IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещите вълни в Азия носят ползи за Русия

2/3 от доставките на руски въглища през април се насочват към Китай и Индия

11:10 | 21.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горещите вълни, които се очакват в Азия в следващите седмици, имат своя явен печеливш - Русия, пише в коментар Bloomberg. Страните в региона ще потърсят руски енергоресурси - газ, петрол и въглища, за да гарантират енергийната си сигурност, посочват анализаторите.

Западът наложи редица санкции, които да намалят приходите в руския бюджет. Азия обаче се възползва в пълна сила от тях, осигурявайщи си достатъчно енергия на ниски цени.

В момента горещините обхващат бедните държави в Азия - Пакистан и Бангладеш. "Когато не можеш да осигуриш базовите нужди на хората е много трудно да се интересуваш от международното положение", коментира анализаторът Джон Драйскол от аналитичната компания JTD Energy Services Pte, базирана в Сингапур.

Данни на Kpler показват съществен ръст на вноса на руски изкопаеми горива в Азия - през април в региона са доставени 7,46 млн. тона, или ръст с около 30% спрямо миналата година. Ниските цени на газа и петрола също привличат бедните азиатски икономики.

Индия и Китай са най-големите пазари на руския петрол, но също така увеличават вноса и на въглища и на природен газ, пише още Bloomberg. Двете страни привличат около 2/3 от доставките на руски въглища към Азия през миналия месец, изчислява агенцията. Сред големите купувачи са още Южна Корея, Виетнам, Малайзия и Шри Ланка.

Прогнозите са, че Бангладеш, Пакистан и Шри Ланка ще увеличат покупките на руски петрол, за да увеличат производството на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още