IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в чиста енергия през 2023 г. ще надхвърлят 1,7 трилиона долара

Инвестициите в изкопаеми горива ще се увеличат със 7% и се връщат до нивата от 2019 г., сочат прогнози на МАЕ

16:04 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година инвестициите в енергийния сектор ще достигнат до 2,8 трилиона долара, като повече от половината - над 1,7 трилиона долара, ще бъдат насочени към сектора на чистите технологии - ВЕИ, мрежи, съхранение на енергия и т.н. Това се казва в анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Според доклада инвестициите в зелената енергетика се увеличават с 24% между 2021 г. и 2023 г. Най-голям е ръстът при възобновяемите източници и електромобилите. За сравнение инвестициите във въглища, петрол и газ са се увеличили с 15 на сто за същия период. Очакванията са, че средствата, вложени в изкопаеми горива през тази година ще надхвърлят 1 трилион долара. Голяма част от тях ще бъдат направени в Китай и други развиващи се икономики, което поставя нови разделения.

Именно в тези държави е най-голям недостигът на инвестиции в чиста енергия, въпреки сериозното увеличение на соларните панели в Индия, Китай, Бразилия и в някои части на Близкия изток. Но фактори като липса на правителствена политика, остарели енергийни мрежи и липса на финансиране забавят процеса.

И все пак - зеленият преход се движи по-бързо, отколкото много хора си представят, смята изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. "На всеки инвестиран долар в изкопаеми горива се падат около 1,7 долара в чиста енергия. Преди пет години съотношението беше 1х1", коментира той, цитиран от пресцентъра на агенцията.

Пример за бърз ръст на инвестициите е соларната индустрия, която вероятно още през тази година ще изпревари петролната индустрия по обем привлечени инвестиции.

Нискоемисионните технологии (особено соларните) ще бъдат около 90% от всички нови инвестиции в производството на електроенергия през тази година, прогнозират още от МАЕ. Потребителите също се включват активно в енергийния преход, купувайке все повече високоефективно домакинско оборудване, електромобили, както и термопомпи.

Инвестициите в чисти технологии бяха подкрепени от няколко фактори през последните години. На първо място това е войната в Украйна, която постави на изпитание енергийната сигурност на Европа и повиши рязко цената на газа. В редица държави в Европа, в САЩ и Япония, както и Китай, също така се появиха и нови законодателни инициативи, които насърчават развитието на зеления сектор. Секторът се възползва и от периода на икономически растеж след пандемията от коронавируса.

Инвестициите в петролната и газовата индустрия през 2023 година се завръщат до нивата от 2019 година, след като запишат ръст от 7 на сто, сочат още данните на МАЕ. Основно това те са на сметката на големите държавни компании от Близкия изток. Западните им конкуренти натрупаха огромни печалби през 2022 година, които обаче се използват най-вече за обратно изкупуване на акции и раздаване на дивиденти на акционери.

От МАЕ очакват, че възстановяването на инвестициите в изкопаеми горива ще забави изпълнението на мерките срещу климатичните промени. През 2022 година заради високите цени на природния газ потреблението на въглища достигна исторически рекорд и инвестициите в сектора са шест пъти по-високи, отколкото се прогнозираше в стъпките от сценария на МАЕ за постигане на въглеродна неутралност към 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още