IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ се опасяват, че Израел няма план какво следва след операция в Ивицата Газа

"Хамас" благодари за усилията на Русия да реши конфликта

09:10 | 14.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща безусловна подкрепа за Израел по време на реч в Пенсилвания, но в администрацията на Белия дом се опасяват, че Израел няма план какво да прави след сухопътна операция в Ивицата Газа, пише Bloomberg. Във вчерашния ден (13 октомври) израелските военни наредиха евакуация на северните части на региона, където живеят над 1 млн. души.

Хуманитарни организации като ООН и Amnesty International определиха, че такава операция е невъзможна за дадения срок от 24 часа. Американски представители посочват, че Израел не е съгласувал с тях евакуацията на цивилното население от северните части на Газа.

Очакванията са, че Израел ще започне мащабна сухопътна атака. Според информация на израелските военни през миналото денонощие са извършени ограничени операции в Ивицата Газа в търсене на заложници и доказателства за престъпления на "Хамас". Групировката държи в плен около 150 души, задържани по време на изненадващата атака, започнала през миналата събота. Според съобщения на израелските сили за отбрана "Хамас" използва заложниците като "жив щит". Военните обвиняват групировката, че се опитва да спре евакуацията.

Израелските военни отбелязват, че анализират ситуацията и сухопътната им операция може да зависи и от това колко цивилни граждани са останали в региона. "Виждаме колко много от тях са спрени от "Хамас", за да се евакуират", каза говорител на военните пред CNN. 

Джо Бъйдън коментира още, че "прави всичко по силите си", за да бъде избегната хуманитарна катастрофа в региона. "Нека не забравяме, че не всички палестинци подкрепят "Хамас", заяви той в Пенсилвания.

Държавният секретар Антъни Блинкен, който е на дипломатическа обиколка в Близкия изток, коментира, че сухопътна операция на Израел е по-скоро отбранителна, отколкото предизвикана от терористичните атаки на "Хамас". Според него статуквото от последните години вече няма да може да бъде възстановено.

Ивицата Газа остава под пълната блокада на Израел - спрени са доставките на електроенергия, вода, храна и горива. Болниците вече започват да се оплакват от липсата на медикаменти, на фона на препълнените отделения заради ракетните обстрели. Блинкен потвърди преди ден, че САЩ работят с Египет и Израел за създаването на хуманитарен коридор към Египет. 

Това е само началото, предупреди преди ден израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Хамас" благодари на Русия

В разпространено тази сутрин (14 октомври) изявление на "Хамас" се изказва подкрепа на усилията на Русия да намали напрежението в региона. Руският президент Владимир Путин коментира преди ден на срещата на страните от ОНД, че мащабна операция в рамките на гъстонаселен регион е трудна за осъществяване.

Той потвърди добрите отношения на Москва и с двете страни в конфликта и е готов да бъде посредник, ако Русия бъде поканена. В допълнение руският представител в ООН Василий Небензя предложи резолюция за прекратяване на огъня от двете страни. В нея липсва осъждане на действията на "Хамас", а обяснението е, че това е "хуманитарна резолюция", допълва CNN. Небензя сравни действията на Израел в Ивицата Газа с обсадата на Ленинград през Втората световна война.

Руският президент за първи път потвърди "правото на Израел да обезпечи своята безопасност". Досега позициите на Русия бяха по-скоро свързани с обвиненията към САЩ, че с действията си предизвикват, а не намаляват напрежението в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 9
ratten
преди 6 месеца
чифyтитe имат план. да разселят палестинците из европа а те да се наместят в палестина. саш да не се правят на ощипани на хорото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още