IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Не можем да оставим тероризмът и тиранията да спечелят

Апетитите на Путин няма да спрат с Украйна, предупреди американският президент

07:54 | 20.10.23 г. 12
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

И руският президент Владимир Путин, и "Хамас" имат една цел - "да унищожат една съседна демокрация", макар и да представляват различни заплахи, коментира американският президент Джо Байдън в обръщение към нацията от Овалния кабинет. Той беше категоричен, че подкрепата в двете войни - в Израел и в Украйна, е от "жизненоважно значение за националната сигурност" на САЩ. 

"Историята ни е научила, че когато терористите не плащат цената за своя терор, когато диктаторите не плащат цената за своята агресия, те причиняват повече хаос и смърт и повече разрушения", заяви той и допълни, че "не можем да оставим тероризма и тиранията да спечелят".

Ако САЩ не спрат "апетита" на Владимир Путин за власт и контрол над Украйна, той няма да спре и ще се насочи към Полша и Прибалтийските републики, смята Байдън. САЩ искат да изградят по-добро бъдеще за Близкия изток, заяви американския президент по отношение на войната в Израел и допълни, че "Хамас" иска да унищожи Израел, но не представлява всички палестинци.

"Американските ценности са това, което ни прави партньор, с когото други нации искат да работят. Да изложим всичко това на риск, ако се отдалечим от Украйна, ако обърнем гръб на Израел – просто не си струва", заяви Джо Байдън.

Американският държавен глава съобщи, че ще поиска подкрепа за Израел и Украйна от Конгреса, но без да дава повече подробности. Според медийни публикации искането ще бъде за общ пакет на стойност 100 млрд. долара, които ще бъдат насочени не само за Израел и Украйна, но и за повишаването на сигурността по границата на САЩ с Мексико, както и средства за Тихоокеанския регион.

През последните дни се засилиха и антисемитизмът, и ислямофобията, отбеляза още американският президент в своето обръщение и изрази подкрепата си както за еврейските семейства, които се страхуват да изпратят децата си на училище, така и към американските мюсюлмани, за които се връщат времената след 11 септември 2001 г.

Междувременно израелското правителство е дало зелена светлина за провеждането на сухоземна операция в Ивицата Газа и решението сега е в ръцете на военните, съобщава CNN. В страната вече се подготвят за дълга война. Военните са готови, екипирани и се подготвят за следващия етап на операцията, коментира говорител на израелската армия пред медията.

Блокадата на анклава продължава, като единствената работеща болница в град Газа има консумативи за още 24 часа, съобщават от "Лекари без граница", ситуирани в Йерусалим. В риск са не само ранените при последните обстрели, но и пациенти с хронични заболявания и бременни жени, предупредиха медиците.

Очакванията са, че днес (20 октомври) ще бъде отворен пунктът Рафах с Египет, през който да влезе хуманитарна помощ за живеещите в Ивицата Газа. През този пункт се очаква да бъде извършена и евакуация на чужди граждани от анклава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Абе, слабоум петолъчкаджия, ква Турцив сложи до Оста на злото - пPaccия, Иран и С.Корея? Изобщо има ли нещо в тая кратуна твоята?? Или соловия играч Китай, който се интересува единствено от собстените си интереси - да си държи пазарите на Запад, да взима евтини сутовини от пPaccия и още повече от Сибир, ти си един обикновен лаладжия бе, празнодумец. Видя ли кой постещна Пуутю на летището оняден? Някакъв поттиер пратиха, да му покажат кой кой е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Точно така, Свободния свят няма да остави Мордор да спечели! И ние най-накрая сме от правилната страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
До: Имитаторът, начи в една тема обясняваш, как русия е залята от миграция на мюсилита и китайци, които аха да я превземат, а в другата говориш, как никой не отива там. Айде реши в крайна сметка, каква позиция защитаваш, ооолюв. А и обясни ти що толкоз рониш сълзи за украина? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
stonasto
преди 6 месеца
До: Импeраторът Лицемери човече...Единият жали за Иран,С.Корея и т.н., другия рони сълзи за измислена държава като Югославия, с доказано антибългарска власт,под диригентската палка на Сърбия и Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Импeраторът
преди 6 месеца
До: 0pk подкрепи си думите с миграция към "свободните" според теб страни :-) "не, мерси", нали :? ще ми кажеш, че пускаш сълзи за Хамас ли :-0 lol, w8, това, че Рашистан и Иран ги ползват, не означава че им пука за тях ;-( те арабските страни, които "подкрепят" Хамас не искат бежанци от там :-/ и ще ми кажеш, че на теб ти пука :-?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 е само толкоз? Не се излагай, кухича се справя по-добре! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 6 месеца
интелектуални напъни на копейкопоклонници ... нефелчета по дефолт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 9
sssaaa
преди 6 месеца
До: Tikva007, Забравяш, как се справиха Американците с Европа през последните години- насилствено "Демократизираха" територията на бившата Югославия, сега на Сърбия, отделяйки Косово, създадоха преди това и някаква си измислена страна като Албания - сбирщина на ***. А бе като цяло все стария изпитан модел - Разделяй и Владей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 10
Tikva007
преди 6 месеца
Не знам с каква цел масоните-основатели на САЩ са орисали държавата с тази тежка римска символика, но съдбата на Римската империя изглежда все по кармично-неизбежна като бъдеще за САЩ. Прекалено много и вътрешни, и външни аналогии вече надят очи - морално разложение до масова, включително и институционална соддомия, затъъпяваща геронтокрация с дементирал президент, безогледни вътрешни борби за власт, участие в множество военни конфликти за опазване на. статуквото, набиращи сила външни врагове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 11
Tikva007
преди 6 месеца
*подкрепата в двете войни - в Израел и в Украйна, е от "жизненоважно значение за националната сигурност" на САЩ.* - Да бяха само Путин и Хамас заплаха за националната сигурност на САЩ, победата срещу тях щеше да е предизвестен триумф. А то и Китай, и Иран, и С. Корея, и Турция, и въобще - 2/3 от света има нужда от тояга, за да не застрашава американската национална сигурност. Политика, която води до провокиране, разпалване и подкрепа на войни не е най-добрият път за постигане на тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още