IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателствата на бъдещето пред електроенергийната мрежа

Електромобили, термопомпи и ВЕИ започват да навлизат все по-масово, а в България няма стратегия за развитието на сектора

15:11 | 30.03.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Зелени мощности, иновации и нови технологии - предизвикателствата пред енергетиката са много през следващите няколко години на фона на трансформаицята, която трябва да бъде осъществена във връзка с целите за въглеродна неутралност. За България има още едно - липсата на стратегия за развитието на енергетиката. Не е ясно нито колко нови мощности, нито къде е най-удачно да бъдат изградени, нито как ще бъдат балансирани, коментираха от EVN пред журналисти.

В електрическата мрежа на бъдещето на България ще има включени много електромобили, но как ще се зарежадат те - бързо или бавно, не е решено, а е ключово за мрежата и нужните инвестиции. Не са обсъждани планове за термопомпи, а широкото навлизане също може да окаже натиск върху мрежата, защото при лошо време потребителите едновременно ще включат съоръженията, коментира Александър Сипек, председателя на УС на EVN България.

От дружеството посочиха и някои фрапиращи законодателни недомислици. Например, за да бъде насърчено изграждането на нови зелени мощности, има облекчени процедури за реализацията на проекта - ускорени одобрения, разрешителни за включване в мрежата, строителство и т.н. В същото време изграждането на инфраструктурата, нужна за включване в мрежата на тези нови централи, не се "радва" на същите облекчени условия, обясни зам.-председателят на Съвета на директорите на Електроразпределение Юг (електроразпределителното дружество на EVN) Здравко Братоев.

През цялата 2022 година са подадени общо 8600 заявления за 2,5 гигавата нови зелени мощности, основно фотоволтаици. Реално присъединените към мрежата са едва 76,6 мегавата, коментира и Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN България. Общо присъединените в мрежата на дружеството зелени мощности са 880 мегавата.

Интересът към зелените мощности е засилен не само за територията на EVN. Като цяло подобни проекти се ползват с инвестиционна цел - разполагат се в отдалечени райони, където земята е евтина и се възползват от облекчените условия и преференциалните изкупни цени. Но тези проекти предизвикват изкривявания в инвестиционните програми на дружествата, които трябва да осигурят инфраструктура в практически безлюдни региони.

Нещо повече - всички дружества се оплакват от "фиктивни" заявки, чрез които инвеститорите проверяват каква ще е цената за включване, цената на изкупуването на енергията и други подробности. Ако офертата, която получат от електроразпределителните дружества не ги удовлетвори, те не реализират инвестицията. Но в същото време заявеният капацитет се пази, което означава, че могат да бъдат блокирани реални проекти, а дружествата планират инвестиции, които могат да бъдат насочени към места, където ще бъдат много по-необходими.

Законовото изискване подобни заявки да получат отговор в рамките на броени дни пък също блокира работата на експертите в дружествата, които трябва скоростно да разгледат проектите, да ги съгласуват и да дадат становище за присъединяване.

Едно от решенията на този проблем е да бъде сложена цена на резервирания капацитет, за да има агажимент от страна на инвеститора и по този начин да бъдат отсявани "фалшивите" заявки, коментира Калина Трифонова.

Тя призна, че част от отказите са от индустриални клиенти, които са планирали инвестиции в зелени мощности на фона на високата цена на електроенергията. Голяма част от тези планове обаче са били замразени с решението на правителството да компенсира разходите за скъпата електроенергия.

Моделът на бъдещето, към който ще се стреми EVN, е "къси линии", тоест производството да бъде максимално близо до потреблението, и много подстанции. Очакванията на база на днешните реалности са, че в следващите 10-15 години дружеството ще трябва да изгради 35 нови подстанции и много електропроводи, разказа още Здравко Братоев.

Към момента няма много яснота как ще бъде финансирано широкото навлизане на зелената енергия в мрежата. От дружеството коментират, че опитват да привлекат европейски средства за проектите си, за да не бъдат товарени крайните потребители. По Плана за възстановяване и устойчивост средства за електроразпределителните дружества няма, макар че такива са предвидени за мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От EVN се надяват на финансиране по Модернизационния фонд, когато бъде отворен за проекти, както и по RePowerEU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Може, ама мерси. Ако може първо да си разтребите зеленяшките метастази от енергетиката в Европа - емисии, квоти, зелени добавки, субсидии за ВЕИ. И всички директиви, тезиси, планове и др. комунистически атрибути. Най-добре с цялото ви ЦК (ЕК) - цузамен барабар. И да оставите да се състезават на пазара ТЕЦ, АЕЦ и ВЕИ при свободна конкуренция. И тогава - мит плежър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... затова щото ПАЗАРЪТ е важен за теб , звънкаш на енергото още утре и искаш да те откачат като битов потребител и да те вържат на промишлен ток . така е справедливо ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Докато не оставят ПАЗРЪТ да подреди нещата, на коммунетатта все стратегии, планове и директиви ще са им в слънчасалите тиккви и кашата ще става все по-рядка, загоряла и смраддлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак.Each materials p-n junction will produce electric current in response to different wavelengths of light.Theoretically, an infinite number of junctions would have a limiting efficiency of 86.8% under highly concentrated sunlight.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: 0pk хахахаха, ти конкретно си доказал многократно че изобщо нищо не ти е ясно! :D:D но защо говориш от името на другите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Никому нищо не е ясно, но уверено следваме пътя на енергийната трансформация! Историята твърди, че всички неясни пътища водят в "киреча", но ние не вярваме в такива бабини деветини! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още