IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът "парафира" споразумението между премиера и енергетиците

"Възраждане" започва консултации за вот на недоверие на правителството заради политиката в сектор "Енергетика"

19:55 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Със 133 гласа "за" Народното събрание одобри решение по споразумението между премиера, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“, сключено на 3 октомври 2023 година, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. Документът беше внесен за разглеждане в пленарната зала от народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, и Делян Пеевски от ДПС. 

С решението се възлага на Министерския съвет да продължи процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и да започне процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника) чрез законосъобразни решения. Така трябва да бъде гарантирана работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.

Възлага се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор „Енергетика“ за недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

От трибуната на Народното събрание премиерът акад. Николай Денков коментира, че България може да преговаря по плановете с Брюксел до края на ноември 2023 година, припомнят от правителствената пресслужба. "Ако изтеглим от Европейската комисия внесените териториални планове за енергиен преход на въглищните региони, няма да има за какво да преговаряме", посочи още той пред журналисти в парламента.

Според одобреното от депутатите решение Министерският съвет се ангажира и да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември.

Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.

В решението е записано категорично отпадане от териториални планове за справедлив преход на предприятия за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2". Срокът е до 31 март 2024 година.

Вот на недоверие срещу правителството

Депутатите от "Възраждане" съобщиха, че започват преговори за вот на недоверие към правителството за цялостната политика в областта на енергетиката. От БСП информираха, че свикват извънредно заседание на Изпълнителното бюро в четвъртък (5 октомври), на което ще решат дали ще се присъединят към това искане. Пред журналисти в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски коментира, че позицията на БСП е, че правителството е "вредно за България". 

По Конституция, за да бъде внесено предложение за вот на недоверие са необходими подписите на 20% от депутатите, или 48 души. Това означава, че гласовете на "Възраждане" и БСП ще са достатъчни за дискусии в пленарната зала. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче имат достатъчно депутати, за да отхвърлят вота при гласуването.

Попитан от журналисти дали ще смени енергийния министър Николай Денков беше категоричен, че няма такова намерение. "Това е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още