IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Сенат блокира помощта за Украйна

Русия модифицира иранските дронове, базирайки се на бойния опит

08:00 | 07.12.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сенатът на САЩ блокира разглеждането на пакета за подпомагане на Украйна, Израел и Тайван. Преди ден в горната камара на американския Конгрес стигнаха до скандал в среща, посветена на Украйна, след като републиканците обвързаха помощта за страната с един от най-болезнените проблеми за САЩ - борбата с имиграцията.

Предложението на Байдън не получи нужния брой гласове  при гласуването дали да бъде допуснато за разглеждане в Сената - 49 гласа "за" и 51 "против". За да продължи напред, то трябва да бъде подкрепено от 60 сенатори.

При това положение намалява възможността САЩ да одобри средства за Украйна преди края на годината.

Сенаторите не обърнаха внимание на призивите на Белия дом към Конгреса за одобрение  на  помощ за Украйна. В изявление президентът Джо Байдън коментира, че ако спечели, Русия ще продължи и ако нападне държава от НАТО, то американските войници ще се сблъскат с руските, защото САЩ ще спази ангажимента си да защити нападнат член на  Алианса.  "Историята съди строго тези, които се отвръщат от борбата за свобода", коментира той по време на изказване към Конгреса.

Байдън заяви още, че  е готов на "значителни компромиси" и укрепване на системата за защитата на границата с Мексико.

Американският президент освен това увери Конгреса, че Г-7 и ЕС застават зад Украйна, опитвайки се да развенчае един от митовете в САЩ, че освен от Вашингтон, страната не получава друга подкрепа.

Ако Путин спечели в Украйна, това ще отвори кутията на Пандора, категоричен беше и държавният секретар Антъни Блинкен, обръщайки се към Когреса. "Длъжни сме да обезпечим успеха на Украйна, длъжни сме да гарантираме, че Руската федерация ще продължи да търпи поражение", допълни още той.

Русия модифицира иранските дронове, базирайки се на бойния опит

От средата на 2023 година Русия започна да модифицира бойните дронове Shahed, които получава от Иран, базирайки се на натрупания боен опит, сочат данните на британското военно разузнаване. Сред промените например са боядисване на дроновете в черен цвят, което ги право по-трудно забележими нощем, когато обикновено се извършват ударите с тях.

Отломки от дрон показаха, че в него има поставена украинска SIM-карта (на най-голямата украинска телекомуникационна компания "Київстар"), което може да помогне за по-точно следене на движението и избягване на електронните оръжия за неутрализиране на дронове, коментират още от британското разузнаване.

Украински експерти отбелязват и още една заплаха, свързана с тези карти - те позволяват по-точно определяне на маршрута и мястото на унищожението им, което евентуално може да издаде позиции на украинските ПВО. Според данните на украинските военни поставянето на карти на украински мобилни оператори вероятно е експериментално на този етап.

Минимална част от доставените за Украйна снаряди са произведени в ЕС

Досега Украйна е получила 480 хил. артилерийски снаряда от ЕС, тоест около половината от обещаното през пролетта, съобщава Ройтерс. До края на срока, за който общността си постави цел да достави 1 млн. снаряда, остават още няколко месеца - до март 2024 година. Според данните на агенцията едва 60 хил. от доставените снаряди са произведени в страните от ЕС.

В интервю за ZDF германският министър на отбраната Борис Писториус коментира, че военната индустрия в Европа не може толкова бързо да увеличи производството, за да осигури нужните муниции за Украйна. В близките месеци Германия що достави 200 хил. снаряда на Украйна, допълни още той.

Страната увеличава местното производство на оръжие, но то е крайна недостатъчно и разчита на доставките на своите съюзници. Украйна не иска да зависи единствено от своите партньори, коментира украинският президент Валадимир Зеленски в обръщение към участниците в оръжейния форум DFNC1, който се провежда във Вашингтон. Украинският държавен глава покани американската индустрия да инвестира в Украйна и да произвежда въоръжение и муниции, които да гарантират свободата не само на Украйна, но и на други държави.

Междувременно САЩ обявиха доставката на муниции от различен вид, както и ракети за ПВО на стойност 175 млн. долара, но финансовата подкрепа за 2024 година засега е блокирана в Конгреса. Пентагонът съобщи, че вече са изчерпали 97% от одобрените досега средства за Украйна.

Русия хвърля огромно количество пехота в битката за Авдиевка

Русия хвърля огромно количество пехота в опита си да завладее Авдиевка, съобщават украински военни, участващи в битката пред местни медии. Засега Украйна успява да отблъсне опитите за обкръжение на града и няма данни за изтегляне на частите. Най-тежко е положението на север от града и в промишлената зона. Геолокализирани кадри потвърждават известен напредък и на юг от депото за отпадъци на града.

Командващият направлението "Таврия" - ген. Олександър Тарнавский пише в Telegram, че руснаците са увеличили използването на дронове и военна авиация, както и артилерийските удари в региона.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна допълва в своята сводка за 651-я ден от началото на войната, който съвпадна и с професионалния празник на украинската армия, за отблъснати повече от 30 руски атаки край града, който е фронтова позиция още от 2014 година насам.

Общо през миналия ден е имало близо 100 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски обстрел са над 120 населени места в близост до фронтовата линия.

Ожесточени остават сблъсъците край Маринка и край Бахмут, сочат още данните на ВСУ. Край Лиман с HIMARS е унищожен руски хеликоптер. Преди ден Украйна съобщи и за свален и Су-24 над Черно море. По неофициална информация целта е поразена от системата за ПВО Patriot. Преди месеци Нидерландия съобщи, че ще предостави една система за противовъздушна отбрана на Украйна и очакванията бяха тя да бъде разположена в Одеса или областта, която от лятото стана цел на масирани руски въздушни удари, след като Москва излезе от споразумението за зърнения коридор в Черно море. 

Министерството на отбраната на Русия съобщава за още два свалени украински самолета - Су-25 и МиГ-29, с което общият брой на унищожените бойни самолети на Украйна вече е 549 от началото на войната.  През миналото денонощие руските сили са унищожили и 76 дрона над Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, както и управляема авиационна бомба JDAM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 9
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, Върви ли Пролетно-лятната контра атака през есента? Върви ли? Увеличи още с поне 1000 руски жертви на ден, че така някак си изтърка вече тази плоча от по 1200 на ден. Всички виждаме резултатите на Укронацистката контра атаак - 1 напред 2 назад. Защо не ни разкажеш малко какво се случва в град Днипро? Може и в Олешка или пък Кринки? Там вече даже и Укротруповете не си пребират. Може да ни информираш дори при Вербове как са нещата. И там ли назадвате 1 напред 2 назад или повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 16
zelka007
преди 4 месеца
До: ratten ... рашибозука не атакува в мъглата на Роботино защото : А/хапан от леопарди в нея ; Б/не вижда къде стъпва , може да барне мина ; С/атавистичен страх от баскервилското куче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 25
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Генерирайте, генерирайте! Има нужда от виртуално-вербална генерация и на ел-енергия от ВЕИ, и на победи за украйна, че нещо реалностите са тотал щета. Пропуснала си и тук да подррапаш яййцата на руснаците. Да, нещо леопардите се умълчаха в мъглата - сигурно изучават лекциите на ген. Сирски от НАТО-всите военни академии. Как ли изглежда животецът на щатен генератор на измишльотини? Вече видяхме, че кара измислени коли, но дали яде измислена храна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 17
ratten
преди 4 месеца
До: zelka007 за леопардите, за леопардите, които дебнат в мълата кажи ;):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 29
zelka007
преди 4 месеца
хихи ... ден 651 от тридневната война ... над 1200 грухчета 200 , това е повече от 15 ТИРа с мъpша ... над 30 артилерии , над 30 БТРа , танкчета поне 15 ... и връхтЪ на сладоледЪ е су25 свален от patriot ... :))) ... скубането на коси , и косми на крака от меката китка , може да започне на метеното ... НАТОвските ескадрони започват да затварят небето над Украйна , скоро и над Крим ... нещо на южният бряг на Днепър беля станала тия дни , а уж всичко засипано с огин било ... могучая осирация !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още