IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия укрепва защитата на Крим и трупа въоръжение за фронта*

Руските военни съобщават за отблъснат десант на р. Днепър, за който военни анализатори не могат да намерят доказателства

07:45 | 19.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За усилване на дейностите по изграждане на защитните укрепления край град Джанкой (в северната част на Крим) и в други части на Крим съобщават от партизанското движение на окупирания полуостров в последните дни. Членове на групата АТЕШ публикуват информация за колони с бронирани машини, които ще бъдат насочени към Запорожието и източния фронт.

От организацията следят и работата на едно от летищата в Крим, което се използва изключително за военни цели - "Белбек", чрез което руската армия вероятно ще получи оръжие и боеприпаси от Иран и Северна Корея.

От Института за изучаване на войната (ISW) съобщиха, че руските военни са показали и модификацията на термобаричното оръжие на руската армия - ТОС 2 "Тосочка", което е разположено в град Донецк, окупиран от руските военни още през 2015 г.

Ограничени пробиви по левия бряг на Днепър

Руските военни кореспонденти съобщиха за десант на украинските военни по левия бряг на р. Днепър на 18 октомври, но геолокализирани данни показват по-скоро ограничени пробиви. Украински военни части вече завземат позиции край населените места Пишчанивка и Пойма. Министерството на отбраната на Русия посочва, че са отблъснати четири десантни групи при опита им да преминат реката.

От ISW виждат връзка с тези публикации с думите на руския президент Владимир Путин, който по време на посещението си в Китай съобщи за очаквано от руснаците контранастъпление в Херсонско направление, което обаче се е провалило. Военните анализатори не виждат данни за подготовката или извършването на десант, а става въпрос за регистрирани и преди тактически пресичания на реката от страна на украинските военни. Според анализаторите вероятно това е част от опитите на Кремъл да неглижира украинската контраофанзива.

Преди дни украинските военни съобщиха за предислоциране на елитни руски части към Херсон и към Запорожка област.

Русия изтегли всичките си ракетоносци в близост до крайбрежието на Украйна

Русия е изтеглила всичките си кораби, носещи ракети "Калибър", разположени в близост до бреговете на Украйна, а причината за това е силното вълнение. "Морето е на наша страна", коментира говорителят на южното направление на военните сили на Украйна Наталия Хюменюк пред националните медии в Украйна. В момента "на стража" е само една подводница, която има капацитета да изстреля четири ракети "Калибър".

В последните месеци Русия използва много пестеливо ракети за обстрел над Украйна - след пауза от 21 септември преди дни беше извършен първи по-масов обстрел, но с шест ракети и 12 дрона. В ранните часове на 19 октомври бяха изстреляни пет ракети "Искандер", една зенитна управляема ракета С-300, една Х-59, както и 9 дрона, от които украинските противовъздушни сили са унищожили 3 дрона и ракетата Х-59. Има артилерийски обстрели срещу Херсон, град Запорожия, Суми, както и населени места в Миколаевска област, при които пострадаха цивилни граждани и инфраструктурни обекти.

За сметка на по-ограничените руски ракетни удари украинските се активизират. След операцията срещу летищата в Бердянски и Луганск със ракети ATACMS, украински медии съобщават за атака срещу летище "Халино" в Курска област. Атаката е с дронове, като има 18 попадения по данни на източник в Службата за сигурност на Украйна (СБУ) на украинската информационна агенция Униан.

От Министерството на отбраната на Русия съобщиха в същото време за отбити атаки с дронове над Курска и Белгородска област и за прихванати 28 дрона. Властите съобщават и за свалени две ракети над Крим от комплекси за противовъздушна защита С-200 тази нощ. Назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщава, че отломки от ракетите са паднали в безлюдна местност край Кара Коби, където е разположена ракетна база на руснаците.

Ожесточени са боевете по всички направления, става ясно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 602-я ден от началото на пълномащабната война. През изминалото денонощие е имало 80 директни бойни сблъсъка, като едни от най-горещите направления са Купянск и Маринка. На този етап опитите на руснаците да обкръжат Авдиевка са блокирани, има и отбити атаки в направленията Лиман и към Бахмут.

Ръководителят на направлението "Таврия" ген. Олексанъдр Тарнавский съобщава в своя канал в Telegram за още един унищожен руси самолет Су-25, с което за седмицата стават вече четири.

* Информацията е допълнена с подробности за ракетния обстрел в ранните часове на 19 октомври

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 19.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 8
sssaaa
преди 6 месеца
До: zelka007, Фекален, сега последно Украинците в контра атака ли са или в отбрана, че взех да се обърквам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 33
zelka007
преди 6 месеца
мдааа ... 6 дрона за нощес ... иде времето когато по един дрон на ден ще изстрелват рашибозуците и форумните копейкопоклонници ще се подмокрят от радост ... и това ли беше есенната офанзива от 11-ти до 18-ти ?! втората най-могъща в Украйна ... :))) ... "тактически пресичания на реката" - радва как го извъртат разказа ... що тактически не пресичат рашибозуците ?! то украинците тактически пресичат и Черно море до п.Крим и обратно ... тактически така си взеха платформите и Змийският остров ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още