IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън поиска от Конгреса 106 млрд. долара за Украйна, Израел и границите на САЩ

Най-много средства в пакета са предназначени за Киев - над 60 млрд. долара

18:53 | 20.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският президент Джо Байдън внесе искане в Конгреса за спешно финансиране за Украйна и Израел, както и за укрепване на границата на САЩ с Мексико, на обща стойност 106 млрд. долара за 2024 година, пише Bloomberg.

Най-голямото перо в пакета е за Украйна - 61,4 млрд. долара. В него влиза военна помощ, подкрепа за икономиката и социалната система.

Данните на Държавния департамент показват, че досега Украйна е получила 32 млрд. долара от САЩ, а  Израел - 84 млрд. долара от 2000 година насам. Най-много средства за оръжия и в подкрепа на икономиката са отпуснати на Афганистан - 144 млрд. долара.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Подкрепата за Украйна разделя републиканците и е в основата на споровете около избора на нов председател на Камарата на представителите (долната камара на американския парламент). Според анализатори средства за Украйна биха преминали лесно през Сената, където демократите запазиха мнозинството си. От там посочиха, че започват работата си по предложението още в началото на следващата седмица.

Камарата на представителите отказа предишното предложение за помощ за Украйна в размер на 24 млрд. долара (за три месеца), с коментарите, че границите на САЩ също имат нужда от подсилване.

Съдбата на целия пакет е неясна, тъй като Камарата още не може да избере заместник на Кевин Маккарти, който стана първия председател, отстранен от поста си в историята на САЩ. За да спечелят благоволението на републиканците от Белия дом обвързаха парите за Киев с 13,6 млрд. долара за границата с Мексико и 14,3 млрд. долара за Израел, който беше нападнат от "Хамас" на 7 октомври. Останалите към 7,4 млрд. долара ще отидат за "национални приоритети", включително и за Тайван.

В Републиканската партия обаче намекват, че биха предпочели разделяне на средствата, защото подкрепата за Израел е популярна в техните редици. Кандидатът за председател на Камарата Джим Джордан вече заяви, че е против допълнителна помощ за Украйна, но позицията му може да се смекчи, докато се опитва да спечели поста - вече на два пъти кандидатурата му за председател беше отхвърлена от конгресмените.

Днес (20 октомври) Джордан коментира само, че не би отхвърли веднага предложението на Белия дом.

По-рано днес (20 октомври) американският президент Джо Байдън заяви, че двете войни - в Израел и в Украйна, са заплаха за националната сигурност на САЩ, а подкрепата за двете страни - инвестиция в името на спокойствието на бъдещите поколения. В своето обръщение от Овалния кабинет американският президент приравни действията на "Хамас" и на руския президент Владимир Путин - и двете страни искат да "унищожат съседната демокрация".

Байдън беше категоричен, че САЩ няма да оставят тероризмът и тиранията да спечелят.

Проучванията на общественото мнение обаче показват по-различни настроения - 76% от американците подкрепят хуманитарна помощ за Израел, но само 48% от тях - даване на оръжия. 53% от привържениците на демократите са против даването на оръжие за израелците, а 70% - настояват за хуманитарна подкрепа за Ивицата Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 6 месеца
До: valentino29 ... тъй де , завземате ... а защо тия дето завземат са с украински камуфлажи ?! взели са ги назаем за снимките ?! ... я виж какво се случва из нивите около Авдиевка , рашибозука дори не може да стигне до окопите ... https://***.youtube.com/watch?v=9J_kvAcbqS4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
penkiler1415
преди 6 месеца
Положението на Русия все повече ще се влошава. Особенно финансовото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Съскате ли, съскате ли, копейничета? Значи всичко е наред! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
valentino29
преди 6 месеца
zelka, personally for you-https://x.gd/sWiCX : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 6 месеца
Политкоректните тролеве са готови и без пари да служат на Хехемона. Срещу тях инсектициди няма открити, няма открити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
ratten
преди 6 месеца
а центи за скъсания контрацептив и другите тролееве не е ли поискал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още