IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на изкопаемите горива в енергийния микс в ЕС е на рекордно дъно

През първото полугодие расте производството на ВЕИ мощностите, сочат данни на екологична организация

13:22 | 30.08.23 г. 80
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През първото полугодие на 2023 година електрическите централи в Европейския съюз (ЕС), използващи изкопаеми горива (основно въглища и природен газ), са произвели 410 тераватчаса електроенергия и са покрили 33% от потреблението, което е рекордно ниско ниво от поне 2000 година насам, сочи анализ на екологичната организация Ember.

Само през май въглищните централи са произвели едва 10% от потребената в ЕС електроенергия. В периода януари-юни въглищните централи са намалили производството си с 23%, а газовите - с 13 на сто на годишна база.

От Ember отчитат още спад на потреблението на електроенергия в общността с 4,6% до рекордните 1261 тераватчаса. Това е дори под нивото от първото полугодие на 2020 година, когато повечето държави бяха "затворени" заради пандемията от коронавируса. Това намаление се отразява основно на производителите, използващи изкопаеми горива.

Соларните инсталации продължават да увеличават дела си в енергийния микс и производството им расте с 13% на годишна база. Вятърните турбини са произвели с 5% повече електроенергия, водните централи - 11% повече, а при ядрените централи има забавяне на спада до 4% и очакванията на еколозите са до края на годината производството им да се възстанови до нивата отпреди 2022 година.

В първите шест месеца 17 държави съобщават за рекорден дял на възобновяемите енергийни източници в определени периоди от време. В Гърция и Румъния например зелените мощности за първи път прехвърлиха дял от 50% от енергийния микс. Дания и Португалия пък отчетоха над 75% дял от ВЕИ в микса.

От години в ЕС се наблюдава спад на използването на въглища при производството на електроенергия. За кратко тенденцията беше прекъсната през 2022 година, когато рекордните цени на природния газ накараха индустрията да потърси алтернативи. Още в края на миналата година от Ember бяха категорични, че това е временно явление и войната в Украйна ще ускори зеления преход на Европа.

Статистиката показва, че през 2022 година са добавени нови зелени мощности с капацитет от 33 гигавата. Темпът се запазва и през тази година - Германия например добавя соларни панели с капацитет от 6,5 гигавата, което е ръст от 10 на сто. В Полша новите соларни мощности се увеличават с 2 гигавата (17%), а в Белгия с 1,2 гигавата (19%).

Заради това разрастване на зелените мощности делът на ВЕИ в енергийния микс на ЕС достигна 30% през май и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivane
преди 7 месеца
Знаеш ли какво им е схемата на тях? Изтегли ли са кредит, на който условията са, че месечната вноска е изчислена по произведената от фотоволтаиците енергия по цената която биха платили, ако си купуват тока. По този начин няма никаква разлика през следващите няколко години, но в един момент започваш да получаваш абсолютно безплатен ток. Високите цени от миналата година изплатиха почти напълно първата централа само за една година и сега строят още две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivane
преди 7 месеца
Казваш че ако бензина през деня е на 50 стотинки а нощно време на 5 лв това е лошо за шофьорите, така ли. Защото има огромна флуктуация в цените? Индустрията не се интересува колко е цената в точно определен час а се интересува от средната цена която плаща. Някои процеси дори могат да бъдат извършвани точно когато цената е най-евтина за да се намали себестойността на продукцията. А енергоемките производства си инсталират собствени източници на енергия както дадох пример с Аурубис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 7 месеца
До: Ivane: Вече веднъж писах, че нямам нищо против чистата енергия, но явно не четеш. Чукчата-писатель очевадно си ти. Имам против начина на имплементиране на тази чиста енергия, който води към сходен резултат за икономиката на Европа, както във вица, където един габровец настоятелно учил магаррето си да не яде. И даже успял. Съдбата на магарето нататък не е интересна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 7 месеца
До: Ivane: Няма нулеви цени! Точно това невротично лашкане на цените на енергията в рамките на денонощие е убийствено за индустрията! Не случайно Унгария и България са най-търсените за едри инвестиции в аутомотив клъстера. Дали ще се сетиш защо? Едва ли! Ще ти кажа: Заради старите АЕЦ, където те директно отиват и си договарят цената на тока за година напред. И повечето са избягали от *най-зелената енергия с нулеви цени по обед* в Германия и Австрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivane
преди 7 месеца
Как някой който си купи електрически автомобил, за да не харчи пари за гориво, също по икономически подбуди, вреди на обществото защото не отделя пушеци и намалява вноса на изкопаеми горива, като тези икономически ресурси остават в икономиката на държавата му, а не изтичат навън? За разлика от горивата, парите за батерии и фотоволтаици изтичат еднократно към Китай и след това се ползват 20-30 години, а от гориво имаш нужда всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivane
преди 7 месеца
Пак да те питам, но този път искам да ми отговориш. Как нулевите цени на енергията вредят на електрическия транспорт и индустрията? Ако някой печели от съхранение на тази енергия на нулеви цени, за да я продава вечерно време и да свалят цената на тока през нощта, воден от икономически а не от политически и екологични проблеми как вреди на обществото, като му сваля цената на тока и му изчиства в въздуха от въглищни пушеци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 7 месеца
До: Ivane: * Икономиката ще движи зеленият преход. * - Именно! А трябва да е ОБРАТНО!!! Точно тук не ти достига ресурс, за да разбереш проблема. Вие, зелените талибани, както пеперудата от по-долу, се лепнахте за крушката на енергетиката и подчинихте икономиката на ЕС на зелените си блянове. Резултатът: съсипващи цени на енергията за индустрията. Енергетиката НЕ МОЖЕ ДА Е ПРЕДИ ИКОНОМИКАТА, а вие я обявихте за главен приоритет и погребахте всичко, заради което всъщност е нужна енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivane
преди 7 месеца
Ето че това ще е следващият голям бизнес за милиони - съхраняването на енергия от обедните часове, за да я продаваш вечерно време с 403% надценка. Не е лоша печалба за няколко часа, нали? *Икономиката, Глууппако!!!**Икономиката, Глууппако!!!**Икономиката, Глууппако!!!**Икономиката, Глууппако!!!*. Икономиката ще движи зеленият преход. Високите цени на енергията вече няма да могат да просъществуват дълго време, защото са предпоставка за огромни печалби от които някой ще се възползва и ще ги свал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivane
преди 7 месеца
До: Tikva007Пак да ти напомня, че от левче за киловатчас миналото лято, само за една година и само с 5% от планираните за инсталация възобновяеми мощности, тока по обедните часове стига до 0 лв за мегаватчас точно когато работят всички производствени мощности. Ще ми обясниш ли как това е зле за икономиката? Ако погледнем цените за днес, на обяд цената е 17,6 стотинки за киловатчас без ДДС, а като се скрие слънцето в 19:00 става 70,9 стотинки без ДДС - около левче с всички такси и данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivane
преди 7 месеца
Ще остане да работи само АЕЦ през по-голямата част от годината. През зимата цените на тока ще са достатъчно високи, а нуждите от енергия ще са достатъчно големи, за да работят и въглищните централи. Вече ти казах за потенциала на батериите на електромобилите, но ако сме реалисти в България скоро няма да има достатъчно електромобили за тази цел. За сметка на това си имаме перфектната батерия, която се казва ПАВЕЦ Чаира, но политиците с тецове я счупиха нарочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още