IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С въглеродния данък дори и излизане от ЕС няма да спаси въглищните централи

Синдикатите се опасяват, че плавният и безболезнен отказ от въглищата ще е само на хартия

13:09 | 02.10.23 г. 22
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От години слушаме планове и модели за отказа от въглищата - ако те бяха реализирани преди три години и въглищата - заместени с газ, сега щяхме да сме в друга хипотеза, коментира в ефира на БНТ председателят на миньорската федерация в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

Така той отговори на изказване на Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), която цитира анализ, сочещ, че след 2030 г. въглищните мощности в Европа ще бъдат икономически нецелесъобразни. Според прогнозите в края на това десетилетие въглищата ще излязат от енергийния микс и това няма да води нито до риск за енергийната сигурност, нито до ръст на цените.

Експертът припомни, че дори и излизане от ЕС няма да запази въглищните ни централи - България изнася електроенергия към страни от общността, а от 1 октомври започна да действа т.нар. Механизъм за въглеродна корекция по границите. Припомняме, че мярката предвижда страните, които не възприемат екологичната политика на Брюксел, да плащат допълнителни такси, тоест - да бъдат поставени на едно ниво с европейските производители, които трябва да плащат квоти за въглеродни емисии.

В момента страните от ЕС само събират данни за вносителите, но от 1 януари 2026 г. производителите от трети страни ще имат същите екологични задължения като европейските.

Рангелова е категорична, че дебатите се водят на политическо, а не на експертно ниво, и хората нямат никаква представа какво предстои. Разговорите, които се водят днес, трябваше да се проведат преди 1-2 години, категорична беше тя.

В териториалните планове на правителството се предвижда постепенно намаляване на работата на въглищните мощности - до 1,6 гигавата до 2030 г. и до 1 гигават до 2035 г. и пълното закриване на тази дейност до 2038 г. Те ще бъдат заместени с зелени мощности и системи за съхранение на енергията. 

Миньорите обаче обръщат внимание, че въглищните централи ще работят до 2038 година, но със силно ограчинен капацитет. Това означава закриване на голяма част от мините преди този срок.

Документите бяха одобрени в края на миналата седмица - последният възможен срок, за да не загуби България средствата за "Справедлив преход" на ЕС, които са 4,4 млрд. лева. Текстовете бяха публикувани на сайта на Министерството на енергетиката.

Капацитетът на термичните централи у нас само в Маришкия басейн е около 3,5 гигавата (заедно с ТЕЦ "Брикел", чията работа обаче е спорно дали покрива екологичните изисквания). ТЕЦ "Бобовдол" в Кюстендилска област е допълнително 630 мегавата.

Според плановете на правителството ще бъдат открити алтернативни работни места (около 15 хил. до 2030 година), които да осигурят заетост в региона. Допълнително при рекултивацията на мините ще има нужда от голям брой служители, а дейностите по тези мерки са за продължителен период от време. Според оценките за рекултивацията на мините в Маришкия басейн ще са неоходими 3-4 хил. души.

Отказът от въглища, заложен в Плана за възстановяване, обаче предизвика протест на енергетиците от Маришкия комплекс, които в последните дни периодично затварят магистралите "Тракия" и "Струма". В момента ЕК позволи предоговаряне на плановете за възстановяване във връзка с преразглеждане на ситуацията в енергетиката заради енергийната криза и войната в Украйна. Премиерът акад. Николай Денков коментира, че очаква представители на протестиращите от индустрията в София, за да бъдат изяснени всички подробности.

Работещите в Маришкия басейн отказват да се срещнат с премиера. Пред bTV финансовият министър Асен Василев предупреди преди ден, че не правителството, а пазарът налага ограниченията. Той посочи, че предложението на правителството е да има плавен преход, а не да се чака до последния момент.

Загубилите своите работни места ще получат обезщетения в размер на 36 заплати, каза още той. Представителите на синдикатите обаче не са наясно за тази мярка - нито откъде ще дойде финансирането, нито дали е одобрена от ЕК, нито за условията, по които може да бъде получена. "Ние знаем, че пари за обезщетения и ранно пенсиониране няма", каза Топалов пред БНТ.

Констанца Григорова допълни, че това е "поредното грандоманско решение", което се хвърля, за да потуши пожара, а не е част от конструктивния диалог по темата.

"Всички тези хора ще бъдат излъгани", каза в ефира на БНТ и бившият министър на екологията Емил Димитров. Според него може да се направи аналогия със закриването на "Кремиковци" и приватизацията на БГА "Балкан".

Според него първите уволнения ще бъдат в частните термични централи - ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, ТЕЦ AES 1 и ТЕЦ "Брикел", а след това "ще посегнат и на държавната" (ТЕЦ "Марица Изток 2").

Представителите на работодателските организации също са потърсили среща с премиера и министъра на енергетикта Румен Радев, става ясно от коментар на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР. Представителите на бизнаса са обезпокоени от друга част от Плана за възстановяване - появилия се индикативен списък на компании, които потенциално могат да получават средства по плана.

Председателят на АИКБ коментира още, че ЕК "упорито" не иска да преразгледа ангажимента ни за намаляване на въглеродните емисии с 40% към 2026 г. спрямо нивото от 2019 г. Припомняме, че в Закона за климата на ЕС е предвидено намаление на емисиите от цялата общност с 55%, но спрямо нивата от 1990 г.

Според много анализатори, ако се вземе предвид 1990 година, България е преизпълнила плановете, тъй като оттогава много индустриални замърсители вече не работят (напр. "Кремиковци").

За да има съгласие, първо трябва да има разговори, но не чрез мегафони, а на масата за преговори, категоричен беше премиерът преди ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 6 месеца
Защо винаги се пропуска един израз -"ако преди 3 години бяха минали на газ..." А де ?Що не минаха? Няма кой да мисли дългосрочно. Много експерти, много комисии но само за много комисионни. Това е истината. Няма стратегия за използване на природния газ в национален мащаб. При толкова много възможности, все още се топлят на дърва и въглища повечето домакинства. До кога ???Тръгнали за "зелено", а "синьото" не виждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 6 месеца
А #КОЙ и защо прибира паричките от "въглеродния" данък? И какво правим с хората, след като човешкият живот е изцяло на въглеродна основа? Май ще ги трепем, на това ми мяза. Важното е да спасим климата, а не вредните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 6 месеца
"Зеленикаквата" сделка удря Остап Бендер в земята. Защо климатичните промени са измама? Защото са реални, но не са причинени от хората ...... https://glasove.com/na-fokus/zashto-klimatichnite-promeni-sa-izmama-zashtoto-sa-realni-no-ne-sa-prichineni-ot-horata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Бит кой H
преди 6 месеца
***= им6ецили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Бит кой H
преди 6 месеца
До: OHЯ Държавната "помощ" за ТЕЦ-овете така или иначе спира от догодина, защото ГЕРБерите изпуснаха срока за механизма за капацитет. Проблема е друг. Поредните политически *** ни водят към поредна криза, а парадокса е, че ние дори им плащаме за това с "нашите данъци". Но... има надежда. "Трудните времена раждат силни хора"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
OHЯ
преди 6 месеца
Да спрат държавните пари ( от нашите данъци ) за ТЕЦовете и проблема ще се реши от сам ! Ама на много хрантутници ще им спре кранчето и затова наруват ! А ботоксолюбците си ги знаем , баBHopaзвиващи и плиткоумни , и най-важно е кво ще каже MиHджyфaHoBa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 6 месеца
До: Скъсана_Ушанка Е, с рекордьор като теб немога да се меря! Все още не е измислена скала да измери нивото ти на вакуумумие! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: andyАбе, слабоумна копейко, явно си зачислена тук да,спамиш по всяко време, ама не можаха ли вашите да намерят някой по-малко тъъъп от тебе? Или измежду копейнишката поммия избор много няма? Цял ден глупости, лозунги и опорки, наистина си тъъъп на манастирска джапанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 6 месеца
До: zelka007 Нивото ни като общество е много ниско, отчайващо ниско! .... проблемите ни са очевадни както и техните решения, процесите които текъв у нас са очевадни за всеки с два грама мозък, елементарната манипулация по телевизия и медии е очеванда... но въпреки това най-любимото нещо ни е да си избираме най големите некадърници и крадци и да ги слагаме начело на държавата... и това вече над 30 години! Колко беше годишната субсидия към МИ2, 900 млн май ? а най добре платения държавен сектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 12
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 Некого не кълна. Вие сами ще се затриете. Ама нали сте по-хитри и от Хитър Петър! Браво на Германия! Браво на yлaвия ckoпец Шолц! От тук нататък ФЕС го чака дълго спускане по пързалката. L образна криза. Мизерия, изостряне на социалните и етническите конфлитки. И разпад, дай БОЖЕ по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още