IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските сенатори се изпокараха на заседание, посветено на Украйна

Русия увеличава ударите с военна авиация на фронта, Украйна успя да свали Су-24

08:03 | 06.12.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В скандал се превърна заседанието в американския Сенат, на което трябваше да бъде обсъдена помощта за Украйна, пише репортерът на CNN Ману Рейджу в Х (Twitter). На срещата чрез секретна онлайн връзка трябваше да участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, по чиято инициатива се проведе събитието, обаче съобщи малко преди началото, че той се е отказал в последния момент. Сенаторът не съобщи причините за отказа. Зеленски трябваше да даде информация за хода на войната в присъствието на държавния секретар Антъни Блинкен, военни и други чиновници.

Във Вашингтон са началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак и министърът на отбраната Рустем Умеров. 

Шумър заяви, че републиканците са обсебили дебата в заседанието и са го насочили към защитата на американската граница с Мексико. В последните дни в партията дават сигнали, че биха одобрили продължаване на подкрепата за Киев, ако бъде възстановено строителството на стена по южната граница - проект на бившия президент на САЩ републиканеца Доналд Тръмп.

По време на срещата в Сената републиканецът Том Котън отхвърли обвиненията, че неговата партия се опитва да вкара сигурността по американските граници в дебата за покрепата на Украйна. "Джо Байдън беше този, който ни изпрати предложение за доставки, в което се предвиждат и границите", каза той. По данни на CNN сенаторът се е държал "неуважително" в срещата и буквално е крещял на американските генерали защо не са защитили американската граница. Малко по-късно говорителят на Котън коментира, че гневът на сенатора е бил насочен не към генералите, а към председателя на Сената Чък Шумър.

Преди почти два месеца Байдън поиска от Конгреса да одобри пакет с помощ за Украйна, Израел, Тайван и укрепване на границата с Мексико. Тогава американският президент нарече помощта "инвестиция в бъдещето поколение". Пакетът е обща стойност 106 млрд. долара, от които 61 млрд. долара са за Украйна.

Новото предложение за Украйна предвижда увеличаване на помощта за оръжие

В сегашното предложение за подкрепа на Украйна парите за военна помощ се увеличават - от 12 млрд. долара до 13,5 млрд. долара. 15,1 млрд. долара ще бъдат отделени за обучение на украински военни, предоставяне на разузнавателна информация и друга военна подкрепа, несвързана с доставка на оръжия до 15 ноември 2024 г. Бюджетната помощ за Киев е в размер на 11,8 млрд. долара, както и отделно 2,2 млрд. долара за стратегически сектори, включително транспорт и енергетика.

В проекта са предвидени още и 360 млн. долара за съдебната реформа в Украйна.

В пакета е предвидена още и помощ за Израел и за попълване на оръжейните запаси на САЩ, намалели заради помощта към Украйна и към Израел.

Очакванията са, че това предложение ще бъде разгледано и в двете камари на Сената в следващите дни и до края на годината може да има и "зелена светлина" за новата помощ за Киев.

Русия увеличава ударите с военна авиация, Украйна свали Су-24

Русия увеличава ударите с военна авиация на източния фронт, свидетелства ръководителят на направлението "Таврия" ген. Олександър Тарнавский в Telegram. Под прикритието на самолети руснаците атакуват към Авдиевка, Маринка и Лиман.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в своята сводка на бойните действия за 650-я ден от началото на войната, че Авдиевка остава най-горещото място на фронта с отблъснати 25 атаки през изминалото денонощие. Русия напредва към жп линията на север от коксовия завод на града, а украинците  - на изток от тази линия. Геолокализирани данни потвъждават за отбити руски атаки и върнати позиции в района на завода.

През миналия ден е имало 97 директни бойни сблъсъка, а под обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия. 

Динамична е обстановката и около Бахмут, като позициите около града се сменят непрекъснато, бойните действия се активизират и край Лиман. Британското военно разузнаване съобщава, че Русия владее почти изцяло населеното място Маринка, украиците - позиции в покрайнините. През изминалото денонощие украинците са отбили повече от 13 атаки към своите позиции. Сателитни данни показаха, че от месеци то е изцяло разрушено. В Маринка, която е прифронтова позиция още от 2014 година, преди войната живееха 9 хил. души, но днес няма нито една оцеляла сграда и всичко е в руини. 

След мащабната атака към Крим в сутрешните часове на 5 декември руското Министерство на отбраната информира за още унищожени дронове над Азовско море, Крим и Белгородска област през деня. Вече има потвърждение за поражения по военна петролна база във Феодосия (Крим) след атаката във вторник - взривени са 30 цистерни с горива, разрушени са и радарни системи, сочат видеа след ударите. По неофициална информация това е съвместна операция на Съвета по сигурност на Украйна (СБУ) и военното разузнаване (ГУР).

Украйна свали самолет Су-24 над Черно море, съобщи още украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение за 650-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. По данни на ръководителя на ВВС самолетът се е движил под прикритието на изтребител Су-30, отивайки се да нанесе ракетен удар по Одеса.

Русия също съобщава за поредните свалени украински МиГ-29 - два, над Днипропетровска и Миколаевска област.

В ранните часове на 6 декември Русия изстреля 48 дрона от Крим и Курска област по територията на Украйна, като от тях унищожени от силите на ПВО са 41, сочи статистиката на ВВС на Украйна. 

Путин излиза от своята международна изолация

След началото на пандемията от коронавируса руският президент Владимир Путин рядко напуска Русия, а след началото на войната в Украйна визитите в чужбина намаляха съвсем и се ограничиха единствено до страните от ОНД и Китай. Днес (6 декември) обаче руският президент планира посещение в Саудитска Арабия, където ще дискутира случващото се на петролните пазари, а също така и Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Сред темите на близкоизточната визита е още и войната в Израел.

От думите на Песков не стана ясно дали Путин ще посети Дубай, където в момента се провежда климатичната конференция на ООН в присъствието на представители на 200 държави по света.

ТАСС съобщава, че в четвъртък (7 декември) в Москва ще пристигне делегация, водена от иранския президент Ибрахим Раиси, като е предвидена среща с Путин същия ден, допълва ТАСС .

Руските затворници са намалели с 35 хил.

От май 2022 година до януари 2023 година руските затворници са намалели с повече от 35 хил. души, сочи статистика на властите, цитирана от The Wall Street Journal. Това е периодът, в който частната военна компания "Вагнер" активно набираше желаещи за участие във войната в Украйна.

Договорите на много от наемниците изтекоха и те се завърнаха в Русия като свободни хора, въпреки че някои от тях осъдени масови убийци. Изданието посочва, че има сигнали за увеличаване на престъпността. Още през юни руският президент Владимир Путин призна, че е помилвал престъпници и след завръщането си в Русия те са извършили повторни престъпления.

"Това е неизбежно", каза той и допълни, че "негативните последици са минимални".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 22
OHЯ
преди 5 месеца
Колко мазни и хлъзгави са сибирските почитатели :) . Късия е загубил войната вече , а рашастанския мир ще си остане при робското племе населяващо тайгата! И помнете какво е казала Ванга расия ке потъне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 24
sssaaa
преди 5 месеца
До: OHЯ, Тези които са мъчат и гърчат са НАТО. С цялото си въоръжение, безаналогови военни технология, с раздаването на новонапечатани пари на Укронацистите пак не успяват да минат от отбрана в атака въпреки, че в момента са в Пролетно-Лятна есенна контра атака с познатото Евроатлантическо темпо 1 напред 2 назад, а от скоро 1 напред 4 назад. Бахмут за 7 дни го връщахте, Мариопул за 1 месец, а бе все Евроатлантически ОБЕЩАНИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 34
OHЯ
преди 5 месеца
Копейкошеметите припадат че блатната смрад се мъчи вече 650 дена , и са доникъде ! А трябваше за три дни Киев ! Те я мислеха така , а то стана както винаги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 22
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 5 месеца
*** = п a ч a
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 23
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 5 месеца
До: Скъсана_УшанкаАбе скъсана ***, ти пак ли се появи тука да дрищиш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 30
sssaaa
преди 5 месеца
Как са нещата край Бахмут, върнахте ли си го за 7 дни според великия Еврогей - Фекалната Зелка? Забравихте да кажете и как се движи Пролетно-лятната контра атака през Есента, май и там Назадвате а? Вече 1 напред 2 назад не е актуално, вървите със смели темпове 1 напред 4 назад. И цял свят да ви изсипе всичката си военна безаналогова технологично напреднала техника и новонапечатани $ за финансова подкрепа, пак не може това крадливо и продажно Укронацистко племе да защити подарените му земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 42
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Украинците прилагат нова тактика, директно утилизират алкохолиците по камионите. :)) Груз 200 придоби ново значение :)) https://staging.streamable.com/jckfto Айде приятно гледане, особено на Тиквъ07, сссса, opк, циклоп и тн. копейници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 39
Tikva007
преди 5 месеца
Иначе, кога беше *Слава ухани* от трибуната на Конгреса, кога стигнаха нещата да *обръщат маси* в Сената заради ухани. Значи не е далеч и денят, когато ще полетят към земята от колесниците на излитащите от Киев херкулеси и глоубмастъри киевските хунтаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 39
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Генерирайте, генерирайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 52
zelka007
преди 5 месеца
ден 650 от тридневната война , 41 от 48 шахеда , бива ... искандери и калибри йок , пазят ги за парада , да не е само тетридцадчетверката препасана с лентичка колорадски бръмър , да има разнообразие дет се вика ... мдааа ... заплетено друзя антиваксъре-газовици , отново грух 200 над 1000 черни чувала , 10 ТИРа с *** . а ползват ли крадците на бидета , магнезиеви боеприпаси за доктрината си "изгорената земя" ?! отговорът в краткото видео ... https://***.youtube.com/shorts/GWSbjFd8pDw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още