IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност*

В структурите за национална сигурност има дефицит да противодействат на новите заплахи, посочи президентът

20:44 | 11.10.23 г. 2
Президентът Румен Радев след края на консултативната среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност. Снимка: Антон Станков, БГНЕС
Президентът Румен Радев след края на консултативната среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност. Снимка: Антон Станков, БГНЕС

След проведената консултативна среща при президента заради енетуарните рискове за националната сигурност президентът Румен Радев заяви, че след дискусията участнаците в срещата се се обеденили около тезата, че няма преки заплахи за България. 

Държавният глава отбеляза, че правителството е реагирало адекватно и навреме при евакуацията на българските граждани от Израел и посочи, че страната е изправена пред предизвикателства предвид изострянето на редица конфликти, включително и в съседни на България страни като Сърбия и Косово, пише БНР.

"Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани”, каза още Радев.

Държавният глава посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура.

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи той.

Според него новите заплахи налагат придобиването на нови адекватни способности, с които трябва да бъде отговорено на тези нови заплахи.

"На базата на тази среща имаме общото разбиране, че наред с големите проекти за модернизация трябва да се насочим и към нискобюджетни проекти, които да ни дават превъзходство. Тревожният проблем, който изисква неотложни решения, е да се пресече отливът на кадри", посочи Радев и добави, че инвестициите в сигурността имат висока цена, но без сигурност няма просперитет.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков,  министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев..

Институциите трябва да работят заедно, за да направят България още по-безопасна за хората, които живеят тук. Това според премиера акад. Николай Денков е основният извод от проведената тази вечер при президента консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерките за тяхното минимизиране, съобщава правителственият пресцентър.

Министър-председателят припомни, че пледира за единодействие между правителството, Народното събрание и президента от първия ден на този кабинет. Защото трите основни институции трябва заедно да формулират решенията по важните въпроси и заедно да гарантират тяхното изпълнение. Денков похвали своите колеги от правителството, с чиито активни усилия държавата се справя с належащи проблеми като мигрантската криза и сложната ситуация около извеждането на българите от Израел. 

Премиерът призова към дискусията както по актуалните рискове, така и по дългосрочните задачи да се присъединят и парламентарно представените партии, които са готови да участват в конструктивен разговор. Защото много от решенията зависят от действията в Народното събрание. „Само така можем да преодолеем поредицата от кризи, които заплашват националната сигурност на страната ни през последната повече от година и половина“, посочи министър-председателят. Той се ангажира да направи възможното да включи в разговорите партньорите, които подкрепят кабинета в парламента.

„Ясно е, че едно правителство в рамките на три-четири месеца няма как да реши задачи, някои от които са на  повече от 10 години. Но с президента и с останалите участници в срещата се разбрахме да продължим напред не само да дефинираме проблемите, а и да търсим заедно техните решения. Те ще изискват системни и задълбочени усилия. Основната тежест ще легне върху правителството, но то ще има нужда от подкрепа в Народното събрание и ще използва максимално експертизата на президентската институция, особено в областта на отбраната“, заяви Денков.

*Информацията е допълнена с изявлението на премиера акад. Николай Денков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 6 месеца
Има, разбира се.Ей този гро,зник на снимката е абсолютно непосредствена заплаха за националната ни сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още