IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли Г-7 на разширяването на BRICS?

Г-7 иска да ограничи влиянието на Китай в Далечния Изток и на Русия в Централна Азия, коментира Милен Керемедчиев

14:12 | 18.05.23 г. 2

На срещата на страните от Г-7 в Япония тази седмица поканените страни, които са част от BRICS, като Бразилия например, ще бъдат много силно притиснати да променят своята политика да не подкрепят толкова активно разширяването на BRICS на фона на предстоящата среща в Южна Африка. Тя е много важна, тъй като там ще се говори за допълнителното разширяване на групата с нови страни членки. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Лидерите на страните от Г-7, които се срещат тази седмица в Хирошима, са поканили осем страни, които не са членки, в опит да се повлияе върху позицията им за Русия и Китай. Големи регионални сили като Индия и Бразилия ще присъстват в Хирошима, а това ще направи и Индонезия, представляваща АСЕАН, плюс Виетнам, Южна Корея, Австралия, но също и островите Кук, представляващи Тихоокеанския регион, и Коморските острови, които председателстват Африканския съюз.

„С евентуалното разширяване на BRICS с 19 нови страни се показва, че BRICS става структура, която увеличава своето влияние най-вече в Африка и в Азия. Тук виждаме директен сблъсък на западноевропейските икономики, ценности и военни възможности срещу азиатските такива. Водени от Китай и Русия, останалите държави ще се опитат да се противопоставят на тази хегемония на Запада... Затова основната цел на Г-7 е да се ограничи максимално влиянието на Китай в Далечния Изток и на Русия в Централна Азия”.

Ако говорим за Африка, Русия определено от години има интерес - а след войната в Украйна още по-голям, да увеличи своето присъствие в Африка и го прави предимно чрез военни съюзи. 

„Договорите за отбрана, които подписват африканските държави с Русия, са срещу концесии на определени природни богатства. Русия ще използва тези концесии за заобикаляне на санкциите, които са наложени върху търговията с нейните природни богатства. Затова и Африка е важен инструмент Русия да продължава да получава свежи постъпления от продажбата на природни богатства, но не директно от Русия, а през Африка”, обясни Керемедчиев.

Той коментира още, че Г- 7 ще гласува пакет от 44 млрд. долара за подпомагане на украинската икономика, което е и една от основните теми, които ще бъдат обсъждани на предстоящата среща в Япония. Целта е Украйна да не изпадне в икономически колапс… икономиката трябва да живее, да работи и хората трябва да продължават да могат да живеят в тази страна, коментира Милен Керемедчиев.

Що се отнася до това дали икономическото подпомагане на страната ще върви по някакъв начин ръка за ръка и с план за това как ще бъде прекратен конфликтът там, Керемедчиев посочи, че докато не се изпълни планът за пролетното контранастъпление на украинските части и се види реално дали те имат възможност да отблъснат руските части от завзетите територии, то няма да има желание и в двете страни за преговори.

„Затова според мен те в момента не са на масата и не са на дневен ред.  Много е вероятно двете страни да не могат да направят огромния пробив в защитата на съответната страна, който се очаква... Руската армия премина от настъпление в тежка отбрана и е много трудно да се пробият вече завладените територии”, отбеляза събеседникът.

По думите му изборите в Турция също са много важни, тъй като ако Реджеп Ердоган спечели - както се вижда, че ще се случи, той ще има ключова роля за преговорния процес.

Коментирайки плана на Китай за спиране на войната в Украйна и започване на преговори, Керемедчиев каза, че от 12-точки в него, 5 или 6 вече са приемливи и за двете страни. „Основната пречка е предложението на Китай военните действия да спрат веднага там, където са и без изтегляне на руските войски от вече завладени територии, което Украйна и САЩ не приемат”.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 11 месеца
g7 да си търси G точката и да не се набутва м/у шамарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 11 месеца
g7 може много неща да искат ама... нъц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още