IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Израел или други фактори стоят зад рязкото поскъпване на природния газ?

Силната пазарна волатилност ще продължи "поне още година-две", посочи Кирил Темелков

16:12 | 12.10.23 г. 5

Европейският съюз е много малко по-подготвен от миналата зима да реагира на спирания на доставките на природен газ, но известна доза успокоение идва от натрупания опит и избягването на кризата през 2022 г. Няма голяма промяна по отношение на входящите капацитети за втечнен природен газ с изключение на два терминала в Германия, но пълните газохранилища няма да могат да осигурят потреблението при продължителен период на застудяване. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков, зам.-председател на Българска газова асоциация.

Според него пазарът реагира прекомерно и чисто психологически на негативни новини, които нямат голям директен ефект върху доставките за ЕС, като спирането на газовото находище "Тамар" край бреговете на Израел.

„Рязкото поскъпване на газа в Европа през последните дни се дължи на серия фактори, от които войната в Израел е може би е най-маловажният, коментира Темелков и изброи други фактори, които оказват влияние върху настроенията на енергийния пазар. – Има изтичане на газ от балтийския интерконектор, който захранва Северна Европа; има прогноза за застудяване през следващата седмица; войната на Русия в Украйна продължава да ограничава количествата за световния пазар; и има подновени притеснения за стачка, която да засегне износа на LNG от Австралия“.

Кирил Темелков е категоричен, че няма достатъчно производствен капацитет, който да задоволи безпроблемно търсенето в глобален мащаб. „Ако всички налични мощности работят и предоставят нормално газ, пазарът няма да е толкова чувствителен на всяко едно изменение. В момента производството е на ръба да осигури потреблението и всяко едно покачване, или дори прогноза за покачване на потреблението или за намаляване на предлагането, веднага се отразява върху пазарите“, посочи той.

Зам.-председателят на Българска газова асоциация очаква тази силна пазарна волатилност да продължи "поне още година-две" в очакване на пускането на нови производствени мощности и намаляване на военните конфликти, които оказват най-голямо влияние върху предлагането.

"Пазарите ще бъдат волатилни – няма начин през тази зима, и най-вероятно следващата, да се очаква някакво трайно стабилизиране. Призивът към индустрията е да се насочи към хеджиране на договори или по-дългосрочни договори с фиксирани условия", обясни Темелков и добави, че върху търсенето е по-трудно да се оказва влияние.

По думите му тази практика е започнала да навлиза масово в индустрията в България, която търси различни доставки от различни източници, като така значително намалява зависимостта си от спот пазара и волатилните цени там.

Темелков потвърди, че новият конфликт в Близкия изток за момента не дава голямо отражение върху доставките и цените на природния газ в Европа, като пазарните реакции са психологически, но това може да се промени, ако има ескалация и бъдат замесени повече държави.

„Европа не получава тръбопроводен газ или LNG от рaйона, така че ефектите ще бъдат в ценово отношение, а не като физически доставки“, смята Темелков и напомни, че ЕС внася най-големи количества газ от Азербайджан – през Турция и Грузия и от Алжир към Италия, като тази диверсификация спомага за осигуряване на физическите доставки.

Ще успее ли диверсификацията в микса на газовите доставки на страната да намали ценовите равнища? Провокирана ли е стачката в Австралия с цел борсови спекулации, как индустрията може да се предпази от пазарната волатилност, как времето в Китай оказва влияние на цените в Европа, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 6 месеца
И аз като потребител не искам да са високи цените на газа , но това е за всички, проблема е глобален. Цената на газа върви само надолу последнаа година, нормално е предвид войната да има леко сътресение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Щом стане въпрос за газ, Митьо-торбалой- Некуф, задаължително си тук! Кво става с Гъ3промчето, дивиденти дават ли, дават ли? Ахахахаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 месеца
До: Tikva007 хахахахаха, ехххх пробитите мечти на една копейка! Катар са малоуууми като русия и иран и ще се самоубият само зада направят кефа нашия форумен идддиот тошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
Всяка война носи напрежение в международните търговски връзки. Тази не прави изключение, но носи много по-коварен за Европа потенциал. Още не е коментиран вариантът, в който Катар ще излезе на сцената да си каже репликите, а те може да са студен душ за заложилата на LNG Европа. Например, да обяви спиране на доставките, ако ЕС не подкрепи палестинците. Ще стане много интересно. В шаха на такъв заппек му казват *цугцванг*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още