IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без сериозен пробив през лятото Украйна се готви за тежка зима на фронта

Украйна действително започва да се активира на левия бряг на р. Днепър, съобщават военни анализатори

08:11 | 20.10.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лятната офанзива на Украйна остана без сериозен пробив досега и военните ще трябва да се подготвят за тежка зима, пише в анализ Кралският институт за обединени служби (RUSI) в анализ за случващото се на фронтовата линия. Според анализаторите и двете армии не успяха да се разгърнат, а сега ще бъдат изправени пред предизвикателството да възстановят своите части за настъпателни операции през следващите месеци.

И за двете армии от съществено значение е и възможността за подготовката на частите, изпращани към фронтовата линия.

Украйна трябва да прецени доколко може да си позволи да поддържа натиска срещу руснаците през зимата, каквито заявки имаше от страна на властите, става ясно още от публикацията. През миналата зима обаче украинските военни извършваха само ограничени операции в зоните на контакт, което позволи на руснаците да изградят много сериозна линия на отбрана. Повторение на тази ситуация и през тази зима рискува още по-сериозно "окопаване" на руската армия в окупираните територии.

Анализаторите от RUSI отбелязват, че през лятото украинците за първи път са постигнали превес в огневата мощ, но тя не може да се задържи дълго, защото резервите на НАТО се изчерпват, а без артилерия трудно ще се поддържа "изтощението" на руската армия. Русия, от своя страна, увеличава производството, както и получава подкрепа от Северна Корея и Иран.

Другото сериозно предизвикателство за Украйна ще са очакваните удари по критична инфраструктура, за които страната опитва да се подготви с доставки на системи за противовъздушна отбрана от съюзниците. От решаващо значение ще са доставките на самите снаряди и страните от НАТО трябва да увеличат производството, допълват още анализаторите.

Байдън: Подкрепата за Израел и Украйна е инвестиция в сигурността ни за поколения

Подкрепата за Израел и Украйна е инвестиция в американската сигурност за поколения напред, каза американският президент Джо Байдън в изявление от Овалния кабинет. В него той посочи, че руският президент Владимир Путин няма да спре с Украйна и ще продължи към Полша и Прибалтийските държави. Американският президент съобщи, че ще внесе искане за помощ за двете страни и американската граница с Мексико, но без подробности в какъв размер ще е тя. САЩ няма да изпращат свои военни в Украйна, заяви още американският президент.

Преди своето обръщение той е говорил със своя украински колега Володимир Зеленски. По думите на украинския държавен глава Байдън го е уверил в подкрепата на САЩ "толкова дълго, колкото е нужно за победата". Това може да подсказва за известна промяна, тъй като досега западните партньори потвърждаваха, че застават зад Украйна "толкова дълго, колкото е нужно".

Двамата са обсъдили още далекобойните ракети ATACMS, които могат да ускорят освобождаването на окупираните от руснаците територии, каза още Зеленски в своето вечерно обръщение.

Руският президент Владимир Путин вече определи доставките на далекобойните ракети като "грешка", но и беше категоричен пред руски медии, че те няма да променят хода на войната. Украйна вече използва ATACMS, за да разруши две летища в окупираните южни градове Луганск и Бердянск, използвани от руската военна авиация.

Украйна вече има в своя арсенал няколко класа далекобойни ракети - освен американските и ракетите Strom Shadow и Scalp, доставени от Великобритания и Франция. Германия, която също има на въоръжение далекобойни ракети, желани от Киев, засега се въздържа от доставки. Taurus е с почти същите характеристики като британските и френските ракети, но модификация позволява да бъде много ефективната работа по мостове и други сложни инфраструктурни съоръжения.

Ожесточени боеве по фронтовата линия

В последните десетина дни бойните действия по фронтовата линия в Украйна се активизираха съществено и през изминалото денонощие е имало 90 директни бойни сблъсъка, съобщава Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна в своята сводка за 603-я ден от началото на пълномащабната война. И руските, и украинските военни съобщават за множество отбити атаки край Купянск и Маринка, както и край Авдиевка, макар че там руското настъпление се забави.

Главнокомандващият на украинската армия ген. Валерий Залужни посети предните линии в Купянск и Авдиевка и се запозна със случващото се в момента.

Украинските военни съобщават за напредък в движението си към Мелитопол, а от Министерството на отбраната на Русия информират за отбити атаки край Вербове и Роботине в това направление. Руските военни масово се настанавят в жилищните сгради в окупирания Токмак, пише в своя Telegram ръководителят на войсковата група "Таврия" ген. Олександър Тарнавский.

Той отбеляза още, че за последните 10 дни са свалени пет руски самолета Су-25. От Министерството на отбраната на Русия казват, че за същия период са унищожени 4 украински самолета Су-25 и 3 МиГ - 29. От началото на войната Русия е унищожила 493 бойни самолета и 252 хеликоптера на украинската армия. В статистиката на Украйна са 320 унищожени руски самолета и 324 хеликоптера.

Носителите на "Кинжал" МиГ-31 са в Крим поне от 15 октомври

На 18 октомври президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че новите самолети МиГ-31, способни да носят свърхзвуковите ракети "Кинжал", ще извършват патрули над Черно море. Сателитни кадри, разпространени от един от военните анализатори на публично достъпни данни, показват, че тези самолети са на летището "Балбек" в Крим още от 15 октомври.

Тези самолети ще упражняват "контрол с оръжия" над случващото се в Средиземно море, каза Путин при анонса на предстоящите патрули.

На сателитните снимки на летището се виждат разположени четири МиГ-31, както и още няколко Су-30 и Су-27, разположени на пистите.

Украйна все пак може и да подготвя десант на Днепър

Преди ден Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщи, че руски военни кореспонденти публикуват данни за отблъснати опити за десант на р. Днепър, но техните даннни са, че има само отделни пробиви и отделни украински части са на левия бряг на реката. Според военните анализатори съобщенията за отблъснат десант, потвърдени дори и от президента Владимир Путин, са част от информационната война на Кремъл, която цели да омаловажи действията на украинските военни.

Украински анализатори обаче също наблюдават увеличаване на "сивите зони" по левия бряг, тоест местата, които не е ясно под чий контрол се намират. Един от говорителите на украинската армия Наталия Хуменюк пък отбеляза в емисията на общия новинарски канал, че "не всяка операция трябва да бъде публична и не всяка операция заслужава информационно разпространение в момента на провеждането си".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 3
valentino29
преди 6 месеца
До: zelka007-personally for you-https://x.gd/sWiCX : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
До: ratten ... абе украинците май не питат как да ги управляват и къде ... тва с питането е опорка , и то пробита ... :))) ... в телеграм има клипчета как ги използват , малко са кът , щото цензурират , но добре се справят ... все пак по нивите основно рассийските джелеза им фърчът куполите ... украинците си пазят и рассийските , и немските , и хамериканските джелеза , и войската си пазят ... само муниции не пестят ... виж рашибозука харчи от всичко с широка ръка ... но на кой му дреме ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
sssaaa
преди 6 месеца
До: Импeраторът, Фекален, смени си акаунта, че взе много да ги бъркаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
Импeраторът
преди 6 месеца
До: sssaaa фронта е динамичен - на определи места защитаваш, на други атакуваш, на трети правиш диверсия ... както виждаш силите са изравнени, което е странно на голямата история за спящата мечка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 6 месеца
До: ratten ползват си ги - някои са унищожени, други са на ремонт и ще се върнат ... ако си окачвал да се появи един леопард и да победи Рашистан са те подлъгали:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
ratten
преди 6 месеца
До: zelka007 абе, май много не им дават да ги използват тия леопарди. най-много да ги разходят из нивата за да не им падат акумулаторите :) и то само набързо, докато никой не гледа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 19
OHЯ
преди 6 месеца
А с Киев за три дни кво стана ? Спаружения ще ги прави велики , ама се крият като плъхове из окопите , що така дрОгарЕ ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 11
sssaaa
преди 6 месеца
До: zelka007, А бе аз дали хващам какво правят едва ли е от значение за някого, но кажи ни, Укрите в настъпление ли са СПОРЕД ТЕБ или в защита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
До: ratten ... по начина , според който ги използват в момента леопардите , украинците ги спотайват в мъглата , настървяват рашибозуците уж са беззащитни бременни украинки , те се фъргат кат богатири , а леопардите им скършват вратлетата из нивите ... и тъй ... крият ги , хапят , и пак ги крият ... цяло лято ... има няма 70к груз 200 са изпратили към родината да ги опяват ... не е зле ... тъй с могъщата втора в света ... тотален провал на генерал-щабната им академия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... хахаххахаа ... според зануленият ypyд от бункера , украинците са в настъпление от началото на юни ... и пак според рассийските информационни ресурси , се проявили жест на добра воля в около 600кв.км , основно уж селца без стратегическо значение ... за сравнение София е около 25-26кв.км ... човек ще рече , че марширувате из покрайнините на Киев ... не фащаш ли какво правят ?! обезоръжават и обезкървяват методично могучая !! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още