IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Окупацията на Газа ще е голяма грешка, но Израел трябва да отговори

Граничният пункт на Ивицата Газа с Египет може да бъде отворен за кратко, за да бъдат евакуирани жители на региона

07:11 | 16.10.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израел задържа мащабна сухопътна операция в Ивицата Газа, а дори най-близките съюзници са критични към тази операция. Президентът на САЩ Джо Байдън коментира, че окупирането на региона ще бъде "голяма грешка", но в същото време признава, че Израел трябва да даде отговор и "да тръгне след "Хамас", пише CNN.

Организацията не представлява всички палестинци, припомни още американският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на дипломатическа обиколка в Близкия изток в търсене на решение на кризата, също заяви, че Израел имат право на отговор на атаката на "Хамас", но зависи какъв точно е той. Блинкен обсъди ситуацията с лидерите на Йордания, Саудитска Арабия, Египет и други държави в региона.

Подобна е позицията и на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, който официално осъди действията на "Хамас". "Политиката и действията на "Хамас" не представляват палестинския народ. Той е законно представен от политиките, програмите и решенията на "Организацията за освобождаване на Палестина", коментира Абас в разговор с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Европейският съвет също излезе с официална позиция на ЕС по военния конфликт. Общността осъжда остро действията на "Хамас" и "неговите брутални и безразборни терористични атаки в Израел" и призовава за освобождаването на всички заложници без предварителни условия. ЕС ще продължи да предоставя спешна хуманитарна помощ за Газа и ще работи със законните палестински власти, така че тя да не бъде използвана от "Хамас".

Израел продължава да блокира Ивицата Газа, прекъсвайки доставките на електроенергия, вода, храни и горива. В края на миналата седмица страната призова за евакуация на 1,1 млн. души от северните части на региона и всички бяха в очакване до 24 часа да започне мащабна сухопътна операция. Според изявленията на военните те са в пълна готовност и очакват политическо решение. Според публикации през уикенда обаче лошото време е спряло израелската атака.

Според анализите на израелските военни "Хамас" държи 155 заложници, сред които младежи, участвали в музикален фестивал, и израелци, живеещи в близост до Ивицата Газа.

Израелските военни съобщават, че около 500 хил. души са напуснали северната част на региона и обвиниха "Хамас", че спира евакуацията, за да може да използва хората като "жив щит".

Очакванията са, че по-късно днес граничният пункт на Газа с Египет - Рафах, ще бъде отворен за кратко и ще могат да бъдат евакуирани част от чужденците, които се намират в региона, става ясно от съобщение на американското посолство в Израел. Такова заявление направи и Блинкен след срещата си с президента на Египет Абдел ал Сиси в неделя.

Много държави съобщиха, че техни граждани са в Ивицата Газа. Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в региона има 260 украински граждани и че се работи за тяхната евакуация. 200 украинци са били евакуирани от Израел в Румъния, допълни още той, без да дава повече подробности по операциите.

Много държави провеждат евакуация на свои граждани, които желаят да напуснат Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 6 месеца
До: 0pk: Кашата е страшна и е забъркана много надълбоко и много отдавна. Както се вижда, коммунетата около Байдън и в ЕС полека избутват темата за Хамас извън фокуса и започват да акцентират на обикновените палестинци. Екзекуцията на Хамас няма да се състои заради Катар, който го храни от години, защото Европа разчита да живка тази зима и нататък на катарски газ. Израел рискува да остане изолиран от Запада, към който уж се числи. Май само лошият Орбан мисли както посочения от теб умнокрасивитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Lemon's
преди 6 месеца
Местните копейки по-долу дават съвети на Израел и Байдън и станали ***...Гледайте си разкраченото положение на работодателя си праССия, че хич ги няма на картата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
До: 0pk: Силици имат и за повече, но няма как да стане, без Израел да бъде отлъчен - в пъти по-солидарно, отколкото Русия, дори единодушно от световната общност. А за Израел е достатъчно само САЩ да се потдръпнат, както в момента шикалкавят около Украйна, за да приключи полетът им с твърдо приземяване. Може, както писах, след много голяма война, в която Израел е в лагера на победителите, които преподреждат света и пренаписват новия световен ред. Хипотеза, в която Русия и Китай са в партер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
Другият голям проблем на Биби е, че няма голям противник насреща за такава война. Палестина не е хомогенна, още по-малко - единна военна сила. Иран е големият дразнител, но Иран няма нищо общо с Хамас. Има общо с Хизбула. Официозната чисто палестинска организация Фатах в момента кротува, защото няма военни амбиции. Израел за сега няма полезен ход, защото Хамас след погромите ще се *разтвори* в тълпата и Цахал ще трябва да тормози *обикновени палестинци*, ако Иран не предизвика ескалация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
До: Tikva007 само дето не е много ясно, ще им стигнат ли силиците на евреите да изринат газа и западния бряг с багерите, както прелагат по-агресивния форумен умнокрасивитет. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 6 месеца
Траен и стабилен мир е възможен само след голяма, опостушителна война, с категоричен победител, смазал и принудил противника си да капитулира и моли за пощада. Нетаняху е единственият, който е достатъчно умен за да го разбира и достатъчно луд, за да го иска. Проблемът му е хилавата, безполова и безгръбначна администрация на Байдън. А някой много точно избра времето за удара, за да я разкрачи повече, отколкото е в състояние да задържи в равновесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още