IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 разширява влиянието си, добавяйки и други държави в срещата на върха

Тези страни ще участват в няколко работни сесии, както и в двустранни срещи

13:56 | 17.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Град Хирошима в очакване на срещата на Г-7 в края на седмицата. Снимка: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images
Град Хирошима в очакване на срещата на Г-7 в края на седмицата. Снимка: Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Лидерите на страните от Г-7, които се срещат тази седмица в Хирошима, Западна Япония, няма да отидат на срещата сами: осем страни, които не са членки, включително големи икономики, са поканени в опит да се повлияе върху позицията им за Русия и Китай.

Големи регионални сили като Индия и Бразилия ще присъстват в Хирошима, а това ще направи и Индонезия, представляваща АСЕАН, плюс Виетнам, Южна Корея, Австралия, но също и островите Кук, представляващи Тихоокеанския регион, и Коморските острови, които председателстват Африканския съюз.

Тези страни ще участват в няколко работни сесии, както и в двустранни срещи, предназначени да привлекат определени лидери, които не са склонни да се противопоставят на водената от Русия война в Украйна и на нарастващите военни амбиции на Пекин.

„Стана обичайна практика списъкът с гости на тези събития да е доста дълъг, но поканата не е отправена към всички без изключение“, казва Тристън Нейлър, преподавател в университета в Кеймбридж.

Г-7 иска да бъде възприемана като "клуб, отдаден на защитата на демокрацията" и се стреми да получи по-широка подкрепа за Украйна и усилията на групата да се противопостави на Китай, казва експертът по международните срещи на върха пред АФП.

Индия е дългогодишен военен съюзник на Москва и „двойнствената позиция“ на Делхи по отношение на войната в Украйна се разминава с тази на другите големи демокрации, коментира Нейлър, според когото срещата на върха е възможност „да се направи опит да бъде привлечена Индия към каузата" на Г-7, макар задачата да изглежда сложна.

Борба с китайското влияние

Макар че се очаква украинският президент Володимир Зеленски да говори чрез видеоконферентна връзка пред Г-7, също така се очаква руска делегация да посети Делхи през ноември за срещата на върха на Г-20, следователно е малко вероятно Индия внезапно да промени позицията си.

Друга „основна цел“ на срещата в Хирошима ще бъде да предложи алтернатива на огромните инфраструктурни инвестиции на Китай по света, посочва Нейлър.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва беше в Пекин миналия месец, където основният търговски партньор на страната му обеща да се стреми към „висококачествено развитие“ и да отвори „нови възможности“ за Бразилия.

Лула, който по време на пътуването си критикува вездесъщото присъствие на американския долар, далеч не е единственият лидер, ухажван от Китай, а страните от Г-7 искат да покажат, че могат да предложат алтернатива.

„Идеята за борба с китайското влияние и подкрепата за основан на правила ред в Глобалния Юг“ също ще бъдат важен елемент от срещата на върха, отбелязва Крис Джонстоун, експерт в Центъра за международни и стратегически изследвания.

Япония вече работи по тази линия и японският премиер Фумио Кишида и неговият външен министър Йошимаса Хаяши направиха многобройни посещения тази година в страни в Африка, Югоизточна Азия, Латинска Америка и до островни държави от Тихоокеанския регион.

Признаване на многообразието

През март Кишида обяви в Делхи план за инвестиции от 75 млрд. долара в инфраструктура и други сектори в Азиатско-Тихоокеанския регион до 2030 г.

Той също така изтъкна руската инвазия в Украйна като „главна причина“ за скока на цените на храните и енергията, който засегна най-тежко развиващите се страни.

„Правят се опити за разделяне на света и за създаване на погрешното впечатление, че за инфлацията са виновни санкциите на Г-7 срещу Русия “ заяви Кишида в началото на май в Мозамбик.

Япония е активна също в Четиристранния диалог по сигурността "Куад" – неформален съюз, който включва също Индия, САЩ и Австралия.

Освен това Токио и Сеул се опитват да подобрят отношенията си, които отдавна са белязани от исторически спорове, и Кишида ще участва в тристранни преговори с корейските и американските си колеги в кулоарите на срещата на върха.

Не всички гости обаче вероятно ще бъдат в такова помирително настроение, смята Юичи Хосоя, преподавател по международни отношения в университета "Кейо".

„Не трябва да се приема за даденост, че те ще предложат широка и силна подкрепа“ за Украйна и за други инициативи на Г-7, написа той в статия миналия месец.

Япония, според него, „трябва да се стреми да разбере какво точно иска всяка от страните, да признае многообразието на международната общност и да даде специфичния си принос".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
До: ratten няма и да си, защото мястото ти е на моста да обслужваш иранските тираджии.. покзвай снимки на тях! Басиии колко си глууупав! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ratten
преди 11 месеца
да бях на място на домакините, бих показал една презентация със снимки и статистика на убитите цивилни от съюзниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още