IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху обеща да унищожи "Хамас"

САЩ готвят помощ за над 2 млрд. долара за Израел и Украйна, съобщи Джейк Съливан

18:42 | 15.10.23 г. 6
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: EPA/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да „унищожи „Хамас“, докато армията му подготвя сухопътни операции в Газа за изкореняване на бунтовническата групировка, чиито кървави нападения срещу израелски градове изненадаха страната, предава Ройтерс.

Израел призова жителите на Газа да се евакуират на юг, което вече стотици хиляди хора направиха в контролирания от „Хамас“ анклав с население от 2,2 млн. души, около половината от които живееха в град Газа.

В обсадената Газа, където условията се влошават, а броят на загиналите при израелски въздушни удари расте, цивилни съобщиха, че няма къде да избягат и не са в безопасност никъде. „Хамас“ поиска от тях да останат.

Президентът на Египет Адбел Фатах ал-Сиси, чиято страна има единственият жизнен граничен пункт с Газа, заяви, че води разговори за доставка на помощи и нарече действията на Израел колективно наказание.

Възобновените сблъсъци по границата на Израел с Ливан в неделя сутринта с членове на „Хизбула“, подкрепени от регионалния враг на Израел Иран, показват опасностите от разрастване на конфликта.

В телефонен разговор с френския си колега иранският президент Ебрахим Раиси предупреди, че е възможна по-голяма ескалация, ако Израел нападне ивицата Газа, съобщи иранската държавна телевизия.

Нетаняху събра на заседание разширения извънреден кабинет, включващ бивши депутати от опозицията, за първи път в неделя. „Хамас“ мислеше, че ще бъдем унищожени. Ние ще унищожим „Хамас“, заяви той и допълни, че проявата на единство „изпраща ясно послание към страната, врага и света“.

В неделя подкрепяни от Иран бойци на „Хизбула“ подложиха на ракетно нападение израелско гранично село, при което загина един човек, а други трима бяха ранени. Израелската армия съобщи, че обстрелва Ливан като ответен отговор.

Съветникът по националната сигурност на Нетаняху предупреди „Хизбула“ да не предприема действия, които може да доведат до „унищожаването“ на Ливан.

Иран изрази задоволство от атаката срещу Израел, но отрече да е замесен.

„Ако престъпленията на ционисткия режим, включително избиването на хора и обсадата на Газа, не спрат, положението ще стане по-сложно и ще ескалира“, е заявил Раиси в телефонния разговор с Еманюел Макрон, съобщава държавната телевизия.

„Хамас“ съобщи в комюнике в събота, че с Иран са приели да продължат сътрудничеството.

Съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че новият оръжеен пакет за Израел и Украйна ще бъде значително по-голям от 2 млрд. долара, предава Ройтерс.

В интервю за предаването Face the Nation на CBS Съливан заяви, че американският президент Джо Байдън ще има интензивни разговори с представители на Конгреса на САЩ тази седмица за необходимостта от одобряване на нов пакет.

Републиканците не успяват да изберат председател на Камарата на представителите, след като твърдолинейни членове на партията свалиха Кевин Маккарти преди близо две седмици и това бави действия по законодателството.

Байдън обмисля бюджетно предложение за обединяване на помощта за Израел, Украйна и евентуално Тайван с цел да се подобрят шансовете за одобряването ѝ на фона на призиви от някои републиканци за намаляване на парите за Киев.

На въпрос дали искането ще бъде за 2 млрд. долара Съливан отговори: „Цифрата ще бъде значително по-висока от тази, но както казах, тя сигурно ще включва необходимото военно оборудване за отбрана на свободата, суверенитета и териториалната цялост в Украйна и в помощ на Израел да се защити в борбата му с терористичната заплаха“.

Междувременно стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще се върне в Израел в понеделник, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент. Така той ще удължи дипломатическата си совалка в Близкия изток с един ден, докато Израел се готви за сухопътна офанзива в ивицата Газа, а САЩ работят за предотвратяване на разпространението на конфликта.

Американският външен министър пристигна в Израел в четвъртък и оттогава посети шест арабски страни. В момента той е в Египет и се очаква да проведе среща с президента Абдел Фатах ал-Сиси.

Вашингтон е все по-притеснен, че боевете ще се разпространят в региона и предупреждава Иран да не се намесва в тях. Блинкен потърси сътрудничеството на арабските съюзници, както и на Китай, който има влияние върху Техеран, с цел сдържане на конфликта.

Но късно в събота Иран предупреди за „обхватни последици“, ако бомбардировките на Израел не бъдат спрени.

Преди да замине за Кайро Блинкен проведе разговори със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, един от най-влиятелните лидери в региона, а високопоставен американски представител определи срещата като „много продуктивна“.

На срещата саудитският престолонаследник подчерта необходимостта от намиране на начини за спиране на конфликта и спазване на международното право, включително чрез вдигане на израелската блокада върху Газа, съобщи саудитската агенция СПА.

„Престолонаследникът подчерта необходимостта от намиране на мирен път, за да се гарантира, че палестинският народ ще получи легитимните си права и ще постигне справедлив и траен мир“, допълни осведомителната агенция.

Американският представител съобщи, че срещата е продължила малко под един час и се е състояла в частната резиденция на престолонаследника.

„Секретарят изтъкна непоколебимото внимание на САЩ върху спирането на терористичните нападения от „Хамас“, освобождаването на всички заложници и предотвратяването на разрастването на конфликта“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър в комюнике.

„Двамата подчертаха споделения си ангажимент за защита на цивилните и за повишаване на стабилността в Близкия изток и извън него“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 15.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 6 месеца
До: ratten разбра ли ся, плъхен - геноцита си е геноциД, ти си празноглава нехрамотна купейка, а на цевелезованото съобщество му е се тая, дали всичките палестинци са в ХАМАС или не - ей зелката ше потвърди, той нивга не лъже! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
Хехее, тpoлът копейник, дето цъка минуси и плюсове през прокси, съвсем отчаяно ги е подкарал. Или нова инструкция има от пасольството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
До: ratten ... казваш миряните от хамас практикуват паневритмия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: ratten Об-ratten, неграмотна копейко, която пише "геноциТ", не можеш да пишеш, иначе мнения даващ, ала-бала, всички копейки сте едни и същи, празноглави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 6 месеца
Не виждам най-демократичният сайт най-демократично да реве: ГЕЕЕЕНООООООЦИД !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
ratten
преди 6 месеца
чифутяху май изживява последните си безгрижни дни, преди обвинение за геноцит.зелчо, ти как го виждаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още