IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: България осъжда атаката срещу Израел и убийството на мирни граждани

За нас, българите, еврейският народ е братски, каза председателят на парламента Росен Желязков

15:45 | 15.10.23 г.
Снимка: Антония Георгиева, БГНЕС
Снимка: Антония Георгиева, БГНЕС

Молитва за мир се отслужи в Централната софийска синагога в знак на солидарност и съпричастност към жертвите на конфликта в Израел и техните семейства.

Събитието е отклик на еврейската общност в България и всички приятели на Израел и е призив за мир в региона след безпрецедентната терористична атака срещу Израел на 7 октомври. 

Инициативата е организирана съвместно с Централния израилтянски духовен съвет, Федерацията на ционистите в България, Организацията на приятелите на Израел в България "Негев" и Офиса на Американския еврейски комитет в България.

На церемонията да присъстваха държавният глава Румен Радев, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, представители на институциите, дипломатическия корпус.

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака на "Хамас" срещу Израел отдаваме своята дълбока почит към паметта на всички невинни жертви, каза президентът Румен Радев.

Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство отприщиха вълна от гняв и възмущение по целия свят, добави той.

Радев изказа съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, загубили близки и приятели в този безпрецедентен по жестокостта си акт. И най-важното, искам да изразя своята искрена надежда, че гражданите, взети за заложници, възможно най-скоро ще се завърнат живи и здрави, добави държавният глава.

България остро осъжда безпрецедентната атака срещу Държавата Израел и преднамереното убийство на мирни граждани, заяви президентът. По думите му винаги сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и непоколебим начин тероризма във всичките му форми. Той отбеляза, че терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да било начин и за каквато и да била политическа кауза.

Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва и в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ, посочи Радев. Той добави, че България и българският народ вече са показали, че ние сме нетърпими срещу погазването на най-голямата ценност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на смъртта и този безпрецедентен акт на спасение ясно демонстрира силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история, каза той. Според Радев по същия начин и днес ние сме солидарни с жертвите на тероризма, насочен срещу мирните еврейски граждани и сме солидарни с необходимостта от тяхната защита

Ние, българите, наричаме много народи приятелски - такава е нашата, изкована с хилядолетия, ценностна система, но еврейският народ за нас, българите, е братски, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

С нашите братя, евреи, сме делили тежки мигове в историческата си съдбовност, подчерта Желязков. Ние сме особено чувствителни и споделяме драмата и трагизма на този зловещ непровокиран акт срещу Израел. Седми октомври ще остане в историята не като поредния, за съжаление, акт на терор, ще остане като онова най-зловещо изражение на библейската хилядолетна борба между доброто и злото, заяви той. Много ясно изразяваме нашата солидарност и съпричастност, не само с болката и страданието на нашите братя и сестри, изразяваме нашето разбиране, зов за легитимен отговор на тази непредизвикана агресия. Отговор, който не е просто регионален сблъсък, това е този отговор, който трябва да възстанови човешкия баланс от борбата между борбата на доброто и злото. Онзи отговор, с който трябва да покажем на света, че тероризмът няма място в нашия живот - не само, защото е въпрос на възмездие, а защото е въпрос на справедливост, а справедливостта - това е сбъдването на доброто върху злото, коментира той. 

Осъждаме по най-категоричен начин бруталните терористични атаки на "Хамас" в Израел. Искрени съболезнования за жертвите и техните семейства, каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Няма оправдание за терора. Израел е в правото си да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право. Заложниците трябва да бъдат освободени без никакви предварителни условия, заяви Габриел. Тя посочи, че регионалната ескалация трябва да бъде предотвратена. Молитвата е най-голямата сила на човека, нека ние всички заедно, с молитва за мир, да дадем сила на нуждаещите се от него и да изразим подкрепата си към народа на Израел, апелира тя.

Габриел призова да се сложи край на насилието и тъмнината и да пребъде отново лъчът на светлината. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още