IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Подготовката на "Хамас" за завземане на Западния бряг е индикация за нарушения баланс в региона

Идеологията на "Хамас" изключва създаването на две държави за два народа в Ивицата Газа, коментира журналистът Христо Петров

21:45 | 13.10.23 г.
Експерт: Подготовката на "Хамас" за завземане на Западния бряг е индикация за нарушения баланс в региона

Най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Христо Петров. Според него подготовката на "Хамас" за завземане на Западния бряг е индикация за нарушения баланс в региона. Докато не се решат вътрешните проблеми на Израел, заселническата политика на Нетаняху на Западния бряг и външният фактор – заплахата от "Хамас", не бъдат туширани, няма как да се говори дори и за частичен мир в целия регион.

„Предупреждението, от страна на Израел за евакуиране на жителите на Ивицата Газа, може да е означава, че се очаква голям удар. Израел има практика да изпраща такива съобщения преди нанасянето на удар“, обясни Петров.

Той посочи, че в тази сложна ситуация правителството на Израел е принудено да приложи крайни мерки и е решено да сложи край на терористичните операции на "Хамас", като единствения начин това да се случи е да се ликвидира дейността на палестинската паравоенна и политическа организация в Ивицата Газа.

Петров смята, че сравнението на Нетаняху, за действията от миналия уикенд със терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, са по-скоро на база неочакваността на нападението, а не за започването на вълна срещу терористичните атаки в целия Близък изток. „В случая говорим за двустранен конфликт, а на територията на Близкия изток действат голям брой терористични организации, което прави невъзможно започването на операция срещу всички тях“, поясни журналистът.

Той е убеден, че най-важно за световния мир е Израел да премахне опасността, тъй като моментът за мирно преодоляване е пропуснат след неприемането от страна на "Хамас" на съглашенията от Осло.

„В миналото се наблюдава желание за мир от страна на Израел, но в идеологията на "Хамас" е заложено да не бъдат създавани „две държави за два народа“, потвърди Петров каква е основата на конфликта. Той поясни, че след смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат през 2004 г. настъпва разцепление в Палестина, от което "Хамас" се възползва и заема пространство в палестинската общност.  „Това беше използвано от други играчи в региона , за да си прокарат свои позиции през "Хамас" срещу Израел“, смята журналистът.

По думите му "Хамас" не представлява палестинската общност в региона, но се възползва от слабостта на палестинското ръководство на Западния бряг.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още