IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски пристига на изненадваща визита във Вашингтон, целите на Русия за Украйна не са променени

По същото време в столицата на САЩ ще e и Виктор Орбан, който ще пледира за спирането на помощта за Украйна

07:52 | 11.12.23 г. 21
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски пристига на изненадващо работно посещение във Вашингтон, съобщават от Офиса на президента и от Белия дом. Зеленски ще проведе редица срещи, като е предвидено да разговаря с американския президент Джо Байдън на 12 декември. Това ще е тяхната пета лична среща за около година.

Основната цел на украинския президент е да осигури единството между Европа, САЩ и останалия свят в подкрепата на Украйна срещу руската агресия, уточняват още от Киев. От администрацията на Байдън коментират, че американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, за да го увери в "непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава от бруталната инвазия на Русия".

Зеленски ще проведе срещи и с представители на американската военна индустрия относно съвместно производство на оръжия и системи за противовъздушна отбрана.

Преди дни американският Сенат блокира гласуването на пакета с помощ за Украйна, Израел и Тайван, предложен преди седмици от президента Джо Байдън. Малко преди това Зеленски в последния момент отказа да участва в секретен онлайн брифинг с представители на Сената, държавния секретар Антъни Блинкен и високопоставени чиновници и военни. Срещата се превърна в скандал, на който републиканците обвързаха подкрепата си за пакета с борбата срещу имиграцията в САЩ.

В интервю за CNN Блинкен коментира, че единствените, които ще бъдат щастливи от спирането на средствата за Украйна, "седят в Москва, Техеран и Пекин".

По информация на британския The Guardian по същото време във Вашингтон ще бъде и унгарският премиер Виктор Орбан, който ще разговаря с представители на републиканците. Целта е да окаже натиск за спирането на помощта за Украйна, твърди изданието. Източници от унгарската държавна администрация коментират, че Орбан активно работи и за блокирането на помощта за Украйна от ЕС.

През уикенда Володимир Зеленски беше на посещение  в Аржентина, където присъства на инагурацията на президента Хавиер Милей, който е силен поддръжник на Украйна още от първите дни на войната, но в същото време е близък и с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. През март 2022 година Милей влезе в аржентинския парламент с украинското знаме и заяви: "Тези, които защитават идеята за свобода, не могат да толерират или приемат инвазия като тази на Русия в Украйна".

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Малко преди церемонията Зеленски разговаря с Орбан в залата за инагурацията и видео от срещата показа как двамата си разменят остри реплики. Украинският президент коментира по време на своето вечерно обръщение, че разговорът е бил "максимално откровен" и се отнася до "нашите европейски работи". Разговорът между двамата изглежда спонтанен - двамата са настанени в близост по време на церемонията.

Целите на Русия в Украйна не са се променили

Целите на Русия в Украйна не са се променили, заявява говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в интервю за AFP. По нейни думи Москва не се е отказала от смяната на режима и демилитаризация на Украйна. Предпоставка за решаване на конфликта е Украйна "да изтегли войските си от руската територия", както и Западът да "спре да помпа с оръжия Украйна". Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) това интервю и други изяви на руските власти не подсказват сериозно желание на Москва да преговаря за край на войната.

Условията на Русия означават пълната капитулация на Украйна и Запада.

През септември 2022 г. Русия анексира четири украински области - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, въпреки че не контролира изцяло територията на нито една от тях. Украйна успя да си върне част от Херсонска област в края на миналата година, но през тази година няма сериозен териториален напредък.

Искането за "изтегляне от руска територия" вероятно означава Киев да предаде и територии, които не окупирани. Освен това Русия продължава да атакува и части от Харковска област, която Москва не е обявила за част от своя територия досега.

Според представителя на МВнР на Русия Родион Мирошник Москва ще преговаря за мир само със Запада, "а не с неговите марионетки". Според него обаче Западът не показва желание за мирни преговори досега.

Повече от 40 хил. руски военни опитват да обкръжат Авдиевка

Повече от 40 хил. руски войници опитват да обкържат Авдиевка, съобщи говорителят на направлението "Таврия" Олександър Штупун в единния новинарски канал на Украйна. По негови думи силите са съставени и от елитни части, и от новомобилизирани, подкрепени от тежка техника. Руски военни коментатори съобщават за напредък край Степов, коксовия завод и индустриалната зона на града. Те отбелязват и напредък на украниците в гориста местност край Степове.

Руските военни кореспонденти признават Авдиевка за "по-меката версия на Бахмут", подсказвайки високата цена, на която ще дойде окупирането на града. Официално нито Русия, нито Украйна съобщават данни за своите загуби, но Евгений Пригожин, който беше собственик на ЧВК "Вагнер", която превзе Бахмут, съобщи през лятото за повече от 20 хил. загинали и още десетки хиляди инвализидизирани само от редиците от компанията, без останалите руски части в региона, след боевете за града.

Според украинските военни загубите на Русия в Авдиевка са огромни - между 300 и 400 души на ден.

От данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна също се вижда увеличаване на интензивността на руските атаки в региона - през изминалото денонощие са отбити близо 50 от тях. В своята сводка за 655-я ден от началото на войната от ВСУ уточняват, че руснаците използват военна авиация в атаките срещу Маринка, като на този етап все още градът е под украински контрол. През изминалото денонощие е имало 98 директни бойни сблъсъка, въпреки влошените метиорологични условия, а под артилерийски и минометен обстрел са около 100 населени места в приграничните райони.

Край Бахмут са отбити 13 атаки в околностите на Хрихоривка, Бохдановка, Клищиевка и Андриевка. "Украинская правда" съобщава за изтеглянето на 3-та щурмова бригада (съставена от ветерани от "Азов") от региона след година на бойното поле. В момента тази бойна част се възстановява и набира нови членове, уточнява изданието. Геолокализирани данни показват движение на руските части на север към Хромове, както и на югоизток към Бохдановка.

Нова ракетна атака към Киев

В сутрешните часове на 11 декември Русия изстреля осем балистични ракети към украинската столица от Брянска област, съобщават от ВВС. Всички ракети са унищожени от системите за противовъздушната отбрана на града (ПВО). Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в своя канал в Telegram за паднали отломки и счупени стъкла от взривната вълна, както и двама пострадали след атаката.

В петък (8 декември), след пауза от 79 дни, Русия изстреля залп от ракети към Киев. В сутрешните часове на деня бяха изстреляни 19 ракети от типа Х-101, Х-555 и Х-55 от седем самолета Ту-95 срещу територията на страната. Унищожени бяха 14 от тях, като всички ракети срещу столицата бяха свалени, преди да достигнат града.

Тази нощ Русия е изстреляла и 18 дрона срещу южните части на Украйна, които също са свалени, допълва ВВС.

Руското Министерство на отбраната съобщава от своя страна за унищожени 20 дрона над Херсонска, Луганска и Донецка област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: khao Грантаджия, ако си мислиш, че нас ни интересува как те пълнят на козяк, лъжеш се .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: khao Кухия, не знам какви скелети те гонят из гардероба, ама това че сте либерали направо изби рибата :):):) нещо като кире либерало май? мухахаха .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
Я, салатата и тя пак се обади неподготвена. Зелена салата, без въглероден отпечатък, що е то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... той дори не се усеща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 20
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... Южна Корея изпраща 300хил снаряда 155мм , Австралия изпраща около 80 броя bushmaster , ние изпращаме 100 БТРа , из мрежата вече се въртят кадри на украинските пилоти летящи на Ф16ки , Франция изпрати нова партида бързи танкове , Великобритания изпрати огромна бройка дронове за далечни удари , всички полигони на НАТО в Европа , в това число и у нас , започват поредно обучение на украински военни ... а УСАто ще договарят производството на bradley в Украйна ... :))) ... недъгав !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 13
sssaaa
преди 4 месеца
Фекалната Зелка ей сега ще ни залее с нова Евроатлантическа, Безаналогова, Демократизирана информация по НАТО-вски стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 27
sssaaa
преди 4 месеца
Тия Укронацисти гледам пак с ново темпо действат на фронта. 1 напред 4 назад. Повръщат територии от така силно чаканата Пролетно-лятна есенна контра атака през зимата. Серизни загуби на жива сила в Маринка, Хромове, Богданивки, а от Роботине, дет Фекалния толко нещо изспами тук направо са се скрили в населеното местенце, избягвайки фронтовата линия на съприкосновение, зарязвайки безаналоговата Натовска техника, вероятно като жест на добра воля. Край Хромове се избягали с 200 с Леопардите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 26
Tikva007
преди 4 месеца
Сега ще му обяснят как точно ще го махнат, ако в следващото тримесечие интензивната война в украйна още е тема за Бай Гън - става въпрос за времето преди изборите, защото още през януари Тайван ще нахлува в дневния ред на американците и няма кой да се занимава с гллуупости като украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 26
Tikva007
преди 4 месеца
*американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, за да го увери в "непоколебимия ангажимент на САЩ да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава от бруталната инвазия на Русия* - Стана тримесечна практика привикването на Зеле на килимчето в Уошингтън. През септември му се даде последен срок до Коледа - или да излезе на Азовско море, или да започва преговори. Иначе, помощ - йок! Зеле проссрра войната, но продължи да се прави на мъж за преговорите с Путин и остана без кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 25
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? 116 ГВт измишльотини. Меката паааттка отново е полазена от мека китка. Търчи-лъжи. Аеросемкаджия. Кллоуун - електродърводелец 7-ми разряд. Жалка картинка! Човек може да се зачуди, откъде този криейчър генерира нервна дейност за дихателен рефлекс, ако не знае, че е архаичен БОТ, захранван директно от ТЕЦ София, за да дррищи денонощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още