IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще се превърне във втори Виетнам за САЩ, смятат в Москва

Украйна си осигурява договори за местно производство на муниции и военна техника, Русия провежда учения за борба с дронове

08:04 | 08.12.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна се превръща в "черна дупка" за средства и хора, а САЩ рискува да си организира "втори Виетнам", пише ръководителят на службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин в коментарна статия за изданието "Разведчик". Според него в момента дори най-близките съюзници на САЩ  търсят диверсификация на фона на все по-явната неспособност на "бившия хегемон" да гарантира тяхната безопасност.

Наришкин вижда ситуацията по света в момента като "класически революционна" - отслабващите САЩ вече не могат да осигурят собственото си лидерство, а останалите страни вече не искат да се подчиняват на западния диктат.

Това е и едно от предупрежденията на анализатори - проявена слабост на САЩ и като цяло на западните съюзници по отношение на Украйна, на която беше обещана подкрепа, "колкото е необходимо", вероятно ще доведе до избуяване на военни конфликти в други части на света.

В своя коментар Наришкин, който е един от най-близките до руския президент Владимир Путин и дори сочен от някои анализатори като негов наследник, посочва, че Западът, виждайки невъзможността да победи руската армия в Украйна, ще се опита да превърне конфликта във "втори Афганистан", разчитайки на изтощителна война. За целта ще бъдат използвани редица санкции - икономически и военно-дипломатически, включително и мерки, нарушаващи нормите на международното право, заявява още ръководителят на службата за външно разузнаване на Русия.

Самата Москва има горчив опит от Афганистан след операция, продължила от 1979 г. до 1989 г. В бюджета за 2024 година на страната са предвидени над 100 млрд. долара разходи за войната, което е към 1/3 от всички разходи в бюджета. По данни на украински и руски официални лица Русия набира между 20 хил. и 40 хил. души, всеки месец, които изпраща на фронтовата линия.

Украйна намери решение на блокадите по границата с Полша

Украйна намери оригинално решение на блокадите по границата с Полша - камионите преминават, качени върху платформи на жп превозвача "Укрзализниця". Първият такъв трансфер се осъществи на 7 декември и през границата с Полша преминаха 13 камиона. От жп превозвача на Украйна уточняват, че детайлите около това решение са били обсъждани в продължение на две седмици с полските власти, а след първия успешен рейс вече се работи за ускоряване на процеса по пренасяне на товарните камиони през границата.

Превозите се извършват между гарата на град Скнилив (в близост до Лвов) и полския град Славкув. Митническите проверки се извършват на пункта Изов-Хрубешов. След като пристигнат Славкув (в близост до Катовице) камионите продължават по пътната мрежа.

Обмислят се и обратни рейсове - от Полша към Украйна, допълват още от жп компанията.

Блокадите по полско-украинската граница започнаха в началото на ноември, като полските превозвачи протестират срещу отмяната на разрешителните за работа на украинските шофьори в ЕС и поискаха облекчен режим на преминаване на празните камиони, връщащи се от Украйна. Преди няколко дни беше отворен нов пункт между двете държави, през който с предимство да минават празните камиони с изключение на цистерните за горива.

Япония отпуска 4,5 млрд. долара подкрепа за Украйна

Япония ще отпусне 4,5 млрд. долара подкрепа за Украйна, съобщи във вечерното си обръщение в 652-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. 1,5 млрд. долара от помощта ще бъде изпратена на Киев през януари 2024 година, а по-голямата част от средствата ще бъдат разпределени през пролетта, посочи той, без да съобщава повече подробности.

До този момент Япония е отпуснала малко над 2 млрд. долара макрофинансова помощ за Украйна. През май Токио за първи път в своята следвоенна история предостави военна помощ за воюваща страна, доставяйки 100 автомобила на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). През есента страната предложи и хуманитарна помощ за разминирането на Украйна.

Киев в момента е поставен пред трудна ситуация на фона на блокирането на пакетите с допълнителна подкрепа за страната през 2024 година в Конгреса на САЩ. Президентът Джо Байдън заяви пред институцията, че е готов на "значителни отстъпки", защото времето изтича.

Американският Конгрес планира да излезе в коледна ваканция на 14 декември.

В същото време подкрепата от другите съюзници не намалява - Австралия обяви, че ще достави допълнителни бронирани машини MRAP Bushmaster. От Министерството на отбраната на Украйна уточниха, че тази техника е имала съществена роля при връщането на окупираната територия на Харковска област през септември 2022 г.

Украйна подсилва военно-промишления си комплекс

Украйна получава редица възможности от своите западни партньори да произвежда въоръжение и бойна техника, пише The Wall Street Journal. Според изданието германската Rheinmetall вече ремонтира военна техника на територията на Украйна, а през 2024 г. ще произвежда и своите бронирани машини FOX в страната.

В по-дългосрочен план германският концерн планира да произвежда системи за ПВО и новия си танк Panther в Украйна, посочва изданието.

Украинският министър на стратегическата индустрия Олександър Камишин коментира в единния новинарски канал, че Украйна има договорки за производството на артилерийски снаряди, включително и калибър 155 мм с две американски компании, но трябва да се изчака получаването на лиценз за производство от правителствата.

От Белия дом пък съобщиха, че Пентагонът е предал на Украйна пакет с технически данни, които поставят началото на изграждането на системата за противовъздушна отбрана FrankenSAM. Тя предвижда внедряването на западни снаряди на съветски системи за ПВО, като например "Бук".

Руският Черноморски флот проведе учения за справяне с дронове

Руският Черноморски флот проведе учения за справяне с дронове - въздушни и морски, съобщава руското Министерство на отбраната. Корабите са използвали зенитна система "Оса", за да се справят със заплахата. Флотилията от морски дронове на Украйна изтласка Черноморския флот на Русия от пристанищата в Крим към пристанището в Новоросийск.

От министерството съобщават и за други оръжия срещу бойни и разузнавателни дронове, използвани от украинците - преносимият зенитно-ракетен комплекс "Верба", както и противодронното оръжие "Парс-НУ".

Русия съобщава и за още един свален украински боен самолет - Су-25, с което от началото на пълномащабната война вече са унищожени 550 самолета. През миналото денонощие има и унищожени 27 дрона над окупираните части на Луганска и Донецка област.

Командващия направление "Таврия" ген. Олександър Тарнавский съобщава за увеличаване на интензивността на въздушните удари с авиация и дронове по най-горещите точки на източния фронт. Една от тях е Авдиевка, където руските части записват напредък на изток от Степове и на югоизток към индустриалната зона на града. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за отблъснати атаки към Новобахмутивка, Тоненке и Первомайске.

Активни остават и бойните действия край Бахмут, Купянск, Маринка и Лиман, както и на юг - край Вербове и Роботине (Запорожка област). Украйна запазва позициите си на левия бряг на Днепър. Говорителят на военноморските сили на Украйна коментира за намаляване на активността на въздушните удари към Херсонска област, след като беше свален руски Су-24 край Змийския остров. По неофициални данни това е станало със системата за ПВО Patriot, вероятно разположена в Одеска област.

Като цяло през миналото денонощие е имало почти 90 директни бойни сблъсъка и под артилерийски обстрел са повече от 120 населени места по фронтовата линия, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своята сводка.

В сутрешните часове на 8 декемри  ВВС са унищожили пет от седем изстреляни към Украйна бойни дронове. Харков и областта обаче са обстреляни с  шест ракети С-300 от Белгородска област. В града има попадения и пострадали, съобщават местните власти. Сутринта Киев беше атакуван с ракети, изстреляни от седем самолета Ту-95, вдигнати от база "Енгелс".Въздушната тревога продължи 2 часа и има данни за използвани ракети от типа Х-101, Х-555 и Х-55, но засега без информация за жертви и щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 4
stonasto
преди 4 месеца
До: penkiler1415 Човек,мислиш ли,че някой от тези латерни ще спори с аргументи...Това са навити пружини,повтарящи едни и същи нелепици за нацисти,обкръжаващо нато,украински лаборатории и геноцид към руснаци в Украина и т.н и т.н. Чудя се наивни ли са или платени...Или и двете....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
penkiler1415
преди 4 месеца
До: sssaaa Това е нелепо. Това звучи като"България нападна Северна Македония защото тя струпала танкове(т34ки които и дадохме) на границата." Ако не се опитваш да мислиш а си се наял с путинизми няма смисъл да говорим. Тая война няма нищо общо с никакво приближаване-сега на границите с НАТО,Русия е оставила 5 души.Толкова се е притеснила от НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
sssaaa
преди 4 месеца
До: penkiler1415, а кой реши да въоръжи Украйна и да ги настрои един срещу друг? Кой реши да се приближи до границите на Русия? Виж какво се случи като САЩ въоръжиха Албания, отделиха и разцепиха Сърбия с Косово. Това са целели винаги САЩ, да отцепят и разделят народите в Русия, за да ги направят по слаби, защото заедно и обединени са силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 4 месеца
Много по-вероятно е да се окаже втори Афганистан за Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
penkiler1415
преди 4 месеца
До: sssaaa В идеята за инвазията,САЩ нямат нищо общо.Путин реши да стане герой за три дена(и би станал ако беше сполучил)но не стана.САЩ само се възползваха от ситуацията-НАТО,втечнения газ и военнната индустрия отлетяха в небесата. Перспективата за Русия е лоша. Насаждат се в ръцете на Китай а лошата демокрация ще им се види като майчина милувка в сравнение с драконовия комунистическия капитализъм!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Квииичите ли, квииичите ли копейници? Жалката пPaccия стана за смях по цял свят, на последното изложение на военна техника москалята записаха рекорд - 0 (НУЛА) поръчки! Хахааа, ето това е мнението за вас на света. Освен да копаят ресурси от земята, са едно население от пропадащи алкохолици, което НИЩО добро не носи на света, а напротив - оттам идват само гнууусотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
Търкаля се из нета една карикатура от западна медия: Зеленски и Байдън, Байдън покровителствено преметнал ръка на рамото на Зеленски. Зеле казва: *Ще ни подкрепяте до край, нали?*, а Байдън отговаря: *Да! Това е краят.* Никакъв Виетнам за САЩ няма да има. Те инкасираха само кяр. От тук нататък ЕС ще има дълги часове с уроци по *изваждане*, а на който му е по-важно, ще се утешава със загубите на Русия. Нещо като като Гьоре с неговата философия: *Не сакам я да съм добре. Я сакам Вуте да е зле!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
sssaaa
преди 4 месеца
Напълно си прав, че САЩ ще спечелят от тази ситуация, то само глупав човек не би се досетил за това. Това бе поредния ход на САЩ, целящ чрез създаването на съюз като НАТО и последващото му разширение да се справи с Русия и всеки неприятел. Сега Русия е много отслабена, тъй като ползва своя физически човешки ресурс, а "умните" Украинци са просто пионки в ръцете на САЩ и техните интереси. Не е сложно, нали? Това е изкуство да накараш един Народ да се сбият и взаимно унищожават. Изкуство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Roland77
преди 4 месеца
Наришкин всъщност казва, че конфликтът ще се превърне във "втори Афганистан" за РФ...десетки и стотици жертви, огромни материални загуби в бойна техника, 1/3 от бюджета за военни разходи, маргинализиране на световната политическа и икономическа сцена, разширяване на НАТО - всъщност вече е много повече от Афганистан за руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 10
penkiler1415
преди 4 месеца
До: sssaaa Колко е вашия след като търсите акъл от някой с половин мозък?!Фактите са че Путин нападна Украйна и скоро ще станат две години от както"побеждава"там. И както и да приключи конфликта,негативите са за Русия. За САЩ разходите досеа са никакви а приходите-огромни.И предизвикателството ще накара развитите икономики да вложат повече пари в оръжие.От кой ще го купят??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още