IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Икономиката върви напред, но и инфлацията се ускорява до 8%

Мир в Украйна ще има, когато Русия постигне своите цели, каза руският президент

15:38 | 14.12.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Русия преодолява спада от 2022 година и за тази година се очаква ръст от 3,5%. Проблем е инфлацията, призна по време на годишната пресконференция руският президент Владимир Путин. По традиция събитието продължава с часове. Въпроси задават както присъстващи в залата журналисти, така и онлайн - включително и граждани. За последен път инициативата "Прямая линия" се проведе в края на 2021 година.

Руският президент отбеляза стабилността на финансовите пазари и икономиката на държавата, което вероятно е изненадало Запада. Страната обаче е трупала резерви години наред.

Големите износители се съгласиха да обменят част от приходите си във валута и сега Владимир Путин поясни, че мярката е временна и тя е спомогнала за стабилизиране на валутните пазари.

През 2019 година около 87% от търговията на Русия с трети страни е била в долари или евро, а сега делът им е намалял до 24%. Руски петролни компании обаче се оплакват, че търговията с алтернативни валути, като например индийските рупии, не е добър за тях вариант.

В своите изявления Путин отбелязва, че безработицата в Русия е на рекордно ниско ниво - 2,9%. Припомняме обаче, че в много индустрии се оплакват от липсата на работна сила. В доклад от миналата година централната банка също предупреди за предстоящи проблеми на трудовия пазар, свързан с кадрите.

Ръстът на заплатите през 2023 година ще бъде около 8%, а на реалните доходи на руснаците - 5%. Путин обаче спомена и за проблемите с инфлацията, от които страда икономиката - очакванията са към края на годината тя да се ускори до около 8 на сто, което означава, че "изяжда" ръста на заплатите. В същото време пенсиите се индексират със 7,5%, тоест не покриват ръста на цените.

"Централната банка и правителството взимат необходимите мерки", увери все пак руският държавен глава и се извини за ръста на цената на яйцата, уверявайки, че е обърнал внимание на министъра на земеделието за проблема.

По отношение на индустрията Русия планира да построи 1000 самолета до 2030 година, каза руският президент и критикува авиокомпаниите, че изкупуват дадените на лизинг самолети. Руските автомобили имат висока цена, призна Путин и допълни, че качеството на китайските обаче се подобрява и те увеличават дела си не само на руския пазар, но и навсякъде по света.

Мирът в Украйна ще настъпи, когато Русия постигне целите си

Целите на Русия в Украйна остават без промяна - демилитаризация, денацификация и независим статут за страната, стана ясно още от думите на Владимир Путин. Мирът ще настъпи, когато Русия постигне целите си, допълни още той, подсказвайки, че в Кремъл нямат и намерение за компромиси и мирни преговори.

Преди дни и говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира, че руските военни защитават присъединените през миналата година територии - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, но в същото време атаките към Харков не спират.

Според Путин югоизточните райони на страната винаги са били проруски, защото са "исторически руски територии" и определи Одеса като руски град. Москва е била готова да "преглътне" и да остави тези свои територии с разпада на Съветския съюз, но е била провокирана от Запада за своята "специална военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна.

На бойното поле Русия е във възход и не е необходима нова мобилизация, отбеляза руският президент. По негови думи на фронта в Украйна в момента има 244 хил. войници. Според разчетите на украинското разузнаване броят им е съществено повече - над 400 хиляди.

За новите територии в бюджета на Руската федерация са заделени по 1 трлн. рубли годишно (11,1 млрд. долара), каза Путин. Окупираните територии са внесли в руския бюджет 170 млрд. рубли (1,9 млрд. долара), допълни той.

"Газпром" е надежден партньор

"Газпром" е надежден партньор и продължава да доставя природен газ на Европа, заяви Владимир Путин и допълни, че не компанията е намалила доставките на газ за своите европейски клиенти. Според него взривовете, разрушили три от четирите тръби на "Северен поток" по дъното на Балтийско море е работа на "американците". 

Руският президент отчете, че Украйна също потребява руски природен газ. От 2015 година Украйна не купува газ директно от руски доставчици, а чрез реверсивни връзки от съседните страни. На коментарите, че така отново купува газ от Русия, Киев отговаря, че купува "европейски микс", в който руският газ имаше дял от около 40%. Днес този дял е много по-малък, но и Украйна започна да разчита много повече на собствен добив.

Недостиг на ваксини

В Русия има недостиг на ваксини срещу рубеола, морбили и паротит, каза още Путин и допълни, че се работи за решаване на кризата. Москва не е блокирала вноса на ваксини, но търси начини да го замести. Подобряването на доболничната помощ ще бъде една от точките в предизборната програма на руския президент в кампанията за президентските избори през пролетта на 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 22 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Хахаа, вмиpиcaното джудже Путтю пак плещи глупости и измишльотини :) точно за преброяване на глуупацуте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 7
data
преди 5 месеца
Плувай , плувай , не е риба ! :) Само за спомен : то и НРБ цъфтеше връзваше при централен курс от 0,98 ст / 1 usd статистически , въпреки че на улицата беше 5 лв / 1 USD .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 15
sssaaa
преди 5 месеца
244к са Мобилизираните в Украйна към момента, а 617к са всичките Руски военни там. Фекален, кажи нещо за днешните кинжали, що мълчиш? Кажи ни справи ли се с тях Безаналоговата Натовска Демократична ПВО технология?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 4
Jorkata
преди 5 месеца
3,5% ръст на руската икономика - хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
zelka007
преди 5 месеца
До: zelka007 ... *** = онази думичка от софийският фолклор , с която всички наричат паметника на СА ... :))) ... всеки я знае , но е цензурирана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 16
zelka007
преди 5 месеца
Настане вечер.... флексът запее ... Искри обсипят свода небесен ... koмунисти квuчат, свободата повее .... на *** пеем смъртната песен !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 15
zelka007
преди 5 месеца
"руските военни защитават присъединените през миналата година територии - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област" ... те не водят завоевателна война мръснuте детеубийци раз'риашли , защитавали новоприсъединените територии ... ххаххаххаххааа ... нема такива (цензура , цензура , цензура , цензура , цензура ... ) ... тва все е дно меката китка се върти на некой юй и обеснява къв мъж е и евве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 15
zelka007
преди 5 месеца
мухахахха ... ЩЕ построят 1000 самальота до 2030 , никога в писаната си история не са строили по 150 самальота на година !! ЩЕ подобрят медицинските услуги за блатните , никога в писаната си история не са се грижили за населението си !! рассийските талиги винаги СА БИЛИ ПО-СКЪПИ къмто качеството което предлагат , дори иранските са по-добри !! 2023г в 1/8 от света се редят на опашки за яйца !! икономика ти казвам , и в най-изпадналите не е така !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още