IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларните панели спасяват Южна Европа в жегите

Оказва се, че слънчевите централи имат същия профил на производство, каквото е потреблението в жегите

19:51 | 07.08.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Увеличеният брой соларни панели в Южна Европа има съществено значение за избягване на недостиг на електроенергия в горещите вълни в последните седмици, пише Ройтерс. Оказва се, че в жегата соларните панели реално работят в същия режим с нуждата от охлаждане - в най-горещите часове от деня слънцето е най-силно и товага потреблението на електроенергия, свързано с нуждата от охлаждане, е най-силно.

Същественият ръст на соларните панели като цяло компенсира пиковете, които възникват с пускането на климатиците, коментира генералният секретар на Eurelectric Кристиан Руби, цитиран от Ройтерс. Това се наблюдава много ясно в Испания, отбелязва още той.

През последната година заради рекордните цени на електроенергията Гърция и Испания инсталираха много соларни панели. В Испания бяха добавени рекордните 4,5 гигавата мощности и именно те покриха ръста на потреблението през юли, сочат данните на оператора на мрежата Red Electrica

Екологичната организация Ember сочи, че през този юли, който е най-слънчевият и горещ месец, фотоволтаиците са имали дял от 24% от енергийния микс, спрямо 16% през юли 2022 година.

Подобно е положението и в Сицилия - през 2022 година производството на електроенергия от соларни панели се удвови. Сега, в най-горещия ден през юли - 24 юли, половината от потреблението беше покрито от слънчевата електроенергия. По данни на Refinitiv без допълнителните фотволтаици системата не би могла да генерира нужните количества електроенергия в този ден.

Разбира се, соларните панели не могат да поддържат системата сами, но е факт, че помагат да се покрие пиковото потребление в Испания и Италия в най-големите горещини. В Гърция най-горещият ден досега през лятото е бил също на 24 юли и тогава 3,5 гигавата от товара (общо 10,35 гигавата) е бил от соларни централи, сочат данните на IPTO, операторът на гръцката мрежа.

Но дори и в доста по-хладни държави, като например Белгия, соларните панели успяват да произведат достатъчно електроенергия, за да покрият потреблението в най-горещата част от денонощието, допълва още Ройтерс.

Въпреки бързия си ръст соларните централи все още имат малък дял в енергийния микс в много държави, където газ, въглища или ядрени реактори осигуряват основната част от електроенергията.

Експерти коментират, че не само соларните панели помагат на Европа да избегне нова енергийна криза, но и свитото потебление. Това е резултат от рекордните цени през миналата година, които научиха потребителите - и бизнеса, и домакинствата, да пестят енергията. Нетипичните горещини за малко пречупиха тренда, но като цяло потреблението е под средното.

Ройтерс посочва, че според анализите на климатолозите ситуацията в Европа ще се влошава. Експертите от Bruegel са категорични, че електроенергийните системи не са планирани за такива горещи вълни и суши  - те ограничават производството на водните централи и на ядрените централи, които използват реките за охлаждане на реакторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: data ... а това е в Поднебесната кинкалерия ... https://***.youtube.com/watch?v=kdrylflTwPw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: data ... виж ги тези в Испания ... https://***.youtube.com/watch?v=L410jiSvYfM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: data ... виж ги тези в УСАто ... https://***.youtube.com/watch?v=yMg_UpgF7kk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: data ... няма затишие ... работят си всички по темата за зеленият водород . у нас не се говори и коментира на държавно ниво ... :))) ... въпроса е в масовото навлизане и предполагам как точно да субсидират зеленият водород за да стане конкурентен на водорода от природен газ , докато технологията се развие ... предполагам нещо подобно на фотоволтаиците и вятърните централи , докато технологията се комерсиализира мащабно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 8 месеца
До: zelka007батериите има потенциала да решат проблема с дневните и евентуално седмичните колебания в потреблението , но само водорода и/или амоняка имат потенциала да решат сезоните колебания , а за сега там нещо се затиши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
и една радостна вест за мурзилажa ... чайниците в Поднебесната кинкалерия са завършили строежа на първата голяма гравитационна батерия 25МВт / 100МВтч ... започват тестове , вероятно до края на година ще я пуснат ... местните им харесала идеята и ще строят още няколко ... доколкото е известно строи се една такава в Тексас , една в Калифорния и една или две в Австралия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
мда ... а туканка се упражняваха форумните енергетици , как фотоволтаиците били за крадене на кинти и за нищо не ставали ... пък то се сцепиха да продават ток ... в следващите 5-10г ще се развият две неща . първо , много нови връзки и далекопроводи , чрез които слънчевият ток ще се оползотворява максимално . второ , инсталиране повсеместно на мегабатерии за честотни услуги , като по този начин ще се елиминират същите скъпи услуги от газовите и въглищните централи ... и трето , още фотоволтаици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още