IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ и ядрената енергия избутват въглищата в Европа през 2023 г.

Евтиният газ в САЩ също намалява търсенето на въглища, но в Китай и Индия използването им расте

22:45 | 27.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потреблението на въглища през 2022 г. се повиши с 3,3% до рекордните 8,3%, сочат данните от последния доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Очакванията са, че търсенето на въглища ще остане високо и през 2023 г., като основен двигател ще е Азия.

Като цяло през първото полугодие ръстът на потреблението на въглища се забавя до 1,5% до общо 4,7 млрд. тона в световен мащаб.  В някои региони обаче има съществено намаление - в САЩ например потреблението на въглища за първото полугодие се срива с 24%, а в ЕС - с 16% на годишна база.

В Европа причината за това е развитието на възобновяемите енергийни източници, преодоляването на проблемите в ядрената енергетика и възстановяването на работата на редица водни централи. Реално още през 2022 г. търсенето на въглища се увеличи минимално и беше породено единствено от включването на въглищни централи за производството на електроенергия, не толкова заради търсенето от индустрията.

В САЩ потреблението на въглища е под натиска на евтиния природен газ.

На този фон обаче Китай и Индия потребяват с над 5% повече въглища. През 2021 г. на двете държави се падаха две трети от глобалното потребление на въглища, припомня МАЕ. Сега делът им е около 70%. За сравнение, САЩ и ЕС заедно днес формират към 10% от потреблението на въглища в света спрямо 35% в началото на новото столетие.

Увеличеното търсене се отразява и в ръста на добивите, достигнали до рекорди и в трите най-големи страни-производителки - Китай, Индия и Индонезия, през 2022 г.Тенденцията продължава и през 2023 г. - през март например Китай за втори път премина нивото от 400 млн. тона, а Индия прекоси границата от 100 млн. тона за първи път в своята история. Същевременно Индонезия отчете износ на 50 млн. тона - непостигано ниво досега от нито един износител на въглища в световен мащаб.

Цената на въглищата се върна до нивата от лятото на 2021 г. под натиска на поевтиняването на природния газ, сочат още наблюденията на МАЕ. През 2022 година цената на въглищата беше нестабилна, както всъщност и на всички енергийни продукти, заради световната криза в сектора.

Руските въглища също успяха да намерят нови купувачи след ембаргото в Европа, но често сделките се сключват на много по-ниска цена, сочат още наблюденията на енергийната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
sha-3
преди 9 месеца
Коралловые рифы известковые органогенные геологические структуры, образованные колониальными коралловыми полипами (преимущественно мадрепоровыми кораллами) и некоторыми видами водорослей, умеющими извлекать известь из морской воды (биогермы). Образуются на мелководье в тропических морях. https://***.epa.gov/ocean-acidification/understanding-science-ocean-and-coastal-acidification#carbon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Потвърждава се това,което отдавна знаем.При едва 10% от потреблението на въглища в САЩ и Европа, всичко,което правят, има почти незабележимо въздействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още