IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Г-7 се договориха за разширяване на санкциите срещу Русия

Очаква се лидерите на Г-7 да адресират и нарастващото напрежение между икономиките си и Китай

13:10 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на Г-7 в първия ден от срещата в Япония. Снимка: Kyodo News via Getty Images
Лидерите на Г-7 в първия ден от срещата в Япония. Снимка: Kyodo News via Getty Images

Лидерите на 7-те най-богати икономики в света се договориха в петък да засилят санкциите срещу Русия и обещаха финансова подкрепа за Украйна, докато президентът на страната Володимир Зеленски се готви да се присъедини към тях в японския град Хирошима, съобщава Ройтерс.

Очаква се лидерите на Г-7 да адресират и нарастващото напрежение между икономиките си и Китай по време на срещата на високо равнище, която продължава до неделя. Официални лица заявиха, че Зеленски ще присъства лично през уикенда.

Лидерите заявиха в обща декларация, че съществуващите мерки срещу Русия ще бъдат разширени и всеки износ, който може да ѝ помогне в 15-месечната война срещу Украйна, ще бъде ограничен в страните от Г-7.

„Това включва износа на индустриални машини, инструменти и други технологии, които Русия използва да възстанови военната си машина“, каза те в общото изявление, добавяйки, че ще продължат усилията да се ограничават приходите на Русия от търговията ѝ с метали и диаманти.

На фона на доказателства, че съществуващите санкции биват отслабени чрез заобикаляне, те заявиха, че групата се „ангажира“ с държави, с помощта на които всички ограничени от Г-7 стоки, услуги и технологии могат да стигнат до Русия.

„Отбелязваме и насърчаваме ангажиментите, поети от тези страни, които да гарантират, че нашите мерки не се заобикалят и имат предвидения ефект“, казват те, без да посочват конкретни имена.

Разбивка на данните за търговията на Германия показва, че износът ѝ към страни, граничещи с Русия, се е увеличил рязко, което подхранва опасенията относно реекспорта на стоки от тези съседни държави.

Групата на богатите демокрации потвърждава осъждането си на това, което те наричат агресия на Русия, и обещава по-нататъшна подкрепа за Украйна с военна и финансова помощ за нейната разрушена от войната икономика през тази и следващата година.

Очаква се членовете на Г-7 – САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Канада и Италия - да обсъдят и стратегия по конфликта в Украйна, който не показва признаци на отслабване.

Японският премиер Фумио Кишида, който представлява Хирошима в долната камара на японския парламент, каза, че е избрал града за срещата на върха, за да фокусира вниманието върху контрола върху оръжията.

Хирошима и друг японски град – Нагазаки, бяха унищожени от американски ядрени атаки преди 78 години, след което се сложи край на Втората световна война.

Зеленски ще присъства на срещата в неделя, заявиха двама официални лица, отказвайки да бъдат идентифицирани заради чувствителността на въпроса.

Олексей Данилов, секретар на Националния съвет по сигурност и отбрана на Украйна, каза пред държавната телевизия, че посещението на Зеленски е „абсолютно необходимо, за да се защитят нашите интереси“.

Превръщайки се в най-богатите нации в света след Втората световна война, демокрациите от Г-7 се изправят пред все по-големи предизвикателства от Китай и непредсказуемата Русия.

Очаква се лидерите да публикуват изявление с "раздел, специфичен за Китай", изброявайки теми, които включват "икономическа принуда и друго поведение", казва американски служител.

Те се фокусират върху това как да предупредят втората по големина икономика в света срещу това, което възприемат за заплаха от нейна страна към глобалните вериги за доставки и икономическата сигурност, без да отблъснат мощен и важен търговски партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още