IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газа се готви за сухопътната операция на Израел, растат опасенията от разширяване на конфликта

САЩ изпратиха втори самолетоносач и свързаните с него военни кораби към Източното Средиземноморие

10:22 | 15.10.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Израелските войски се подготвят в неделя за сухопътно нападение срещу контролираната от „Хамас“ ивица Газа в отговор на безпрецедентната атака срещу територията на Израел. В същото време Иран предупреди за „обхватни последици“, ако бомбардировките на Израел не бъдат спрени, предава Ройтерс.

Израел се зарече да унищожи бунтовническата групировка „Хамас“ като ответен отговор на извършеното нападение от нейни бойци срещу израелски градове преди осем дни, при което бяха убити мъже, жени и деца и бяха взети заложници. Това беше най-тежкото нападение срещу цивилни в историята на страната.

Около 1300 души бяха убити при неочакваните нападения, които разтърсиха Израел, а службите за спешна помощ съобщиха за жестокости в атакуваните градове и кибуци.

Израел отговори като подложи Газа на най-интензивните бомбардировки в историята ѝ, наложи тотална блокада на малкия анклав, където живеят 2,3 млн. палестинци, и унищожи голяма част от инфраструктурата ѝ.

Очакваната сухопътна операция не е започнала към ранните часове на неделния ден.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен започна среща със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд малко след 7,30 ч. българско време, съобщи американски представител. Блинкен работи с регионалните съюзници, за да предотврати опасността войната да прерасне в по-голям конфликт и да помогне за освобождаването на заложниците.

Властите в Газа съобщиха, че над 2300 души са били убити, една четвърт от тях деца, а близо 10 хил. души са били ранени. Служители на спасителните служби търсеха отчаяно оцелели при кошмара на въздушните удари. Според съобщенията 1 млн. души са напуснали домовете си.

Правителството на израелския премиер Бенамин Нетаняху уведоми също бунтовническата групировка „Хизбула“, която е съсед на Израел на север, да не започва война на втори фронт и заплаши с „унищожаване на Ливан“, ако го направи.

В неделя високопоставен израелски представител обвини Иран в опит да отвори втори фронт, изпращайки оръжия в и през Сирия, в отговор на публикация в социалната мрежа X, в която се говори за подобен сценарий.

Мисията на Иран в ООН предупреди късно в събота, че ако „военните престъпления и геноцидът“ на Израел не бъдат спрени незабавно, „положението може да излезе извън контрол“ и да има обхватни последици.

„Хамас“ и „Хизбула“ са подкрепяни от Иран.

Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания, който се срещна в събота с иранския външен министър в Катар, е обсъдил нападението на палестинската групировка в Израел и двамата са приели да продължат сътрудничеството за постигане на целите на групировката, съобщи „Хамас“.

Израелската армия съобщи, че при въздушен удар в Хан Юнис е бил убит командир от елитните сили на „Хамас“, който е ръководил нападението на 7 октомври срещу две израелски гранични селища – Нирим и Нир Оз.

Американският президент Джо Байдън и други световни лидери отправиха предупреждение срещу всички гранични на конфликта страни. Международни организации и хуманитарни групи призоваха за спокойствие и настояха Израел да позволи изпращането на хуманитарна помощ.

В Ню Йорк Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да гласува в понеделник проекторезолюция за конфликта между Израел и „Хамас“, в която се настоява за хуманитарно примирие и се осъжда насилието срещу цивилни и всички актове на тероризъм.

Байдън е провел телефонен разговор с Нетаняху в събота и макар да е потвърдил „непоколебимата“ подкрепа за Израел, двамата са обсъдили международна координация, за да се гарантира, че невинните цивилни имат достъп до вода, храна и здравни грижи.

Байдън е разговарял и с палестинския президент Махмуд Абас, който е подчертал неотложната необходимост от разрешаването на хуманитарни коридори в Газа.

Американското министерство на отбраната съобщи, че втори самолетоносач „Айзенхауер“ и свързаните с него военни кораби е започнал да се придвижва към Източното Средиземноморие, за да се присъедини към другата ударна група – USS Ford, която вече е там.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че това е „част от усилията ни да възпираме враждебни действия срещу Израел или всякакви усилия за разширяване на тази война след нападението на „Хамас“ срещу Израел“.

В петък израелската армия уведоми жителите на северната половина на ивицата Газа, която включва най-голямото селище в анклава, град Газа, да се насочат незабавно на юг.

В събота тя заяви, че ще гарантира безопасността на палестинците, бягащи по двата основни пътя, до 16 ч. местно време. Израел продължаваше да струпва войски с изтичането на крайния срок.

„Хамас“ уведоми хората да не напускат, тъй като пътищата не са безопасни. Групировката съобщи, че десетки хора са били убити при удари срещу коли и камиони с бежанци в петък. Ройтерс не е могла да провери независимо това твърдение.

Израел твърди, че „Хамас“ не позволява на хората да напуснат, за да ги използва като човешки щитове. Групировката отхвърля тези твърдения.

Палестинското здравно министерство съобщи рано в неделя, че 300 души, предимно деца и жени, са били убити, а над 800 са били ранени в Газа през последните 24 часа.

Единственият път за напускане на Газа, който не е под израелски контрол, беше пропускателният пункт с Египет в Рафах.

Египет съобщи официално, че пунктът от неговата страна е отворен, но движението е спряно от дни заради израелски удари. Източници от египетските служби за сигурност заявиха, че египетската страна е била подсилена и Кайро няма намерение да приема масов приток на бежанци.

Насилието в Газа е съпътствано от най-кървавите сблъсъци на северната граница на Израел с Ливан от 2006 г. насам, които пораждат притеснения от разпространение на войната на друг фронт.

„Хизбула“ съобщи, че е обстрелвала пет израелски поста в оспорваната област Шебаа Фармс с управляеми ракети и минохвъргачки.

Израелското радио Кан съобщи, че пет гранични села са под блокада в отговор на предполагаемо нахлуване от Ливан.

Съветникът на Нетаняху по въпросите на сигурността Цахи Ханегби заяви, че Израел „се опитва да не бъде въвлечен във война на два фронта и предупреди „Хизбула“ да не се намесва в сраженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още