически лица, поставени под ограничителните мерки на Запада заради войната в Украйна, пише Bloomberg. Целта е максимално да бъдат намалени парите, на които разчита Русия, за да воюва.

От Министерството на финансите предупреждават, че банки, които помагат на руската военна машина да се сдобие с чипове и друго оборудване, необходимо за производство на оръжие, ще бъдат санкционирани, дори и да не са знаели, че нарушават санкционния режим.

Досега САЩ налагаха санкции за компании, които работят с поставени в черните списъци физически и юридически лица, но досега се въздържаха да прилагат тези мерки спрямо банките. Ходът е рисков, защото е трудно да се предвидят ефектите от прилагането му.

Например банките могат да се откажат от взаимоотношения със сектори, за които няма наложени санкции, заради опасения от санкции. Под ударите на мерките могат да попаднат и държави, които все още поддържат някакви отношения с Русия - например купуващите петрол.

Вторичните санкции ще означават, че банките трябва да изберат дали да работят със САЩ, или с Русия, но не и с двете едновременно, посочва Bloomberg. Агенцията отбелязва, че все още западни компании и финансови институции работят с Русия, макар че някои от тях го правят индиректно. Заради значението на долара в световната финансова система голяма част от бизнесите не биха се отказали лесно от САЩ.

Това е много мощен инструмент и трябва да се използва внимателно, коментира Ким Донован, бивш служител в Министерството на финансите.

Досега вторични санкции бяха използвани от САЩ през миналото десетилетие - срещу ядрената програма на Иран. Според много анализатори имено те са накарали Техеран да седне на масата за преговори през 2015 г. Сега предизвикателството е свързано с много по-голямата като мащаб руска икономика и по-голямата ѝ обвързаност със световната.

Новата мярка може да доведе до криза в Русия, но и да се отрази негативно на останалия свят, което едва ли е в плановете на президента на САЩ Джо Байдън в годината, в която ще се проведат президентски избори.

Според анализатор, колкото и да е мощна тази мярка, тя няма да има нужния ефект. Русия може да бъде "наранена" само ако бъдат спрени приходите, които получава от търговията с петрол, а такива сигнали не се виждат в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 месеца
До: Pyramid...към "ЮАНА" уж пиша, ама "умният" ми телефон ме "поправил". Здраве да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 месеца
Аз така го виждам: Щатите насила си слагат примката и насила си торпилират и без това, силно надценения долар. Ето как ускоряват превключването към мама. И няма "не искам".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 63 rate down comment 21
sssaaa
преди 4 месеца
Поредният "Демократичен акт" на ревяща Америка. Ще наказват банки, които не знаят че са виновни. Направо да ги засилват и тях към Хага, кво чакат. Нищооожества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 21
Tikva007
преди 4 месеца
*Заради значението на долара в световната финансова система голяма част от бизнесите не биха се отказали лесно от САЩ.* - Лесно нема. Човешката история представлява низ от преодолени трудности. И доларът ще влезе в историята като една от тях. Смелият ход на соросоглавците на Бай Гън е хазартен и наистина виси на косъм от персийска котка, защото залага на хипотезата, че Русия кротко ще се спомине в глад и мизерия, забравяйки думите на вожда си: ^А на нас за какво ни е свят, в който няма Русия?!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 18
Tikva007
преди 4 месеца
*САЩ подготвят смел, но и много рисков ход* - В случая се явява отчаян. Смелостта граничи с безумие, защото рискът, замотан в статията под общи приказки, всъщност се свежда до открит ултиматум към целокупния свят, който не е аморфна маса. В него се съдържат достатъчно големи елементи като Европа, Китай и Индия и по-дребни, но с потенциал за съпротива, като Турция, Иран, арабският свят, Бразилия и други, които в един момент просто могат да кажат *Е, аман от началници! Писна ни от вас!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още