IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Усложняване на конфликта в Близкия изток ще се отрази на инфлацията и цените на петрола

Премиерът не изключва смяна на министри, не се притеснява от вота на недоверие

10:40 | 10.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи, това ще има отражение за идващата зима по отношение на инфлацията и цените на петрола. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook по време на "Властта говори открито".

На 6 октомври правителството "Денков" навърши четири месеца и по този повод премиерът отговаряше на въпроси на граждани и медии за четвърти път. Това става в седмицата, в която ще бъде гласуван първият вот на недоверие към кабинета, поискан от опозицията заради политиката в сферата на енергетиката.

Инициативата стартира от началото на управлението на кабинета.

„Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима“, посочи премиерът в отговор на въпрос дали конфликтът в Близкия изток ще повиши цените на петрола и ще се отрази на инфлацията.

Конфликтът в Близкия изток

На въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да не се повиши инфлацията във връзка с конфликта в Близкия изток, Денков каза, че инфлацията се определя най-вече от международните цени на енергията и на храните. Ако цената на петрола отново стигне до 96-100 долара на барел, ще има отражение. По отношение на храните най-важното според премиера е да подкрепяме българското производство, особено на по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън. 

Относно дерогацията за руския петрол Денков каза, че за момента не трябва да се преосмисля, тъй като поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време да се реагира при промяна в ситуацията. „За момента можем да продължим по план. Ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва ще се промени решението в Народното събрание“, каза премиерът.

Правителствени рокади

Николай Денков не изключва смяна на министри, но не се притеснява от предстоящия вот на недоверие.

„На някои места (министерства - бел. ред.) се оказва, че трябва да се сменят министри“, посочи Денков. По думите му за работата на министрите в правителството е важно дали те изпълняват зададената програма. Истинската оценка на министрите е какво са свършили, а не колко често са се появявали пред камерата. Правителството се опитва да затвори и всички вратички за икономическо източване на министерствата, обобщи той.

Денков не се притеснява от вота на недоверие срещу правителството, а се тревожи от това дали ще се завърши цикълът по приемане на законите.

Териториалните планове

Териториалните планове за въглищните региони няма да бъдат изтеглени от Европейската комисия, но могат да се предоговорят, посочи премиерът. Той разграничи политическите искания от тези на обикновените миньори и енергетици и видя политическа намеса в условията на предизборна кампания.

„Все още са заблудени от хора с политически амбиции, защото никой няма полза в момента от запушената магистрала. Никой няма полза от нагнетяването на напрежение, вместо да седнем и да огледаме плановете как конкретно да помогнем на хората. Всичко това пречи да се вкара разум в цялото обсъждане“, каза премиерът. Той определи като „опорка“ твърденията в публичното пространство, че парите от европейското финансиране се разпределят между определени фирми по непрозрачен начин. 

Цената на тока

Той е категоричен, че цените на електроенергията няма да се увеличат драстично за битовите потребители, след като пазарът се либерализира, тъй като са предвидени механизми за компенсация. Денков напомни, че цената на тока за бита е фиксирана до средата на 2024 година, след което има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от 1-2%.

„Това е скалата, за която говорим, след което, когато изтече срокът 2026 година, първо, отново има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите, подобни на тези, които използваме за бизнеса в момента, така, че никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока", коментира премиерът.

Трябва да бъде създадена конкуренция между производителите и разпределителите, което е и смисълът на тези промени, уточни той. Смяната на електромерите с умни, които да отчитат тарифи по часове, ще е ангажимент на електроразпределителните дружества, заяви Денков. 

По темата за строителството на пътища Денков каза, че се работи, но не интензивно, защото има неизрядни книжа и няма законово основание да се реализира, а освен това когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността, защото това им позволява да имат доста по-голяма печалба и част от нея да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките. „Именно този порочен кръг се опитваме да счупим“, каза премиерът. 

Основни приоритети на правителството остават влизането на страната в Шенген и в еврозоната, заяви Денков.

Относно подготовката за Бюджет 2024 премиерът каза, че правителството работи усилено по проектобюджета. По думите на Денков „навсякъде има искания за повече пари, но няма как в един бюджет да бъдат удовлетворени всички искания“. Първо трябва да бъдат приети данъчните закони след изборите и веднага след това ще бъде внесен Бюджет 2024, увери Денков.

В момента няма причина да се променят правилата за здравна безопасност. Случаите на коронавирус са такива, че се намираме в нулевата и най-ниската зона, която не налага взимането на допълните мерки, увери премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 6 месеца
Палестинците вършиха половината работа на секретарката на Шиши. Смеголчо ще трови живота на Българите с много по-малко усилия! Голям кеф за българомразеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още