IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабна атака с дронове към Крим, Русия засилва натиска си на източния фронт

Сп. Time номинира Владимир Путин за личност на 2023 г. заедно със Си Дзинпин, куклата Барби и Тейлър Суифт

07:44 | 05.12.23 г. 9
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg
Снимка: Misha Friedman/Bloomberg

Министерството на отбраната на Русия съобщава в ранните часове на 5 декември за масирана атака с дронове към Крим и над Азовско море. От ведомството отбелязват за общо 26 унищожени и 17 "прихванати дрона", тоест спрени със средствата за електронна битка. Съобщения в социалните мрежи сочат за множество взривове в Керч и Феодосия. Според непроверена информация има попадения в кораборемонтния завод "Залив" в Керч, който беше атакуван и в началото на ноември.

През септември дронове поразиха кораборемонтен завод в Севастопол, заедно с два кораба.

Руските власти съобщават за временното спиране на движението по Кримския мост.

През зимата Украйна ще промени тактиката си, пише един от съветниците в Офиса на украинския президент - Михайло Подоляк, в социалната мрежа Х (Twitter). "Ефективна отбрана в определени райони, продължаване на настъпателните операции в други райони, специални стратегически операции на полуостров Крим и в акваторията на Черно море и подсилване на противоракетната отбрана на критична инфраструктура", пише той.

Подоляк коментира още, че Киев преговаря със своите партньори за допълнителни системи за ПВО, ракети с голям обсег, дронове и системи за електронна борба.

В същото време данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна свидетелстват, че в последните дни Русия усилва натиска си на източния фронт. Увеличават се атаките към Купянск, Маринка, Авдиевка и Бахмут, като руснаците използват и прикритието на военна авиация, когато времето го позволява. Зам.-командирът на Трета щурмова бригада Максим Жорин потвърждава засилването на активността на руснаците в този фланг и посочва, че Русия "няма междинни цели" и ще напада, докато може.

В 649-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна е имало 73 директни бойни сблъсъка, което означава, че бойните действия запазват своята интензивност. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия. Генералният щаб на ВСУ съобщава за по 8 отбити атаки край Авдиевка и край Маринка. Висока е интензивността на бойните действия и в направленията към Купянск, Бахмут и Лиман.

Украинските военни завземат позиции на о. Билохрудний (край Херсон), съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), и като цяло запазват присъствието си на левия бряг на Днепър.

Украйна ускорява местното производство на оръжия

На фона на бавещата се подкрепа от Запада Украйна вече произвежда по шест самоходни гаубици "Бохдана" на месец, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в своя канал в Telegram след заседанието на щаба. Гаубиците бяха изпробвани в реални бойни действия при освобождаването на Змийския остров през юни 2022 година и от 2023 година са на официално въоръжение в украинската армия. "Бохдана" използва снаряди по стандарт на НАТО - 155 мм.

Зеленски анонсира за допълнителни доставки на боеприпаси и въоръжение от западните партньори. По данни на The Time едни от тях са британските ракети Martlet, които са многоцелеви, малокалибрени управляеми ракети с обхват на действие 8 км. Според британското издание основната им задача е борба с дроновете, които Русия изстрелва почти всяка нощ към Украйна. Тази нощ (5 декември) не е изключение - за седми пореден ден, части от територията на Украйна са под обстрел с дронове. По данни на ВСУ са изстреляни 22 дрона и две ракети Х-59, от които унищожени са 14 дрона и една от ракетите. 

Според очакванията на украинските власти дроновете ще бъдат основното оръжие на Русия през тази зима в Украйна.

Американският Сенат ще изслуша на секретен брифинг Володимир Зеленски

Американският Сенат ще проведе секретен онлайн брифинг с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи председателят на институцията демократът Чък Шумър. До края на месеца се очаква двете камари на Конгреса да разгледат военната и финансовата подкрепа за Украйна през следващата година. От Белия дом предупредиха на 4 декември, че отделените преди средства вече са към своя край и времето за решение изтича. Военният министър Лойд Остин заяви преди дни, че не могат да допуснат Русия да победи Украйна, което ще доведе до заплаха за НАТО.

Сп. Time номинира Путин за човек на годината, в списъка са куклата Барби и Тейлър Суифт

Сп. Time номинира руския президент Владимир Путин за личност на годината заедно с президента на Китай Си Дзинпин, председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, краля на Великобритания Чарлз ІІІ и ръководителя на Open AI Сам Алтман. Наред с тях в надпреварата са още куклата Барби и певицата Тейлър Суифт, която Bloomberg определя като един от най-влиятелните музикални таланти в историята.

Мотивите за включването на Путин в тази класация са, че той запази властта си и увеличи влиянието си след опита за преврат, организиран от ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който месец по-късно загина при самолетна катастрофа. Руският президент беше обявен за човек на годината през 2007 година.

Изданието определи украинския президент Володимир Зеленски за личност на 2022 година, отбелязвайки съпротивата на Украйна срещу инвазията на Русия. Зеленски беше отличен пред Илон Мъск и бившия британски премиер Борис Джонсън.

Украйна записа рекорден износ с жп транспорт от началото на войната

През ноември чрез "Укрзализниця", компанията управляваща жп транспорта в Украйна, са изнесени 14 млн. тона товари, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той допълни, че това е рекордно количество от началото на пълномащабната война в страната.

През зърнения коридор в Черно море за малко повече от три месеца вече са изнесени 7 млн. тона товари, допълни още той. "Не става въпрос само за работещи пристанища и земеделци, а още много свързани индустрии. Милиони работни места в Украйна зависят от този износ", каза Зеленски.

Украинският държавен глава припомни, че преди дни Международната морска организация изключи Русия от своите управленски органи. На 4 декември институцията прие декларация в подкрепа на Украйна и техническа помощ за зърнения коридор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 14 rate down comment 14
sssaaa
преди 5 месеца
До: zelka007, Фекален, как върви пролетно-лятната офанзива на есен? До скоро беше 1 напред 2 назад, а като гледам днешния ви напредък е 1 напред 4 назад? Какво става според твоите сводки рашките всеки ден губят по над 1000 военни, а пък продължават да напредват по всички офанзивни Укронацистки фронтове? Как са нещата край Вербового? Кажи ни малко за загубите на Укронацистите за последните 24ч? Как е контра-атаката и край Бахмут? Нали сте в контра-атака защо Украинците се движат назад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... мхм ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 12
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Тъжна картинка си. Една механа ти остана от целия военен епос, дето 2 години тук надува с наслада като Durex Intense. Интенз, интенз, ама и той се спука. Сега - механи, докато ти дръпнат щепсела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 11
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 ем как, никой не мой се мери с тебе по оригиналност на измишльотините. Сам си ги пишеш и сам си им вярваш. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 16
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... сподели нещо за некоя механа , скоро не си ни просвещавал за вояжите си ... моля те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 16
zelka007
преди 5 месеца
До: 0pk ... форумното папагалче , опит пореден за оригиналност ... не става само с взаимстване , требе и щипка талант ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 22
0pk
преди 5 месеца
До: zelka007 форумния балатумен лъв продължава с оптимистичните си умозаключения. Зелкич, британските учени обвързаха прекомерния оптимизъм с недостатъчния умствен капацитет, което пречилo на обективното възприемане на информацията. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 25
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли? Генерирайте, генерирайте! Яйца, паметници, хилядници - всичко на сергията! Само *Груз 1200* се губи от менюто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 23
zelka007
преди 5 месеца
друзя антиваксъре-газовици , матушката от първо лице , не онази от пропагандата с която ни заливате , а реалната ... :))) ... опашки за яйца в самодостатъчното блато ... duckduckgo --> queues for eggs in russia ... спорен ден друзя ... паметника ще го бишкаме , нали ?! нема се отметаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още