IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свързани мрежи и ВЕИ могат да свалят цената на тока в ЦИЕ с 30% до 2030 г.

Страните в региона имат неизползван потенциал за развитие на зелената енергия, смятат еколози

11:11 | 16.05.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - регион, който включва страните от бившия социалистически блок, влезли в ЕС, включително и България, могат да се възползват съществено от енергийния преход през следващите години, сочи анализ на екологичната организация Ember. В този регион живее около 20% от населението на общността и се формира около 15% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Потреблението на електроенергия е около 17% от цялото в общността, а производството на ток от възобновяеми енергийни източници все още е много ограничено - едва 7% от вятърната и 12% от соларната енергия, произведена в целия ЕС, идва от страните в региона.

Това е под средното за ЕС и означава, че страните от ЦИЕ все още имат неизползван потенциал за развитие на зелената енергия и могат да се възползват от всички позитивни ефекти до 2030 година, които ще донесе зеленият преход.

При правилно развитие на енергийния сектор, към 2030 година цената на електроенергията може да бъде с 29% по-ниска. Това ще направи региона много конкурентен и ще подобри енергийната сигурност на страните, пишат още анализаторите. Разширението на соларните и вятърните мощности ще даде и експортен потенциал от 23,1 тераватчаса електроенергия към 2030 година, спрямо 7,3 тераватчаса през 2022 година.

Страните от Централна и Източна Европа имат капацитет да инсталират 130 гигавата соларни мощности, 45 гигавата вятърни централи на сушата и 20 гигавата - офшорни. Това е шест пъти повече от инсталираните сега и ще позволи на страните да постигнат 63% зелени източници в своя енергиен микс до 2030 г. За сравнение, през 2022 г. този дял е 25%. В реализацията на тези планове се включва и изграждането на батерии за съхранение на енергия.

Но за да бъде разкрит пълният потенциал на региона, всички държави трябва да работят заедно, да развиват свързаността, която ще помогне на по-добрата интеграция на зелените централи в мрежата. А по-ефективното използване на мрежата и производствените мощности ще свали цените на електроенергията.

От гледна точка на финансирането нещата стоят оптимистично - ЕС ще отпусне до 136 млрд. евро за енергийния преход в ЦИЕ до 2030 г. по няколко програми - Плана за възстановяване, Фонда за справедлив преход и Модернизационния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
OHЯ
преди 11 месеца
Поредна тъжна новина за безродниците pycopoби ! Те си знаят , че без пРосийката не може , а то кво стана :) !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 11 месеца
Що точно до 2030 г, какво ще става тогава, някаква AGENDA ли има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още